More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΜαθηματικάΠανικός στη χώρα της γεωμετρίας, του Ευγένιου Τριβιζά (εικ.: Βασίλης Παπατσαρούχας)

    Πανικός στη χώρα της γεωμετρίας, του Ευγένιου Τριβιζά (εικ.: Βασίλης Παπατσαρούχας)

    panikos_sti_xwra_tis_geometrias_cover

    Σχήματα, ρίζες, συνημίτονα και πολλά άλυτα προβλήματα ξεδιπλώνονται με μεγαλοπρέπεια στο βιβλίο αυτό βασανίζοντας τον ήρωα σε έναν εφιάλτη δίχως τέλος. Τα αγριεμένα σχήματα τον περικυκλώνουν σε σκοτεινά σοκάκια, ενώ ο άγνωστος Χι σε ρόλο αμείλικτου δικαστή τον υποβάλλει στην πιο σκληρή ανάκριση:
    -Δε μου λες εσύ,
    υποκείμενο γελοίο
    σου άρεσε η Γεωμετρία 
    και η Αριθμητική,
    όταν πήγαινες σχολείο;
    – Πάρα πολύ! Πάρα πολύ!
    Η πρόοδος μου ήταν γεωμετρική
    και είχα πάθος
    για την αριθμητική!
    Μα η απάντηση δεν πείθει. Ήταν βλέπετε κι εκείνοι οι περίπατοι  με τη Μυρούλα, τότε που έψαχναν παρέα να βρούνε οι ρίζες οι τετραγωνικές σε ποιο σημείο της ρεματιάς φυτρώνουν. Αφήστε που είχε και την αναίδεια να μελοποιήσει και την προπαίδεια:
    Πέντε φορές το επτά
    κάνει τριανταπέντε
    θα στο πω στο παραπέντε!
    Έξι φορές το οκτώ, ίσον σαρανταοκτώ.
    Αχ Μσρούλα σ’…
    Έπειτα αρχίζουν τα βασανιστήρια με τη μέθοδο των τριών και των… τεσσάρων. Και η ετυμηγορία είναι βέβαια “ένοχος στο τετράγωνο” και τη φωνάζει ένα πεντάγωνο. Μα ευτυχώς εκείνη τη στιγμή ο ήρωας ξυπνάει και γλυτώνει τη θανατική ποινή. Μάλιστα παίρνει και μια απόφαση ιστορική, την άλλη Κυριακή, για να ηρεμήσει, τον κύκλο να τεραγωνίσει!
    Το βιβλίο ανήκει στη σειρά των έμμετρων ιστοριών “Παραμύθια Ντορεμίθια”. Η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη  για να εντείνει την αγωνία και να επιτύχει μεγαλύτερη ταύτιση με τον αναγνώστη.  Οι ενήλικες μάλλον ταυτιζόμαστε περισσότερο, καθώς αρκετοί από εμάς έχουμε να θυμηθούμε πολλές ώρες μαθηματικών και γεωμετρίας γεμάτες ανία ή άγχος, όπως ακριβώς περιγράφονται από τον συγγραφέα. Όσο για τους μικρότερους αναγνώστες, το βιβλίο ίσως είναι ένα ξόρκι για την αριθμοφοβία που απορρέει από τη έλλειψη κατανόησης της επιστήμης των μαθηματικών. Παρόλο λοιπόν που ολόκληρη η ιστορία είναι ένα εφιαλτικό όνειρο στη Χώρα της Γεωμετρίας με άπειρα βασανιστήρια για τον ήρωα, στο τέλος η μαγεία των μαθηματικών που περικλείει τη χάρη της λογικής σκέψης αλλά και την πρόκληση των άλυτων προβλημάτων, κερδίζουν τον ήρωα. Τα μαθηματικά είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα ιστορία για να την αφήσει κανείς έξω από τη ζωή του. Αρκεί να τη δει από άλλη οπτική.

    Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στην εξαιρετική εικονογράφηση του Βασίλη Παπατσαρούχα, ο οποίος πιστός στο αναγνωρίσιμο ύφος του, ζωντανεύει το κείμενο, προσδίδοντάς του μια μαγεία. Ακόμα και το εξώφυλλο του εγχειριδίου Πρακτική Γεωμετρία του Πανεπιστημιακού καθηγητή και ιδρυτικού μέλους της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, Νείλου Σακελλαρίου (1882-1955) επιστρατεύεται με τις γνωστές εικαστικές -μαθητικές- παρεμβάσεις: M+?=L.F.E.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Πανικός στη χώρα της γεωμετρίας
    Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς
    Εικονογράφηση: Βασίλης Παπατσαρούχας
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο Απρίλιος 2012 (νέα εμπλουτισμένη έκδοση με αυτοκόλλητα)
    Σελίδες: 88
    Μέγεθος: 20 Χ 26
    ISBN:
    978-960-501-761-3

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular