More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΝέος νόμος λογοκρισίας για "επιβλαβή" βιβλία στο Αρκάνσας, έβδομη πολιτεία που λογοκρίνει

    Νέος νόμος λογοκρισίας για “επιβλαβή” βιβλία στο Αρκάνσας, έβδομη πολιτεία που λογοκρίνει

    Βιβλιοπώλες και βιβλιοθηκονόμοι στο Αρκάνσας (ή Άρκανσο) των νότιων Η.Π.Α. κατέθεσαν μήνυση αμφισβητώντας έναν νέο νόμο της πολιτείας, τον νόμο 372, σύμφωνα με τον οποίο προβλεπόταν φυλάκιση έως και ενός έτους για την παροχή «επιβλαβών» βιβλίων σε άτομα κάτω των 18 ετών.

    Ο ν. 372, που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από την προσεχή 1η Αυγούστου, ισχυρίζεται ότι αποτελεί ποινικό αδίκημα να δανειστείς εν γνώσει σου τέτοιο “επιβλαβές”  βιβλίο, να το διαθέσεις ή να το επιδείξεις σε ανήλικο

    Ως επιβλαβές ορίζεται από την πολιτειακή νομοθεσία του Αρκάνσας ένα βιβλίο που περιέχει γυμνό ή σεξουαλικό περιεχόμενο και απευθύνεται σε “έντονο ενδιαφέρον για το σεξ”, “στερείται σοβαρής λογοτεχνικής, επιστημονικής, ιατρικής, καλλιτεχνικής ή πολιτικής αξίας για ανηλίκους” και εάν, κατά τα τρέχοντα πρότυπα της κοινότητας, είναι “ακατάλληλο δια ανηλίκους”. Πιάσε το αυγό και κούρεψέ το!

    Οι ενάγοντες αμφισβητούν ακόμα ένα μέρος του περίφημου νόμου, εκείνο που απαιτεί από τις νομαρχιακές και δημοτικές βιβλιοθήκες να θεσπίσουν γραπτές οδηγίες για την “επιλογή, μετεγκατάσταση και διατήρηση του υλικού”, συμπεριλαμβανομένης μιας διαδικασίας για τα άτομα να αμφισβητήσουν την “καταλληλότητά” τους και να ζητήσουν τη μεταφορά τους σε σημείο μη προσιτό στα παιδιά.

    Το Αρκάνσας θα γίνει με τον νόμο αυτόν η έβδομη από τις πολιτείες των ΗΠΑ που θα έχουν ψηφίσει νόμους οι οποίοι ποινικοποιούν τους βιβλιοθηκονόμους και τους σχολικούς υπαλλήλους που θα παρέχουν βιβλία τα οποία θεωρούνται άσεμνα ή σεξουαλικά επιβλαβή για ανηλίκους, ενώ ήδη άλλες δώδεκα πολιτείες εξετάζον παρόμοια νομοσχέδια.

    Εμπρός λοιπόν: ταυτότητες, έλεγχος ηλικίας και να ορίσουν οι σύγχρονοι σοφοί τι είναι επιβλαβές για τα παιδιά. Στα βιβλία ασφαλώς. Γιατί σε διαδίκτυο, τηλεόραση και πλατφόρμες κανείς δεν τολμάει να βάλει χεράκι. Ω, τι κόσμος μαμά! Ω, τι κόσμος, μπαμπά!

    RELATED ARTICLES

    Most Popular