More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοGraphic NovelsΠίσω στην εποχή του Λίθου- Βαθιά μέσα στη ζούγκλα... για 24 ώρες,...

    Πίσω στην εποχή του Λίθου- Βαθιά μέσα στη ζούγκλα… για 24 ώρες, της Λαν Κουκ (εικ.: Λοράν Κλινγκ)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 6+ (target 6-10) – Comics γνώσεων για παιδιά

    Η ζούγκλα είναι πιο δυνατή από τον ελέφαντα
    Νοτιοαφρικανική παροιμία

    Δύο πρωτότυπα comics κατάδυσης στον κόσμο της ζούγκλας και σε εκείνον της προϊστορίας, στην εποχή του Λίθου από τους Lan Cook, Stacey Thomas, Laurent Cling και τις εκδόσεις Πατάκη.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η ζούγκλα είναι ένα πυκνό τροπικό δάσος ουσιαστικά και ένας από τους σπουδαιότερους οικοτόπους του πλανήτη μας. Μαζί με τα δίδυμα αδέρφια, την Έλλι και τον Ντάννυ βρισκόμαστε στο ερευνητικό κέντρο του τροπικού δάσους του Βόρνεο στη Νοτιοανατολική Ασία, τρίτου μεγαλύτερου νησιού στον κόσμο, όπου η μητέρα τους είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση των σαρκοφάγων, κοντά στον ποταμό Κιναμπατάνγκαν.

    Εκεί, μαζί με τον φοιτητή Καμ, την Έι Τζέι που εργάζεται σε ένα πρόγραμμα δενδροφύτευσης, τον Δρ Λιν, την εντομολόγο Κλίο και άλλους ήρωες θα γνωρίσουμε ένα πλήθος πραγμάτων που σχετίζονται με τη ζωή στη ζούγκλα, όπως η βιοποικιλότητα, τα απειλούμενα με εξαφάνιση ζώα, τα έντομα, τη δενδροφύτευση, την περισυλλογή σπόρων από τον δασικό τάπητα, την αποψίλωση των δασών και την ακραία υλοτομία, τα απαραίτητα ρούχα και αξεσουάρ για μια εξερεύνηση στη ζούγκλα, θα βάλουμε τεχνητές φωλιές σε βούκερους, θα ρυθμίσουμε τις κάμερες άγριας ζωής, θα δούμε τα αιμοδιψή παράσιτα της ζούγκλας, θα ανταμώσουμε με τη σπάνια νεφελώδη λεοπάρδαλη των Σουνδών και θα μάθουμε δεκάδες ακόμα σπουδαίες λεπτομέρειες για τη ζωή στη ζούγκλα.

    Κι εδώ θα ταξιδέψουμε στο παρελθόν, στο πολύ μακρινό παρελθόν και τη Λίθινη Εποχή όπου οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ως βασικό υλικό την πέτρα, κάπου είκοσι τουλάχιστον αιώνες προ Χριστού. Ξεναγός μας σε αυτό το χρονοταξίδι είναι η Άουρι, μια νεαρή κάτοικος των σπηλαίων, η οποία θα μας δείξει όλες τις παραμέτρους της ζωής τότε. Τη ζωή στις σπηλιές, , τον τρόπο που έφτιαχναν σπίτι και καταλύματα, το πώς έβρισκαν την τροφή τους και το τι έτρωγαν (από φύλλα λάπαθου και κεδρόμηλα μέχρι προύνα, κυνόροδα και καρπούς κουφοξυλιάς), το πώς κατασκεύαζαν εργαλεία, πώς άναβαν φωτιά, πώς κυνηγούσαν ζώα, πώς ντύνονταν, ποια ήταν τα επικίνδυνα ζώα-εχθροί των ανθρώπων τότε (βλέπε ύαινα των σπηλαίων, τριχωτός ρινόκερος, τριχωτό μαμούθ, λιοντάρι και λύκος των σπηλαίων κ.α.), τις σπηλαιογραφίες και τα εργαλεία ζωγραφικής και χαρακτικής και αρκετές ακόμα ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.

    Συνοδεύονται από γλωσσάρι και ευρετήριο.

    Εστιάζοντας

    Όπως έχουμε σημειώσει ξανά, βρισκόμαστε πλέον στην Τρίτη Επανάσταση της comic/graphic novel αναγνωστικής κουλτούρας. Έχουμε φύγει από το μεταπολεμικό big bang, εχουμε φύγει από την ποπ διάσταση του κόμικ που βρέθηκε στο περίπτερο κάθε γειτονιάς και έχουμε περάσει εδώ και λίγο καιρό, από την πανδημία περίπου και μετά, στη φάση όπου τα comic/graphic novel φεύγουν από την κεντρική σκηνή του κινηματογράφου όπου βρέθηκαν με μεγάλες παραγωγές στις προηγούμενες δεκαετίες και εκτινάσσονται ως βασικό όχημα μιας νέας αναγνωστικής πραγματικότητας. Έχουμε ξανατονίσει ότι οι λόγοι είναι προφανείς, με κυριότερο την επικράτηση της οθόνης ως βασική «συσκευή» απασχόλησης και ψυχαγωγίας, η οποία μετατοπίζει τις ηλικίες από τη μέση του δημοτικού μέχρι και το λύκειο, από το πολυσέλιδο γραμμικής αφήγησης βιβλίο και τις παραδοσιακές μορφές λογοτεχνίας στο εικονογραφημένο ή ολιγοσέλιδο βιβλίο, του οποίου το graphic novel αποτελεί μια ευγενή, αιχμηρή, καλαίσθητη και όχι αυστηρά παιδική εκδοχή.

    Εδώ έχουμε δύο εξαιρετικής υλοποίησης βιβλία γνώσεων που μέσα από τη φόρμα και την ατμόσφαιρα των κόμικς επιτυγχάνουν να περάσουν γνώση για τη λίθινη εποχή και τον κόσμο της ζούγκλας, δίχως όμως να την εκβιάζουν, να την παραθέτουν εγκυκλοπαιδικά και με ανιαρό τρόπο, αλλά μέσα από ενδιαφέρουσες ιστορίες, με ξεναγούς παιδιά, με τη δύναμη, την αμεσότητα και τον βραχύ λόγο των comic text bubbles, τη διαρκή αλλαγή στησίμα των των καρέ και των πάνελ σε κάθε εικονογραφημένο σαλόνι που ξεκουράζει το βλέμμα του μικρού αναγνώστη καθώς η διαδοχή των μικρών εικόνων θυμίζει κινηματογραφική ταινία.

    Τα δυναμικά χρώματα, η ένταση, η κίνηση, η ζωντάνια, οι ωραίες μορφές, η ποικιλία της εικονογραφικής διάταξης, οι παρένθετες πληροφορίες, δημιουργούν μια απολαυστική αναγνωστική εμπειρία που κερδίζει αισθητικά κάθε αναγνώστη.

    Για αναγνώστες από 5,5-6 περίπου ετών με αιχμή τα παιδιά α’-β’-γ’ δημοτικού.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ και εδώ

    Το Soundtrack του βιβλίου

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Πίσω στην εποχή του Λίθου για 24 ώρες
    Βαθιά μέσα στη ζούγκλα για 24 ώρες
    Σειρά: 24 Hours in the Jungle
    24 Hours in the Stone Age
    Συγγραφέας: Lan Cook
    Εικονογράφος: Stacey Thomas, Laurent Kling
    Εκδόσεις: Πατάκη, Μάρτιος 2023
    Μετάφραση: Όλγα Καρυώτη
    Σχειασμός: Τομ Άστον Μπουθ
    Σύμβουλος: Καθηγητής Όουεν Λιούις
    Σελίδες: 64
    Μέγεθος: 18,8 Χ 25
    ISBN: 978-618-07-0286-6
    978-618-07-0285-9

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular