More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20208-11 ετώνΠέρα Από Το Δάσος και Η Μαγεμένη Καρυδιά, του Νίκου Πουρσανίδη (εικ.:...

    Πέρα Από Το Δάσος και Η Μαγεμένη Καρυδιά, του Νίκου Πουρσανίδη (εικ.: Δανάη Παρουνιάδη)

    Την μαγεμένη καρυδιά που στεκόταν στην άλλη άκρη του δάσους δεν την πλησίαζε πια κανείς στο χωριό, ατέλειωτες ιστορίες την σκέπαζαν. Παλιά, στο ξέφωτο μπροστά απ’ την καρυδιά γίνονταν τα πανηγύρια του χωριού. “Τα τελευταία χρόνια, όμως, το δέντρο άλλαξε. Άρχισε να εξαφανίζει ανθρώπους. Κάποιοι έφερναν κάποιους άλλους, τους έστηναν όρθιους με την πλάτη ν’ ακουμπάει στον κορμό, και το δέντρο τούς εξαφάνιζε”. Και πού τους πάει, θα αναρωτιόταν ο καθένας. Και πίσω από το μύθο της μαγεμένης καρυδιάς που την “περιποιήθηκε” ο Γιώργος, παρακολουθούμε την πραγματική ιστορία του Γιώργου να πηγαίνει ριψοκίνδυνα γάλα στον πατέρα που κρατείται στη φυλακή επειδή δεν πρόδιδε που βρισκόταν ο αδερφός του, καπετάνιος στο αντάρτικο, στο Βέρμιο. Και μαζί με αυτήν απλώνονται και άλλες μικρές παράλληλες ιστορίες από την καθημερινότητα του Γιώργου σε εκείνο τον τόπο τον ελληνικό του 1949. Και ο πόλεμος θα σταματούσε κάπου στον Οκτώβριο του 1949.

    Στην δεύτερη ιστορία του βιβλίου, το Πέρα από το δάσος, έχουμε να κάνουμε με ακόμα μία αληθινή ιστορία. Ο Δημήτρης και τα ξαδέρφια του, ο Νίκος και ο Χρήστος, κουβαλούν ολονυχτίς ξύλα με τα μουλάρια μέσα στο δάσος για να μην τους πετύχει η δασοφυλακή που τις νύχτες σπάνια έως ποτέ επιτηρούσε το δάσος. Όταν ο Δημήτρης ανακαλύπτει τι περνά η γυναίκα του και η κόρη του στο σπίτι της θειας του που τον είχε ως ψυχοπαίδι, αποφασίζει να μπει στο δάσος… Κι εκεί, μέσα στα δέντρα, το σκοτάδι, τις νεράιδες και τα τελώνια, τους κότσυφες και τους παράξενους ήχους, όλα θα έπαιρναν τον δικό τους δρόμο…

    Δυο ιστορίες νίκης του φόβου που έπνιγε τους παλιούς ανθρώπους των χωριών και μην θαρρείτε πως έπαψαν τόσο εύκολα οι άνθρωποι να φοβούνται ή να αποδίδουν παράξενες δυνάμεις στη φύση. Δυο ιστορίες υπέρβασης του φοβισμένου εαυτού, υπέρβασης του παλιού και του λίγου, γραμμένες με τον τρόπο και το μεράκι των παλιών αφηγητών, με τις λέξεις και τον κοφτό τους τρόπο, με ελάχιστα στολίσματα, με απλότητα, αμεσότητα και ρεαλισμό που σε κάνει να δεις μπροστά σου την ιστορία να συμβαίνει.

    Απολαυστικές ιστορίες από την μεταπολεμική Ελλάδα στο σώμα της οποίας ο φόβος, οι δαίμονες και οι προκαταλήψεις περίσσευαν. Από τον ηθοποιό Νίκο Πουρσανίδη.

    Για αναγνώστες από περίπου 8 ετών.

    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Πέρα Από Το Δάσος και Η Μαγεμένη Καρυδιά
    Συγγραφέας: Νίκος Πουρσανίδης
    Εικονογράφηση: Δανάη Παρουνιάδη
    Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, Νοέμβριος 2019
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Χάρης Πολίτης
    Σελιδοποίηση: Εριφύλη Αράπογλου
    Σελίδες: 56
    Μέγεθος: 14 Χ 20
    ISBN: 978-960-471-193-2

     

    Ανέζα Κολόμβου
    Ανέζα Κολόμβου
    Νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, υπεύθυνη θεαμάτων/ατζέντας ELNIPLEX Επικοινωνία: aneza.kolomvou@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular