More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+Πανευρωπαϊκό βραβείο για την περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ

    Πανευρωπαϊκό βραβείο για την περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ

    Το πανευρωπαϊκό βραβείο Νatura 2000, σημαντικού θεσμού της Ε.Ε., για το έργο LIFE ARCTOS KASTORIA, που βελτίωσε κατά τα έτη 2010-2015 τους όρους συνύπαρξης με την καφέ αρκούδα, απέσπασε η δραστήρια ελληνική Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ στα φετινά Natura 2000 Awards στην κατηγορία “Reconciling interests/ perceptions” (Συμβιβασμός συμφερόντων /απόψεων).

    Όλες οι δράσεις της Καλλιστώς στην περιοχή της Καστοριάς, είχαν στο επίκεντρό τους την εξομάλυνση των απόψεων του ανθρώπου για την καφέ αρκούδα, και πιο συγκεκριμένα την διάδοση του μηνύματος: «Άνθρωπος-Άγρια Ζωή, η συνύπαρξη είναι εφικτή!».

    Πέρα από την τελική αναφορά του έργου Life Arctos Kastoria, χαρακτηριστικές είναι κάποιες δράσεις της Καλλιστώς:
    -Ενισχύθηκαν 23 κτηνοτρόφοι της περιοχής, στους οποίους δωρήθηκαν 28 καλά τσοπανόσκυλα. Τα σκυλιά αυτά, πέρα από το ότι προστατεύουν τα κοπάδια από πιθανή κλοπή, μειώνουν σημαντικά και τις ζημιές που μπορεί να προκληθούν από λύκο ή αρκούδα.
    -Τοποθετήθηκαν 40 κάδοι απορριμμάτων, ειδικά τροποποιημένοι ώστε να μην είναι δυνατό το άνοιγμά τους από αρκούδα που μπορεί να αναζητά τροφή.
    -Δωρήθηκαν 32 ηλεκτροφόρες περιφράξεις σε ισάριθμες οικογένειες της περιοχής, για την προστασία αγροικιών, λαχανόκηπων, χωραφιών, μελισσιών και μαντριών από την αρκούδα.
    -Λειτούργησε Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα (ΟΑΕ), που αντιμετώπισε επιτυχώς περισσότερα από 50 περιστατικά σύγκρουσης ανθρώπου-αρκούδας.
    -Εγκαταστάθηκαν 22 πινακίδες και 5.600 ειδικοί ανακλαστήρες φωτός για την άγρια πανίδα στον Κάθετο Άξονα 45 της Εγνατίας Οδού που σχεδόν εκμηδένισαν τα τροχαία ατυχήματα με αρκούδες.
    – Τοποθετήθηκε ενισχυμένη περίφραξη ύψους 3 μ. και συνολικού μήκους 130 χλμ., στο Κάθετο Άξονα 45 της Εγνατίας Οδού, βελτιώνοντας επιπλέον την οδική ασφάλεια.

    Ποια είναι η Καλλιστώ;

    Καλλιστώ. Κόρη του βασιλιά της Αρκαδίας, Λυκάονα, μια από τις Νύμφες που είχαν δώσει όρκο παρθενίας και συνόδευε ως ιέρεια την Παρθένο θεά Άρτεμη. Λέγεται πως η θεά Άρτεμις  την έδιωξε από την προστασία της όταν η όμορφη Καλλιστώ (εκ του κάλλος=ομορφιά, καλλίστη=ομορφότερη) ενέδωσε στο ερωτικό ενδιαφέρον του Δία. Όταν η Καλλιστώ γέννησε τον γιο του Δία, Αρκάδα, η Ήρα την μεταμόρφωσε σε αρκούδα.

    Όταν ο Αρκάς μεγάλωσε, είδε μια μέρα στο δάσος την μεταμορφωμένη σε αρκούδα μητέρα του που διατηρούσε την ανθρώπινή της νόηση ακόμα. Καθώς ετοιμαζόταν να την σκοτώσει με το τόξο του, ο Δίας παρενέβη για αποτρέψει τη μητροκτονία και μεταμόρφωσε τον Αρκάδα σε μικρή αρκούδα και έτσι ο Αρκάς αναγνώρισε τη μητέρα του. Επειδή όμως Ο Δίας φοβήθηκε την οργή της Ήρας, τους μετέφερε και τους δύο στον ουρανό και τους μεταμόρφωσε σε αστερισμούς. Έκτοτε, η Καλλιστώ είναι η Μεγάλη Άρκτος και ο Αρκάς η Μικρή Άρκτος.

    Το όνομα Καλλιστώ φέρει σήμερα μια δραστήρια περιβαλλοντική οργάνωση που κύριο μέλημά της είναι η μελέτη, προστασία και διαχείριση των πληθυσμών και βιοτόπων των μεγάλων σαρκοφάγων, της αρκούδας και του λύκου και άλλων απειλούμενων ειδών της άγριας πανίδας, αλλά και η βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης με τους κτηνοτρόφους, τους γεωργούς, τις κοινότητες των ανθρώπων που ζουν και δουλεύουν στις ίδιες περιοχές όπου βρίσκουν καταφύγιο ο λύκος, η αρκούδα και το τσακάλι.

    Η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση ΚΑΛΛΙΣΤΩ δημιουργήθηκε το 2004 στη Θεσσαλονίκη, από επιστήμονες με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Μετά από μία πορεία 14 και πλέον χρόνων, η Καλλιστώ συνεχίζει να υπηρετεί τις ίδιες αρχές και αξίες που είχε όταν δημιουργήθηκε. Με οδηγό το πλαίσιο αρχών και αξιών, το καταστατικό της και τις αρχές αναζήτησης πόρων, η Καλλιστώ έχει καταρτίσει την στρατηγική της για το διάστημα 2016-2020.

    Οι υπεύθυνοι της ΚΑΛΛΙΣΤΩ, προωθούν συστηματικά, αποτελεσματικά προληπτικά μέτρα (ηλεκτροφόρες περιφράξεις, σκύλοι φύλαξης κοπαδιών) με σκοπό την μείωση των ζημιών στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο από επιθέσεις άγριων ζώων, ενώ παράλληλα προσπαθούν να κερδίσουν ένα πιο δίκαιο και αποδοτικό σύστημα κρατικών αποζημιώσεων για τους επαγγελματίες που υφίστανται ζημιές από τα ζώα αυτά, μετατρέποντας έτσι την συνύπαρξη ανθρώπων και αρκούδων σε έναν εφικτό στόχο.kallisto2Οι δράσεις της, περιλαμβάνουν  τον σχεδιασμό και συντονισμό προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, και την οργάνωση και προσφορά εθελοντικής εργασίας. Παράλληλα η Καλλιστώ κάνει παρεμβάσεις για την αποφυγή των επιπτώσεων από τεχνικά έργα στο περιβάλλον, και πιέζει ώστε να θεσπιστούν αλλά και να λειτουργούν αποτελεσματικά οι προστατευόμενες περιοχές. Μια από της δράσεις, είναι και η παρακολούθηση μεγάλων σαρκοφάγων πληθυσμών μέσω ραδιοσήμανσης ώστε να παρακολουθούν πως μετακινούνται και μπορούν να λάβουν τα ανάλογα μέτρα για την αποφυγή ατυχημάτων κ.α. Η δράση της δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Μέσα από ένα δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων της Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναπτύσσει συνεργασίες και προβαίνει σε κοινές δράσεις με στόχο πάντα τη διατήρηση της άγριας ζωής και της φύσης.

    Το βραβείο αφιερώθηκε από την Καλλιστώ στον συνιδρυτή της, Κωνσταντίνο Γώδη, που έφυγε απρόσμενα τον Μάρτιο του 2012, κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου LIFE ARCTOS/KASTORIA
    RELATED ARTICLES

    Most Popular