More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΠέντε συν Τρία, του Άρνε Νταλ (μετ.: Γρηγόρης Κονδύλης)

    Πέντε συν Τρία, του Άρνε Νταλ (μετ.: Γρηγόρης Κονδύλης)

    Διαβάζεται σε 2′- Περιέχει βίντεο + Soundtrack από τον συγγραφέα- Ηλικιακό κοινό: 17- Αστυνομική λογοτεχνία

    Ο διάδρομος τυλιγμένος στο σκοτάδι. Μολαταύτα ο Μπέργερ διέκρινε ένα φτερωτό ζωύφιο που αργοσερνόταν στην οροφή, το ακολούθησε με το βλέμμα. Μόνο όταν σταμάτησε να το παρακολουθεί, συνειδητοποίησε ότι ήταν μέλισσα.

    “Στο 5 + 3, ο Sam Berger είναι ύποπτος για τη δολοφονία ενός δολοφόνου. Είναι με άλλα λόγια, καταζητούμενος από την αστυνομία. Δεν έχει πουθενά να κρυφτεί, ένας όμως ανώτερος αρχηγός της Αστυνομίας Ασφάλειας του Säpo τον βοηθά να μείνει μακριά. Ο Berger δεν καταλαβαίνει το λόγο για τη βοήθεια αυτή, όσο όμως βρίσκεται στην αποθήκη της Säpo σε ένα έρημο νησί στο αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης, αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι παίζει ρόλο στο μυστικό σχέδιο της Säpo για να σταματήσει μια μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στη Στοκχόλμη. Ποιός όμως ακριβώς είναι ο ρόλος του;

    Ο ίδιος δολοφόνος για του οποίου τη δολοφονία κατηγορείται ο Sam Berger σχεδόν κατάφερε να δολοφονήσει τη Molly Blom. Όταν ξεκινά το 5 + 3, η Molly Blom βρίσκεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας. Βρίσκεται σε κώμα και όπως όλα δείχνουν έτσι και θα παραμένει. Αλλά ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, ξυπνά και καταφέρνει να δραπετεύσει. Αποδεικνύεται ότι παίζει επίσης ρόλο σε ένα μεγάλο δράμα. Το μόνο ερώτημα είναι σε ποιο.

    Για ακόμη μια φορά πάλι ο Sam και η Molly πρέπει απρόθυμα να συνεργαστούν για να ανακαλύψουν την αλήθεια.

    Ένα στοιχείο αποτελεί η νεαρή γυναίκα η οποία έχει απαχθεί για αρκετά χρόνια και της οποίας την ύπαρξη γνωρίζουμε από το βιβλίο 7-1. Εμφανίζεται όμως ένα νέο στοιχείο – και αν ανακαλύψουν τους απαγωγείς της, θα βρεθούν προφανώς πιο κοντά στην τρομοκρατική επίθεση. Από ότι φαίνεται το άτομο το οποίο διέπραξε τη δολοφονία για την οποία είναι ύποπτος ο Sam Berger είναι επίσης πολύ κοντά στον υψηλόβαθμο αρχηγό της Säpo. Πώς όμως όλα αυτά συνδέονται πραγματικά;

    Προσπάθησα με 5 + 3 να συνδέσω τη μεγάλη ιστορία στην τριλογία 7-1, 6×2 και 5 + 3. Είναι μια υπέροχη ιστορία για το καλό και το κακό, για την πίστη και την προδοσία, για το σωστό και το λάθος – και είναι τρελά συναρπαστικό”

    Από τον ίδιο τον Άρνε Νταλ

    Ο Σουηδός συγγραφέας Άρνε Νταλ μετά το επιτυχημένο 7-1 -στο οποίο απονεμήθηκε ο τίτλος για “Το καλύτερο σουηδικό θρίλερ όλων των εποχών“- με πρωταγωνιστές το παράδοξο δίδυμο Μπέργερ και Μπλούμ αλλά και το δεύτερη περιπέτειά τους 6 Χ 2 (Inland), έρχεται να ταράξει για άλλη μια φορά τα σκοτεινά νερά της Σκανδιναβικής Noir Λογοτεχνίας, με το 5 +3 (Mittvaten).

    «Ή αποστολή που έχω για σένα είναι εξαιρετικά σημαντική».

    «Και δεν σκοπεύεις να μου πεις περισσότερα γι’ αυτό, πέρα από το αιώνιο βιολί για «τη χειρότερη τρομοκρατική πράξη στην ιστορία της Σουηδίας».

    Κάτω από το σκληρό, χειμωνιάτικο κλίμα της Σουηδίας, οι τρομοκρατικές απειλές, το παράνομο εμπόριο όπλων, οι απαγωγές, οι εκβιασμοί, οι ιδιωτικοί ερευνητές, οι διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις, τα ψέματα, η διαφθορά, οι μυστικές συμφωνίες, «προβληματικοί» χαρακτήρες μέσα σε ένα έντονο κοινωνικοπολιτικό τοπίο, κάτω από το διάτρητο πέπλο της αγάπης- όποια μορφή κι αν έχει-, θα συνθέσουν το σκοτεινό και μυστηριώδες σκηνικό, στο οποίο ο συγγραφέας θα ξεδιπλώσει το κουβάρι της αρχικά αργόσυρτης πλοκής του, που σταδιακά θα κλιμακώσει την έντασή της και θα σε παρασύρει στα μεσόνερα της αβύσσου των ανήσυχων σκέψεών του, και θα σε εγκλωβίσει σε μια δίνη συλλογισμών, ανατροπών, «φυσαλίδων» που στιγμιαία θα σε αποπροσανατολίσουν μέχρι να σπάσουν μπροστά στο έκπληκτο βλέμμα σου, θα σε κάνουν να χαθείς στο σκοτάδι μαζί με τους ήρωες στην αέναη μεταβλητότητα της ζωής και στη ματαιότητα όλων, μα τελικά μία και μόνη φυσαλίδα σκέψης, μια και μόνη αναπνοή θα χρειαστεί για να σε οδηγήσει στο τέλος.

    Μετά κοίταξε γύρω του, Κοίταξε πάνω και κοίταξε κάτω, κοίταξε αριστερά και κοίταξε δεξιά. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν υπήρχε κάτι πάνω, κάτι κάτω, κάτι εδώ ή κάτι εκεί. Δεν υπήρχε πλέον καμία κατεύθυνση. Τότε κατάλαβε που βρισκόταν. Ήταν στα μεσόνερα.

    Ο δεξιοτέχνης Αρνέ Νταλ καταφέρνει να δημιουργήσει ένα εξαιρετικό αστυνομικό μυθιστόρημα, ένα μαγικό και παράλληλα σκοτεινό σύμπαν, ισορροπώντας με εξαιρετική μαεστρία την πρωτοτυπία της πλοκής, το καθαρό αλλά κινηματογραφικό στυλ γραφής του, την απόδοση των διαφορετικών οπτικών μέσα από τα μάτια τόσο του πρωταγωνιστή όσο και του κακού, τις εκπληκτικές-σχεδόν ποιητικές- περιγραφές των τοπίων, τους έντονους διαλόγους αλλά και την πρόζα, κι όλα αυτά μέσα από μια ιδιαίτερη λογοτεχνική ματιά, και τον γοητευτικό λυρισμό που τον διακρίνει.

    Εκεί περπατάει τώρα ένας άντρας που επέστρεψε από την κόλαση. Σαν να είχε γεννηθεί σ’ εκείνον τον λόφο. Εκεί τριγυρίζει τώρα με άκοπο ομφάλιο λώρο και την αμνιακή μεμβράνη ακόμη πάνω από το κεφάλι, κατά μήκος του ηλιόλουστου λόφου με τα κυπαρίσσια και τα πεύκα, κανά δυο λευκά σπίτια, μερικά γαϊδούρια με σκυφτά κεφάλια, μια αράδα κυψέλες σε αναβαθμίδες στη λοφοπλαγιά, μια έκταση με κιτρινωπά λουλούδια που φτάνουν ως εκεί που αρχίζει η θάλασσα η στραφταλιστή. Πέρα μακριά προβάλλει μέσα από τη θάλασσα ο Βράχος του Γιβραλτάρ.

    Οι λογοτεχνικές παραπομπές και οι αναφορές στον Άμλετ του Σαίξπηρ και τον Οδυσσέα του Τζέιμς Τζόυς καθώς και ο τρόπος ένταξής των αποσπασμάτων που καθοδηγούν τον αναγνώστη σε όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης, αποτελούν ένα ευφυές τέχνασμα που παράλληλα υποδηλώνει τη βαθιά γνώση, αγάπη, και ανάλυση των λογοτεχνικών κειμένων από τον συγγραφέα, δίνοντας μια ρομαντική πνοή στο κατά τα άλλα ζοφερό και σκληρό αφήγημά του. Μοιάζει λοιπόν να είχε την καθοδήγηση των δύο αυτών τεράτων της παγκόσμιας λογοτεχνίας που του σιγοψιθύριζαν τις λέξεις και του έδιναν την έμπνευση.

    …Το Γιβραλτάρ σαν κορίτσι όπου ήμουν ένα Λουλούδι των βουνών ναι όταν έβαλα το τριαντάφυλλο στα μαλλιά μου σαν τα κορίτσια της Ανδαλουσίας ή να βάλω ένα κόκκινο ναι και πως με φίλησε κάτω από το Μαυριτανικό τείχος…

    Τζέιμς Τζόυς, Οδυσσέας

    «Κάμποσοι λένε η μέλισσα κεντάει, μα εγώ σας λέω το κερί της μέλισσας κεντάει, γιατί εβούλωσα μια φορά κάτι, κι από τότε δεν ξανάγινα κύριος του εαυτού μου».

    Σαίξπηρ, Βασιλίας Ερρίκος ο ΣΤ’

    Η εξαιρετική, κατά τη γνώμη μου, απαιτητική μετάφραση και αυτού του βιβλίου ανήκει στον Γρηγόρη Κονδύλη, ο οποίος καταφέρνει μέσα από την προσεκτική επιλογή των λέξεων να μεταφέρει την ιδιαίτερη αύρα και τον λυρισμό της πεζογραφίας του Αρνέ Νταλ.

    Τότε ήταν που ο Πάγος κάλυψε πραγματικά τα πάντα.

    Και ναι για όσους αναρωτιούνται και αδημονούν, υπάρχει συνέχεια στις περιπέτειες του Σαμ και της Μόλι. Και όχι μόνο μία.

    Ένα μικρό spoiler….. για το επόμενο.

    Friheten (4 : 4)

    Ο Σαμ Μπέργερ απέχει πολύ από την ευτυχία. Η Μόλι Μπλούμ έχει εξαφανιστεί χωρίς ίχνος. Ο Σαμ κερδίζει τα προς το ζην ως ερευνητής και το όνειρο μιας κοινής ζωής μαζί με τη Μόλι, φαίνεται πιο μακρινό από ποτέ.

    Τότε αναλαμβάνει μια αινιγματική αποστολή, να βρει μια γυναίκα που έχει απαχθεί. Η αστυνομία με κάθε τρόπο πρέπει να κρατηθεί μακριά.

    Το κυνήγι οδηγεί τον Σαμ σε έναν χαμένο θησαυρό, που έχει προσελκύσει πολλούς εγκληματίες όλα αυτά τα χρόνια. Η γυναίκα μπορεί να μην είναι η μόνη σε κίνδυνο. Πώς μπορεί αυτός ο θανάσιμος θησαυρός να τον οδηγήσει στη Μόλι;

    Διαβάστε το μικρό αλλά “καθοριστικό” book Secret του Άρνε Νταλ στο ELNIPLEX

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Στο ELNIPLEX βλέπουμε μουσική μέσα στα βιβλία. Βλέπουμε συνάφεια μεταξύ της συγγραφής και της μουσικής, μεταξύ πολλών τεχνών μεταξύ τους. Έτσι καθιερώσαμε στην παρουσίαση κάθε βιβλίου Το Soundtrack του βιβλίου, όπου επιλέγουμε instrumental και τραγούδια που μας εμπνέει το συγκεκριμένο βιβλίο, που αποπνέει η ατμόσφαιρά τους ή ακόμα και που αναφέρονται εντός τους.

    Έχουμε την τιμή να επιλέξει ο ίδιος τα τραγούδια του soundtrack ο κορυφαίος της αστυνομικής λογοτεχνίας Άρνε Νταλ για το νέο του βιβλίο Πέντε επί Τρία που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Να τι επέλεξε ο Άρνε Νταλ για το ELNIPLEX και το εκμυστηρεύτηκε στην Ιωάννα Σίμου:

    Το Soundtrack του 5+3

    Radiohead- Karma Police

    Esbjörn Svensson Trio- Tuesday wonderland

    Steely Dan- Reeling in the years

    Peter Gabriel- Here comes the flood

    Genesis- Cinema Show

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: 5+3
    Τίτλος πρωτοτύπου: Inland
    Συγγραφέας: Άρνε Νταλ
    Μετάφραση: Γρηγόρης Κονδύλης
    Σχεδιασμός εξωφύλλου: Redoine Amzlan
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Οκτώβριος 2020
    Σελίδες: 488
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-618-03-2065-7

     

    https://www.elniplex.com/arne-dahl-interview-elniplex-2020/

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular