More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ Στύλιος και οι στύλοι του, της Έλενας Αρτζανίδου (εικ.: Ευτυχία Ηλιάδου)

    Ο Στύλιος και οι στύλοι του, της Έλενας Αρτζανίδου (εικ.: Ευτυχία Ηλιάδου)

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    στύλος < αρχαία ελληνική στῦλος < μακρόστενο, κυλινδρικό ή ορθογώνιο αντικείμενο, το οποίο στην κορυφή του (υπο)στηρίζει κάτι- στήριγμα (μεταφορικά), τμήμα του ύπερου του άνθους (βοτανική)

    Ο Στέλιος ήταν μόλις δύο χρόνων όταν είδε από το παράθυρό του ένα πελώριο πουλί να στέκεται στο ένα του πόδι. Πελαργός ήταν! Προσπάθησε να το μιμηθεί μένοντας ακίνητος σαν στύλος, αλλά ήταν ακατόρθωτο. Λίγο μετά βέβαια τα κατάφερε: έμεινε ακίνητος στο ένα πόδι σαν στύλος μετρώντας ως το δέκα.

    Τριών ετών, στην Πάρο, έφτιαξε με βότσαλα τέσσερις στύλους και χοροπηδούσε γύρω τους σαν Ινδιάνος τραγουδώντας “Στύλιοι, στύλιοι”! Άρχισαν να τον φωνάζουν όλοι Στύλιο αντί για Στέλιο (εκτός από τη μαμά του). Στέλιο έλεγαν και τον παππού του και ήταν ένας από τους καλύτερους μαρμαροτεχνίτες της Πάρου. Με τέτοιο παππού, αρχαιολόγο μπαμπά και φιλόλογο μαμά, όλα οδηγούν τον Στέλιο/Στύλιο σε θαύματα. Όταν έκλεισε τα έξι, πήγε στο Μουσείο της Ακρόπολης. Είδε τις Καρυάτιδες. Σαν στύλοι ήταν. Το δέος του Παρθενώνα θα τον οδηγούσε πολύ μακριά: σε μια μοναδική κατασκευή!

    Η Έλενα Αρτζανίδου σε μια ιδιαιτέρως πρωτότυπη ιστορία που ακολουθεί την έμπνευση από το περιβάλλον μας, τις οικογενειακές ρίζες και ενδιαφέροντα που επηρεάζουν την οπτική και το βλέμμα ενός παιδιού, τη φαντασία των παιδιών, τη μεγάλη δύναμη της πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου και την ειλικρινή κατάθεση ενός παιδιού που εμπνέεται και συμπαρασύρει τους φίλους του. Αυτό το “μαζί” που ξεκινά και πετυχαίνει ο ένας είναι μια πολύ σπουδαία υπόθεση την οποία η ιστορία της συγγραφέα αποτυπώνει ξεκάθαρα.

    Ένα παιδί που δουλεύεις τη φαντασία του, που του δίνεις ερεθίσματα και χώρο και όψεις του κόσμου δε θα χάσει ποτέ τον προσανατολισμό του. Σε ανύποπτο χρόνο, θα ανασκευάσει όλα όσα είδε και έμαθε, όλα όσα του άφησες απλόχερα να δει και θα κάνει τον εαυτό του πιο χαρούμενο και τον κόσμο καλύτερο. Αυτό που γράφω εγώ η συγγραφέας δεν το λέει. Το αφήνει να το δούμε μόνοι, να το συνάγουμε και να οπλιστούμε με δύναμη που θα επιστρέψει στα παιδιά.

    Η ιστορία του Στύλιου έχει μια υπόγεια δύναμη που όχι απλώς μου γοήτευσε, αλλά θεωρώ ότι απλώνει πλήθος πεδίων και σκέψεων μπροστά μας, από τους σπουδαίους μαρμαροτεχνίτες των Κυκλάδων και την θαυμάσια παράδοσή τους μέχρι τον Παρθενώνα και τις Καρυάτιδες. Και από τα ολόλευκα βότσαλα που σμιλεύονται από το απέραντο πέλαγο μέχρι την αναμόρφωση και ένταξή τους στην καθημερινότητά μας ως τέχνη και διείσδυση της ομορφιάς στη ζωή μας.

    Πολύ ενδιαφέρουσα η εικονογραφική ματιά της Ευτυχίας Ηλιάδου: καθαρές μορφές, ωραίες χρωματικές αντιθέσεις σε μια δουλεμένη παλέτα, πολύ όμορφη αποτύπωση της Καρυάτιδας, του Παρθενώνα, των σχεδίων του Στύλιου,

    Για αναγνώστες από 4 ετών.

    Εκδόσεις Ψυχογιός.

    Με μια ματιά

    • Η Έλενα Αρτζανίδου σε μια ιδιαιτέρως πρωτότυπη ιστορία που ακολουθεί την έμπνευση από το περιβάλλον μας, τις οικογενειακές ρίζες και ενδιαφέροντα που επηρεάζουν την οπτική και το βλέμμα ενός παιδιού, τη φαντασία των παιδιών, τη μεγάλη δύναμη της πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου και την ειλικρινή κατάθεση ενός παιδιού που εμπνέεται και συμπαρασύρει τους φίλους του. Αυτό το “μαζί” που ξεκινά και πετυχαίνει ο ένας είναι μια πολύ σπουδαία υπόθεση την οποία η ιστορία της συγγραφέα αποτυπώνει ξεκάθαρα.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Ennio Morricone- Il Clan Dei Siciliani

    Νίκος Μαμαγκάκης- Ρυθμικό Θέμα

    Μιχάλης Νικολούδης – Αρμενιστής

    Βασίλης Σκουλάς – Ο Ήλιος Θεός

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο Στύλιος και οι στύλοι του
    Συγγραφέας: Έλενα Αρτζανίδου
    Εικονογράφηση: Ευτυχία Ηλιάδου
    Εκδόσεις: Ψυχογιός, Απρίλιος 2021
    Μακέτα Εξωφύλλου: Χάρης Βαλσάμης
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Αναστασία Σακελλαρίου
    Σελιδοποίηση Ελένη Σταυροπούλου
    Σελίδες: 56
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-01-3641-8

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular