More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΧΛ-20208-11 ετώνΟ σιδερένιος γίγαντας, του Τεντ Χιουζ (εικ.: Κρις Μόουλντ)

    Ο σιδερένιος γίγαντας, του Τεντ Χιουζ (εικ.: Κρις Μόουλντ)

    Ο Σιδερένιος Γίγαντας του Άγγλου συγγραφέα και ποιητή Τεντ Χιουζ μας έρχεται από το 1968 (εικονογράφηση τότε του George Adamson). Πρόκειται για μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας, ένα “μοντέρνο παραμύθι” όπως το χαρακτήρισαν ήδη από τότε, καθώς ο συγγραφέας το διάβαζε στα παιδιά του ως παραμύθι καληνύχτας. Ο αρχικός του τίτλος ήταν Ο σιδερένιος γίγαντας: Μια ιστορία σε 5 νύχτες. Όπου ο σιδερένιος αυτός γίγαντας, αγνώστου προελεύσεως, φτάνει στην Αγγλία, τρώγοντας βιομηχανικό μεταλλικό εξοπλισμό και απόβλητα και απειλεί τη γη. Ένα χωριό προσπαθεί να τον καταστρέψει, σταδιακά όμως τον αποδέχεται και συνυπάρχει αρμονικά μαζί του. Η έλευση όμως ένα πολύ μεγαλύτερου από τον γίγαντα ιπτάμενου πλάσματος απειλεί την ανθρωπότητα και κινητοποιεί τους κατοίκους της περιοχής. Θα πειστεί ο γίγαντας να βοηθήσει ώστε να αντιμετωπιστεί αυτός ο μεγάλος κίνδυνος;

    Για να αποφευχθεί η σύγχυση με τον από το 1963 υπάρχοντα Iron Man της Marvel και του Σταν Λη, οι δημιουργοί άλλαξαν τον αρχικό τίτλο σε The Iron Giant και τροποποίησαν τις εσωτερικές αναφορές. Η ιστορία του Χιουζ έγινε ταινία κινουμένων σχεδίων το 1999 από την Warner Bros, έγινε ροκ όπερα το 1989 από τον Pete Townshed των Who, γνώρισε δεκάδες εκδόσεις, διασκευές και εικονογραφήσεις παγκοσμίως και έρχεται φέτος στα χέρια μας από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος με την γοτθικής κόμικ κουλτούρας εικονογράφηση του Κρις Μόουλντ και μετάφραση της ποιήτριας Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη.

    Ο κόσμος του φανταστικού έτσι όπως αναδυόταν πλούσιος και επιθετικός μετά τον πόλεμο με ακμή τις δεκαετίες 60′ και 70′, ατόφιος και αυθεντικός στο βιβλίο του Χιουζ, η εικονογράφηση, πέρα από γκόθικ, αποπνέει μια μοναδική γεύση 80s (εϊτίλας όπως θα λέγαμε σε παρεϊστικη κουβέντα) και αυτός ο συγκερασμός-πετυχημένος- διαφορετικών επιρροών, είναι άκρως ενδιαφέρον, όχι μόνο για τους φίλους των κόμικ, αλλά στην παρούσα περίπτωση για κάθε αναγνώστη.

    Ο Σιδερένιος Γίγαντας βρίθει συμβολισμών και αλληγορικών σημειώσεων και πραγματικά αξίζει να τον διαβάσετε.

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο σιδερένιος γίγαντας
    Συγγραφέας: Τεντ Χιουζ
    Εικονογράφηση: Κρις Μόουλντ
    Μετάφραση: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Νοέμβριος 2019
    Σελίδες: 144
    Μέγεθος: 19 Χ 28
    ISBN: 978-960-484-505-7

     

    Ανέζα Κολόμβου
    Ανέζα Κολόμβου
    Νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, υπεύθυνη θεαμάτων/ατζέντας ELNIPLEX Επικοινωνία: aneza.kolomvou@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular