More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕιδήσειςΠέθανε ο συγγραφέας και βιβλιογράφος Κυριάκος Ντελόπουλος

    Πέθανε ο συγγραφέας και βιβλιογράφος Κυριάκος Ντελόπουλος

    Πέθανε χθες σε ηλικία 87 ετών ο συγγραφέας, βιβλιογράφος, μεταφραστής και βιβλιοθηκονόμος Κυριάκος Ντελόπουλος.

    Ο Κυριάκος Ντελόπουλος γεννήθηκε το 1933 στην Κέρκυρα. Σπούδασε αγγλική φιλολογία  και βιβλιοθηκονομία σε μια ειδική τάξη του Κολεγίου Αθηνών. Αξιοποίησε τη μεγάλη συλλογή ελληνικών και αγγλόφωνων βιβλίων της Βιβλιοθήκης του Κολεγίου και διάβασε πάρα πολλούς τίτλους ελληνικής και αμερικανικής λογοτεχνίας. Το 1952 έγινε βιβλιοθηκονόμος στη βιβλιοθήκη του Κολεγίου Αθηνών, θέση στην οποίο παρέμεινε μέχρι και το 1985. Ίδρυσε την παιδική βιβλιοθήκη του Δημοτικού Σχολείου του Κολεγίου εφαρμόζοντας τις ιδέες του μαζί με τις πιο προηγμένες βιβλιοθηκονομικά ιδέες των δυτικών κρατών.

    Η Βιβλιοθηκονομία υπήρξε η μεγάλη του αγάπη, όπως επίσης και η Βιβλιογραφία. Έγινε συντάκτης πολλών βιβλιογραφιών και θεωρητικών έργων, μελέτησε την παιδική λογοτεχνία του 19ου αιώνα σε σχέση με τη γενική λογοτεχνία και μάλιστα βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών δυο φορές με τα φιλολογικά της βραβεία: μία το 1995 για το έργο του «Παιδικά και νεανικά βιβλία» του 19ου αιώνα και μία το 2006 για το έργο του «Νεοελληνικά φιλολογικά ψευδώνυμα».

    Από το 1961 συνεργαζόταν με ελληνικά και ξένα επιστημονικά και φιλολογικά περιοδικά ενώ από το 1977 συνεργαζόταν με την εφημερίδα “Καθημερινή” ως βιβλιοκριτικός και παρουσιαστής των νέων εκδόσεων.

    Ήταν ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, όπως επίσης μέλος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκαρίων, της Αρχαιολογικής Εταιρείας, του Ομίλου Μελέτης Ελληνικού Διαφωτισμού, του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και άλλων επιστημονικών σωματείων και εταιρειών.

    Το 2015 το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ του απένειμε το βραβείο «Πηνελόπη Δέλτα» για τη προσφορά του στην έρευνα και τη διάδοση της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας.
    Το 2018, στο πλαίσιο του 36ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της ΙΒΒΥ στην Αθήνα, τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, για την προσφορά του στους σκοπούς της ΙΒΒΥ.

    Η κηδεία του Κυριάκου Ντελόπουλου θα γίνει αύριο (Τρίτη 26 Μαΐου) από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών στις 11 το πρωί, σύμφωνα με ανακοίνωσης της Εταιρείας Συγγραφέων.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular