More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΠέθανε ο σπουδαίος συγγραφέας Κόρμακ ΜακΚάρθι («Όλα τα όμορφα άλογα», «Καμία πατρίδα...

    Πέθανε ο σπουδαίος συγγραφέας Κόρμακ ΜακΚάρθι («Όλα τα όμορφα άλογα», «Καμία πατρίδα για τους μελλοθάνατους» κ.α.)

    Πέθανε, χθες, Τρίτη 13 Ιουνίου, σε ηλικία 89 ετών ο σπουδαίος συγγραφέας Κόρμακ ΜακΚάρθι, ένας από τους μεγαλύτερους και δημοφιλέστερους συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας των τελευταίων δεκαετιών.

    Σε ανακοίνωσή του ο εκδότης των βιβλίων του αναφέρει: «Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ συγγραφέας Cormac McCarthy πέθανε σήμερα από φυσικά αίτια στο σπίτι του στο Santa Fe του Νέου Μεξικού. Ήταν ογδόντα εννέα ετών. Τον θάνατό του επιβεβαίωσε ο γιος του, John McCarthy».

    Ο Κόρμακ γεννήθηκε ως Τσαρλς ΜακΚάρθι στις 20 Ιουλίου 1933 στο Πρόβιντενς του Ρόουντ Άιλαντ, το τρίτο από τα έξι παιδιά μιας εύπορης οικογένειας, μετά από δύο κορίτσια. Λίγο μετά, η οικογένεια μετακόμισε στο Νόξβιλ του Τενεσί, όπου ο πατέρας του ΜακΚάρθι εργαζόταν ως δικηγόρος για την Tennessee Valley Authority.

    Σύμφωνα με μια δημοφιλή εκδοχή, ο συγγραφέας υιοθέτησε το όνομα Κόρμακ, ως ένα οικογενειακό παρατσούκλι, για να αποφύγει συσχετισμούς με τον Τσάρλι ΜακΚάρθι, την κούκλα του εγγαστρίμυθου Έντγκαρ Μπέργκεν.

    «Μισούσα το σχολείο από την ημέρα που πάτησα το πόδι μου σε αυτό». Φοίτησε στο Καθολικό Γυμνάσιο του Νόξβιλ και ακολούθως στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί, όπου σπούδασε φυσική και μηχανική το 1951 και το 1952, ενώ έναν χρόνο μετά κατατάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία όπου υπηρέτησε για τέσσερα χρόνια. Το 1957 επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί. Άρχισε να δημοσιεύει διηγήματα στο φοιτητικό λογοτεχνικό περιοδικό. Ωστόσο, δεν αποφοίτησε ποτέ και μετακόμισε στο Σικάγο, όπου έπιασε δουλειά σε μια αποθήκη ανταλλακτικών αυτοκινήτων.

    Άρχισε να γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα. Έστειλε το χειρόγραφο του Ο Φύλακας των Περιβόλων (The Orchard Keeper), στον εκδοτικό οίκο Random House, το οποίο και εκδόθηκε γνωρίζοντας επιτυχία. Ο Κόρμακ ΜακΚάρθι βρίσκεται πίσω από μερικά εκ των ομορφότερων και γνωστότερων μυθιστορημάτων: «All the Pretty Horses» (Όλα τα όμορφα άλογα) που κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου το 1992 και έγινε ταινία το 2000 με πρωταγωνιστές τον Ματ Ντέιμον και την Πενελόπε Κρουζ, «The Road» (Ο Δρόμος), το οποίο κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ το 2007, ενώ το βιβλίο του «Καμία πατρίδα για τους μελλοθάνατους», έγινε και αυτό ταινία η οποία κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας το 2008.

    Ο κριτικός Χάρολντ Μπλουμ τον χαρακτήρισε έναν από τους τέσσερις σημαντικότερους Αμερικανούς μυθιστοριογράφους της εποχής του, μαζί με τον Φίλιπ Ροθ, τον Ντον ΝτεΛίλο και τον Τόμας Πίντσον.

     

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular