More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΟ συγγραφέας Αρτούρο Αλεξανιάν στην Ελλάδα, συνομιλεί με το κοινό με αφορμή...

    Ο συγγραφέας Αρτούρο Αλεξανιάν στην Ελλάδα, συνομιλεί με το κοινό με αφορμή «Το παιδί και οι άνεμοι της Αρμενίας»

    Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, το Αρμενικό Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό Σωματείο «ΧΑΜΑΣΚΑΪΝ» και οι εκδόσεις Καλέντη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Αρτούρο Αλεξανιάν «Το παιδί και οι άνεμοι της Αρμενίας», σε μετάφραση της Άννας Παπασταύρου.

    Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, στις 19:00, στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο, στο campus Αθήνας

    Ο αρμενικής καταγωγής συγγραφέας θα μιλήσει για το έργο του και θα συνομιλήσει με το αναγνωστικό κοινό.

    Ομιλητές:

    • Δρ Ιορδάνης Παπαδόπουλος, Συντονιστής Κοινωνικών Επιστημών Κολλεγίου Ψυχικού (ΕΕΙ)
    • Νεκτάρ Νέλλη Βαρζαμπετιάν, Δικηγόρος, Εκπρόσωπος του σωματείου «ΧΑΜΑΣΚΑΪΝ»
    • Δημοσθένης Δαββέτας, Καθηγητής Φιλοσοφίας, Συγγραφέας, Εικαστικός

    Χαιρετισμό θα απευθύνουν:

    • Ρόμπερτ Πεφάνης, Vice Principal Εξωτερικών & Δημοσίων Υποθέσεων, Μητροπολιτικό Κολλέγιο
    • Χαρουτιούν Σπαρταλιάν, Πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας
    • Φρατζέσκο Νέρι, Διευθυντής Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου

    Συντονίζει ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς.

    Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί μουσικά από τον συνθέτη Στέφανο Δεκεριάν.

    ΛΙΓΑ  ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

    Σαν μέσα από ένα καλειδοσκόπιο, στη σκιά της ιστορίας του αρμένικου λαού, ακολουθούμε ιστορίες προσώπων οι οποίες ξετυλίγονται από την Ανατολή στη Δύση. Η φυγή των πρωταγωνιστών για να επιβιώσουν μετατρέπεται σε μέσο για να επιβεβαιώσουν την ύπαρξή τους και η Βενετία γίνεται σημείο συνάντησης κόσμων και γενεών.

    Μια αφήγηση που μοιάζει με παιχνίδι της μνήμης στα χέρια ενός μικρού παιδιού, καθώς αυτό ανακαλύπτει το παρελθόν του στα θραύσματα της ζωής της οικογένειάς του.

    Η ανάκτηση του παρελθόντος συγκρούεται με την τωρινή ανάγκη του συγγραφέα να αναγνωρίσει τον εαυτό του μέσα από τη γραφή και φέρνει στο φως εικόνες ολοζώντανες και υποβλητικές, εικόνες που κουβαλούν την αλήθεια του βιώματος και της ιστορικής μνήμης.

    «Το παιδί και οι άνεμοι της Αρμενίας» (‘‘Il bambino e i venti d’Armenia’’) του Αρτούρο Αλεξανιάν, σε μετάφραση της Άννας Παπασταύρου, συνθέτει ιστορίες, φωνές, μνήμες και συναισθήματα από τον ξεριζωμό των Αρμενίων. Οι αναγνώστες συνοδοιπορούν με τον συγγραφέα καθώς επιχειρεί να ανασυνθέτει την ταυτότητά του μέσα από την ανάγκη που τον κινεί, κι αυτή δεν είναι άλλη από την αρμενικότητά του. Ο έντονα συλλογικός χαρακτήρας του βιώματος υποχωρεί σταδιακά, με τον ξεχωριστό –λόγω της εμβόλιμων ποιητικών σκέψεων– και ενδοσκοπικά φιλοσοφικό τρόπο του συγγραφέα, για να μετατραπεί σε βαθιά προσωπική μνήμη. Το αποτέλεσμα είναι ο Αρτούρο Αλεξανιάν να δώσει στους αναγνώστες ένα σημαντικό βιβλίο που κατορθώνει την ταύτιση με όσους ταξίδεψαν και ταξιδεύουν μέσα από τη μνήμη, με σκοπό και κίνητρο να ξανακερδίσει ένας λαός τη χαμένη πατρίδα των αναμνήσεών του.

    Το βιβλίο απέσπασε το Α’ Βραβείο του 11ου Διεθνούς Διαγωνισμού «Συγγραφείς για την Ευρώπη» 2014 (Autori per l’Europa 2014) και βρέθηκε στη Βραχεία Λίστα στη ΧVIII Έκδοση Διεθνούς Βραβείου Ποιήματος και Μυθιστορήματος «Φλωρεντία, πρωτεύουσα της Ευρώπης» (Firenze Capitaled’Europa, 2016). Επίσης έλαβε το Ειδικό Βραβείο Ποίησης Sacravita 2015-2016, Misericordia di Firenze, 2016.

    Στο εισαγωγικό σημείωμά του ο Αρτούρο Μολινάρι, μέλος της κριτικής επιτροπής του Βραβείου «Συγγραφείς για την Ευρώπη 2014», επισημαίνει:

    «Η ιστορία μας ανήκει σ’ εμάς, και μόνο η δική μας αδιαφιλονίκητη επιλογή κάνει και άλλους κοινωνούς αυτής. Μια οικογενειακή ιστορία, μια διήγηση νοσταλγική και παθιασμένη, έστω και μέσα στη δυνατή, βίαιη δίνη μιας διασποράς που για πολύ καιρό είχε ξεχαστεί και αμφισβητηθεί και της οποίας σήμερα ξαναζούμε την παράλογη ιδεολογία. Ο πρωταγωνιστής δεν ξεχνάει την πατρίδα που του έκλεψαν, γίνεται όμως πολίτης του κόσμου και επιλέγει να αφηγηθεί την ιστορία ενός λαού μέσα από την προσωπική του ιστορία.

    […] Ο Αρτούρο Αλεξανιάν στο μυθιστόρημά του δεν αφηγείται αυτά τα δραματικά γεγονότα: αντίθετα τοποθετεί τις αναμνήσεις της μητέρας του σε μια άλλη εποχή, στο 1922, και σε μια άλλη σφαγή. […] δεν υπάρχει μνησικακία στην αφήγηση των πιο συγκλονιστικών αναμνήσεων, μόνο μελαγχολία και θλίψη, που εναλλάσσεται στις φωνές των αφηγητών, του Τούρκου αξιωματικού που σώζει τη μητέρα, των δύο γυναικών που διαφεύγουν από την Μπαντίρμα, της μητέρας και της γιαγιάς του παιδιού που οι άνεμοι της Αρμενίας θα το πάρουν μακριά από τη γη του, άνεμοι που φυσούν αντίθετα, γιατί ο κόσμος πηγαίνει αντίθετα, και το λιμάνι δεν είναι πια το σίγουρο αγκυροβόλι».

    Από το εξαιρετικό επίμετρο της Ιταλίδας φιλολόγου Εμανουελίτα Βέκιο:

    «Ένα τρένο που διασχίζει την ταραγμένη ζωή ενός ανθρώπου. Μια βουτιά στις αναμνήσεις του, στους ανέμους της Αρμενίας. Ένας βομβαρδισμός από συγκινήσεις με άρωμα Ανατολής.

    Το βιβλίο αρχίζει με μια αναφορά στη μάχη του Αβαραΐρ και με την ανάμνηση παρεμφερών ιστοριών, τις οποίες ο πρωταγωνιστής άκουσε στο κολέγιο ή μέσα στην οικογένειά του. Αυτή είναι η αφετηρία που επιλέγει ο συγγραφέας ως εισαγωγή στο θέμα με το οποίο σκοπεύει να ασχοληθεί: να αναρωτηθεί για την ταυτότητά του και για τη σχέση του με τον λαό στον οποίο ανήκει. Αρχίζει έτσι το ταξίδι του ‘‘à rebours’’, αντίστροφα, και προς το ‘‘θαμμένο λιμάνι’’…»

    Ο Αρτούρο Αλεξανιάν (Arthur Alexanian) γεννιέται στη Γαλλία, στην Γκρενόμπλ, από Αρμένιους γονείς. Φοιτά στο Αρμένικο Κολέγιο της Βενετίας, όπου παίρνει το απολυτήριό του. Γράφεται στο Πανεπιστήμιο Λα Σαπιέντσα της Ρώμης, έπειτα συνεχίζει τις σπουδές του στην Μπολόνια, όπου παίρνει το πτυχίο του στη Βιομηχανική Χημεία. Στις μετακινήσεις του για επαγγελματικούς λόγους, τον βρίσκουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, όπου έχει τη θέση του area manager στο χημικό τμήμα μιας μεγάλης αμερικάνικης εταιρείας.

    Φεύγοντας από την Αλγερία, όπου μένει για αρκετά χρόνια, διαμένει σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, για να καταλήξει στη Φλωρεντία, όπου υλοποιεί την ιδέα που ωρίμαζε στο μυαλό του από καιρό, να ασχοληθεί με τα προβλήματα του περιβάλλοντος. Υπεύθυνος ενός εργαστηρίου αναλύσεων και συμβουλευτικής για το περιβάλλον, δραστηριοποιείται τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα, δημοσιεύει άρθρα σε εξειδικευμένα περιοδικά του τομέα και είναι σύμβουλος για σχετικά θέματα σε εθνικό επίπεδο. Τον ελεύθερο χρόνο του τον αφιερώνει στο ερασιτεχνικό θέατρο και περιστασιακά τον βρίσκουμε να παίζει στον κινηματογράφο. Η ποίηση υπήρξε για εκείνον μια πιστή φίλη. Η συλλογή με τίτλο Sottovoce (Εκδόσεις Ibiskos Ulivieri 2017), περιλαμβάνει ποιήματα που γράφτηκαν από το 2003 ως το 2008. Θέλοντας να εξερευνήσει πέρα από τους στίχους και τις ρητορικές μορφές, με «Το παιδί και οι άνεμοι της Αρμενίας», το πρώτο του έργο, δοκιμάζει τις δυνάμεις του σε μια εκτενέστερη μορφή γραφής. Tέλος, το 2019 κυκλοφορεί από τις ίδιες εκδόσεις η συλλογή διηγημάτων του με τίτλο: Il melograno e la luna.

    ΚΡΙΤΙΚΕΣΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

    Μια σειρά προσωπικών αναμνήσεων, η ιστορία ξεριζωμού μιας οικογένειας, αισθήματα, σκέψεις, αναζήτηση ταυτότητας, αυτογνωσία, με φόντο τις δραματικές ημέρες της Γενοκτονίας των Αρμενίων, από έναν ευαίσθητο συγγραφέα, τον Αρτούρο Αλεξανιάν. Σε μια έξοχη μετάφραση της Άννας Παπασταύρου, το βιβλίο του Αρτούρο Αλεξανιάν απευθύνεται κυρίως σε ένα εφηβικό κοινό, αλλά και μεγαλύτερους αναγνώστες, οι οποίοι πορεύονται σε ένα προσωπικό ταξίδι, που μοιάζει τόσο πολύ με τα δράματα που στοιχειώνουν τις μνήμες όλων των αρμενικών οικογενειών.

    Χριψιμέ Χαρουτουνιάν, Πρόεδρος Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος

    Αναμφίβολα πρόκειται για ένα βιβλίο που μπορούν να διαβάσουν και έφηβοι, αν και εκ πρώτης όψεως δείχνει ότι δεν γράφτηκε για αυτούς. Αν όμως σε ενδιαφέρει να δεις την Ιστορία και τις πραγματικές της διαστάσεις με τρόπο ελκυστικό και λογοτεχνικό και όχι σχολικού εγχειριδίου, βιβλία σαν του Αλεξανιάν σε πηγαίνουν ένα βήμα πιο μπροστά. […] Οι εκδόσεις Καλέντη ενέταξαν το βιβλίο στη σειρά τους «Μικρές Ιστορίες για Μεγάλα Γεγονότα» και έπραξαν σωστά αφού πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως ποιοτικό και δυναμικό κείμενο, που πλησιάζει την (Μικρασιατική) Καταστροφή του 1922 μέσα από το πρίσμα ενός άλλου λαού, ενώ η ιδιαίτερη, λυρική γραφή του συγγραφέα και τα αφηγηματικά τεχνάσματά του το κάνουν απολαυστικό.

    Ανέζα Κολόμβου – www.elniplex.com

    Η πρόσφατη αναγνώριση, μάλιστα, της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ κάνει το τρίτο βιβλίο της σειράς «Μικρές Ιστορίες για Μεγάλα Γεγονότα» εξαιρετικά επίκαιρο. Ο Αρτούρο Αλεξανιάν με το βιβλίο του «Το παιδί και οι άνεμοι της Αρμενίας» πηγαίνει πέρα από την εξιστόρηση της Γενοκτονίας όπως τη βίωσε η οικογένειά του. Ανοίγει το ζήτημα της ταυτότητας του ξεριζωμένου δεύτερης γενιάς.

    Ελένη Σβορώνου, συγγραφέας – oanagnostis.gr

    Ένα αφήγημα προσωπικό που συγκινεί με τον λυρισμό του μα και βαθιά ιστορικό, για να δούμε την Ιστορία με τα μάτια των πρωταγωνιστών της, για να ανακαλύψουμε τα αποτυπώματα που αφήνουν τα μεγάλα γεγονότα στις ανθρώπινες ζωές, τα ανεξίτηλα σημάδια που χαράζουν στη συνείδηση, προσωπική αλλά και συλλογική. Οι λέξεις γίνονται εικόνες, όπου συνυπάρχει ο ρεαλισμός και η ποίηση.

    Κωνσταντίνα Αρμενιάκου, συγγραφέας – kosvoice.gr

    Η γενοκτονία των Αρμενίων και η απηνής καταδίωξη του πληθυσμού από τους Τούρκους, οι συνέπειες αυτής της προσφυγικής περιπέτειας στον χαρακτήρα και τις αντιλήψεις των θυμάτων, η αδυναμία μιας τρίτης γενιάς να στραφεί στο παρελθόν γεμάτη φόβο για τον ρόλο που επιτελεί ένα ομόδοξο και ομόγλωσσο κοινωνικό σύνολο στη ζωή τους, εφόσον ήθη, έθιμα, Ιστορία και δοξασίες υπάρχουν αλλά βυθισμένα στην αχλή από την έλλειψη επίσημης αναγνώρισης είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που θέτει με εύσχημο και δωρικό τρόπο ο συγγραφέας στο τόσο διαφορετικό από τα άλλα τρίτο βιβλίο της σειράς «Μικρές Ιστορίες για Μεγάλα Γεγονότα».

    Πάνος Τουρλής – www.vivliokritikes.com

    Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που ανήκει στη σειρά βιβλίων «Μικρές Ιστορίες για Μεγάλα Γεγονότα». Στο βιβλίο σκιαγραφείται η πορεία της αρμενικής κοινότητας που ήταν εγκατεστημένη και ευημερούσε στην επικράτεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1922, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Περιγράφεται η αγωνία που βίωσε η οικογένεια του πρωταγωνιστή από τις σφαγές και η μετέπειτα πορεία της. Ο συγγραφέας πραγματοποιεί ενδοσκόπηση, περιδιαβαίνοντας στις αναμνήσεις του που συνθέτουν την πολυδιάστατη ταυτότητά του.

     diadromes_sto_xrono

    Η μεταφράστρια Άννα Παπασταύρου μιλά για το βιβλίο στο Πρώτο Πρόγραμμα. https://soundcloud.com/user-672811097/140421a

    «Ένα βιβλίο μνήμης και ταυτότητας» – Συνέντευξη της υπεύθυνης έκδοσης Βασιλικής Τζόκα στην αρμενική εφημερίδα Αζάτ Ορ.  https://azator.gr/?p=17357

    Info

    Ο Αρτούρο Αλεξανιάν, συγγραφέας του βραβευμένου βιβλίου «Το παιδί και οι άνεμοι της Αρμενίας», στην Ελλάδα.

    Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, στις 19:00
    Μητροπολιτικό Κολλέγιο, στο campus Αθήνας (Ακαδημίας 42)

    RELATED ARTICLES

    Most Popular