More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ τετραπέταλος, της Αγγελικής Στρουμπούλη (εικ.: Δημήτρης Φουσέκης)

    Ο τετραπέταλος, της Αγγελικής Στρουμπούλη (εικ.: Δημήτρης Φουσέκης)

    Θυμάμαι ένα καλοκαίρι στο μαγευτικό νησί της Υδρας με τα γραφικά σπιτάκια και τα στενά δρομάκια, θαρρείς δεν το ΄χει αγγίξει ο χρόνος. Εκείνο που κάνει εντύπωση στους επισκέπτες του νησιού με την πρώτη ματιά είναι η παντελής έλλειψη θόρυβου από αυτοκίνητα, μηχανάκια, λεωφορεία. Για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν υπάρχουν καθόλου στο νησί. Αντιθέτως με το που θα βρεθείς στο νησί της Ύδρας θα σε καλοσωρίσουν τα καλοκάγαθα γαϊδουράκια που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι για τις μετακινήσεις τους. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι στο νησί έχουν και το δικό τους γαιδουράκι.

    Η ιστορία μας διαδραματίζεται στα στενα δρομάκια της Ύδρας και περιγράφει τη σχέση ανάμεσα στους κατοίκους της και τα γαϊδουράκια. Μοιάζει με εκείνα τα παραμύθια από τα παλιά χρόνια, τότε που οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τα ζώα για τις αγροτικές εργασίες αλλά και τη μεταφορά τους. Τα γαιδούρια του νησιού ήταν αναγκασμένα να σηκώνουν απίστευτο βάρος στις ράχες τους και να υπομένουν με υπομονή την κακοτροπία των αφεντικών τους. Δεν φτάνει που σηκώναν τόσο βάρος τα καημένα τα ζώα, αλλά δουλεύαν ασταμάτητα μέρα νύχτα, τα άφηναν πολλές ώρες μέσα στη ζέστη χωρίς διάλειμμα. Βλέπετε στα γαιδουράκια δεν αρέσει η πολλή δουλειά και δεν ήταν λίγες οι φορές που στύλωναν τα πόδια στο έδαφος και αρνούνταν να προχωρήσουν ή έδιναν μια γερή κλοτσιά στον αναβάτη τους και έδειχναν τη δυσαρέσκεια τους με κάθε τρόπο.

    Στο νησί ήταν κι ένας γάιδαρος που αποφασίσε να επαναστατήσει απέναντι στα αυταρχικά αφεντικά και να αναλάβει δράση. Γνωστός σε όλους ως τετραπέταλος, με κοφτερό μυαλό και πάντα πρόθυμος να βοηθήσει τους άλλους. Γνώριζε πολύ καλά όλους τους δρόμους και βοηθούσε ακόμη και στο ταχυδρομείο με τα γράμματα. Ήταν συμπονετικός και έπιανε κουβέντα με όλους. Η δουλειά δεν τον φόβιζε και τα κατάφερνε μια χαρά σε όλα. Λυπόταν τα άλλα γαιδουράκια για την ταλαιπωρία τους και δεν άντεχε άλλο να βλέπει τους ανθρώπους να εκμεταλλεύονται τους φίλους του.

    Στο νησί ζούσε κι ένας γέρος ψαράς που μιλούσε με όλα τα ζώα, Κάθε πρωί έβγαινε δήθεν να ψαρέψει αλλά αντί για δόλωμα κερνούσε τα ψάρια και τους γλάρους με λιχουδιές.Η αγαπημένη του παρέα ήταν μια φώκια από το απέναντι νησί. Ο Τετραπέταλος αγαπούσε πολύ τη θάλασσα και το μεγάλο του παράπονο ήταν να πάει μια βόλτα με τη βάρκα του ψαρά. Ώσπου μια μέρα μπήκε κρυφά στη βάρκα του ψαρά. Ο ψαράς όχι μόνο δεν θύμωσε αλλά από τότε τον έπαιρνε κάθε πρωί με τη βάρκα για εξερεύνηση στα διπλανά νησάκια.

    Μια φιλία αναπτύχθηκε ανάμεσα στον ψαρά και το γαιδουράκι. Βλέπετε ο ψαράς είχε την ικανότητα να συνομιλεί με όλα τα πλάσματα. Ο Τετραπέταλος ήταν προβληματισμένος για την άσχημη συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι στους φίλους του. Αν και γάιδαρος ήταν αρκετά έξυπνος και δεν άργησε να βρει τη λύση. Πείθει λοιπόν, όλα τα γαϊδουράκια να εγκαταλείψουν τους ανθρώπους να τα βγάλουν πέρα μονάχοι τους. Από το επόμενο πρωί όλα τα γαιδουράκια είχαν αξαφανιστεί από το νησί, Οι νησιώτες έψαχναν ανήσυχοι ώσπου ανακάλυψαν μια στοίβα από σέλες και σαμάρια, παρατημένα σε μια άκρη του λιμανιού…

    Τι θα συμβεί όμως τότε; Μπορούν οι νησιώτες να ζήσουν χωρίς τα γαϊδούρια; Μπορούν τα γαϊδούρια να επιβιώσουν χωρίς τους ανθρώπους; Μια φωτιά που θα ξεσπάσει στο νησί θα γίνει αφορμή να συμφιλιωθούν οι δύο πλευρές για το καλό του τόπου. Η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει, κινδύνευε να καταστρέψει ολοσχερώς το νησί.

    Μια καλοκαιρινή, διδακτική ιστορία για τη φιλία, τη συνεργασία, την ευγνωμοσύνη και τον αμοιβαίο σεβασμό. Τα ζώα αξίζουν το σεβασμό μας και τη φροντίδα μας γιατί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε μικρής κοινωνίας και συνεισφέρουν όπως μπορούν με το δικό τους τρόπο. Την επόμενη φορά που θα συναντήσετε αυτά τα υπέροχα γαιδουράκια να ξέρετε πως πέρα από το πείσμα και την αντοχή χρειάζονται και την αμέριστη αγάπη και προστασία για τη διάσωση του είδους.
    Την ιστορία εμπνεύστηκε η Αγγελική Στρουμπούληαπό τα γαιδουράκια της Ύδρας  και εικονογράφησε ο Δημήτρης Φουσέκης με έντονα χρώματα και αστεία στιγμιότυπα σε μορφή καρτούν. Το βιβλίο κυκλοφορεί σε σκληρόδετη εικονογραφημένη έκδοση από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο τετραπέταλος
    Συγγραφέας: Αγγελική Στρουμπούλη
    Εικονογράφηση: Δημήτρης Φουσέκης
    Εκδόσεις: Καστανιώτη, Ιουνιος 2017
    Σελίδες: 54
    Μέγεθος: 27 Χ 21
    ISBN: 978-960-03-6224-4
    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular