More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΕιδήσειςΡίτσαρντ Ατένμπορο και Γκρέτα Τούνμπεργκ υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης

    Ρίτσαρντ Ατένμπορο και Γκρέτα Τούνμπεργκ υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης

    O Sir David Attenborough, o κορυφαίος παραγωγός ντοκιµαντέρ φυσικής ιστορίας του καιρού μας, ο άνθρωπος που εδώ και επτά δεκαετίες ταξιδεύει σε μακρινά, αχαρτογράφητα μέρη, για να γνωρίσει τον παρθένο φυσικό κόσμο και να μας τον φέρει στα σπίτια μας είναι σήμερα, στα 95 του χρόνια, υποψήφιος για Νόμπελ Ειρήνης, από κοινού με το IPBES (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services), για «τις προσπάθειές του να διαδώσει και να προστατεύσει τη φυσική βιοποικιλότητα της Γης, προαπαιτούμενο για βιώσιμες και ειρηνικές κοινωνίες» (Une Bastholm, επικεφαλής του νορβηγικού Πράσινου Κόμματος).

    Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη το βιβλίο του Η ζωή στον πλανήτη μας. Η μαρτυρία μου και ένα όραμα για το μέλλον.

    “Είµαι 94 χρόνων. Έζησα µια πραγµατικά απίστευτη ζωή. Και µόνο τώρα είµαι σε θέση να εκτιµήσω πραγµατικά πόσο συγκλονιστικά ήταν αυτά που έζησα. Όταν ήµουν νέος, πίστευα ότι περιπλανιόµουν σε έναν άγριο, παρθένο φυσικό κόσµο – αλλά όλο αυτό δεν ήταν παρά µια ψευδαίσθηση. Η τραγωδία του καιρού µας εκτυλίσσεται ολόγυρά µας και µετά βίας µπορούµε να τη διακρίνουµε. Ο πλανήτης µας στερείται την άγρια φύση του και η βιοποικιλότητά του εκφυλίζεται. Υπήρξα µάρτυρας αυτής της παρακµής. Η ζωή στον πλανήτη µας είναι η µαρτυρία µου, αλλά και ένα όραµα για το µέλλον. Το βιβλίο αυτό διηγείται πώς φτάσαµε σε αυτό το σηµείο, ποιο ήταν το µεγαλύτερο λάθος µας και µε ποιον τρόπο –αν δράσουµε άµεσα– µπορούµε να επανορθώσουµε”.

    Ο διάσηµος Βρετανός φυσιοδίφης, ραδιοτηλεοπτικός παραγωγός, σκηνοθέτης, στέλεχος του BBC και συγγραφέας, που γνώρισε διεθνώς επιτυχία µε το οµώνυµο ντοκιµαντέρ, στο βιβλίο αυτό µας λέει πώς µπορούµε, αν το κάνουµε τώρα, να κατεβάσουµε τους διακόπτες, για να µη γίνει ο κόσµος µας όλος ένα τεράστιο Τσέρνοµπιλ. Μοιραζόµαστε τη Γη µε τον φυσικό κόσµο – το πιο αξιοθαύµαστο σύστηµα διατήρησης της ζωής που θα µπορούσε κανείς να φανταστεί, εξελιγµένο µέσα σε δισεκατοµµύρια χρόνια.

    Ο πλανήτης άρχισε να κλονίζεται τη στιγµή που υποχώρησε η βιοποικιλότητά του – αυτά τα δύο είναι άρρηκτα συνδεδεµένα. Εποµένως, αν θέλουµε να αποκαταστήσουµε τη σταθερότητα στον πλανήτη µας, πρέπει να αποκαταστήσουµε τη βιοποικιλότητά του, το στοιχείο ακριβώς που εµείς οι ίδιοι του στερήσαµε. Είναι η µόνη διέξοδος από αυτή την κρίση, η οποία έχει την υπογραφή µας. Πρέπει να εξασφαλίσουµε το µέλλον της άγριας ζωής στη Γη!

    Συνυποψήφιοι του Ατένμπορο είναι η γνωστή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, ο πάπας Φραγκίσκος, η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Μιανμάρ που σχηματίστηκε από αντιπάλους του περυσινού πραξικοπήματος, ο υπουργός Εξωτερικών του Τουβαλού Σάιμον Κόφε, ο φυλακισμένος Ρώσος αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη, το WikiLeaks και η Τσέλσι Μάνινγκ, το ΝΑΤΟ, η οργάνωση παροχής βοήθειας CARE, η Ιρανή ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μασίχ Αλινετζάντ και το Αρκτικό Συμβούλιο (διακυβερνητικό φόρουμ για τη συνεργασία των κρατών της Αρκτικής).

    Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ήταν υποψήφια και το 2019 και το 2020 και το 2021, γεγονός που δείχνει τη δυναμική της στον χώρο του ακτιβισμού για το κλίμα. Για την Τούνμπεργκ κυκλοφορούν βιβλία για παιδιά όπως Η ιστορία της Γκρέτα Τούνμπεργκ: η διαφορά είναι δύναμη, του Μάικλ Παρτ, Η Γκρέτα και οι γίγαντες, της Ζόι Τάκερ και Greta Thunberg: Η ζωή μας είναι στα χέρια μας- Οι ομιλίες που συγκλόνισαν τον κόσμο.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular