More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2023Ρίχλα, της Δέσποινας Ηρακλέους (εικ.: Πέρσα Ζαχαριά)

    Ρίχλα, της Δέσποινας Ηρακλέους (εικ.: Πέρσα Ζαχαριά)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4,5+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Ένα σπάνιο ταξίδι από τη Δέσποινα Ηρακλέους.

    Περί τίνος πρόκειται

    Μια μέρα ήρθε στο σχολείο ένα κορίτσι που κρατούσε σφιχτά μια παλιά βαλίτσα που δεν άφηνε στιγμή. Στο διάλειμμα κάθισε μόνη σε ένα παγκάκι. Ένα παιδί την έδιωξε με αγένεια. Το κορίτσι έβγαλε από τη βαλίτσα μια ζωγραφιά, την άφησε στο παγκάκι και έφυγε. Στο δρόμο είδε ένα άγαλμα και κάθισε δίπλα του. Μια κυρία της τσίριξε να φύγει. Το κορίτσι έβγαλε μια φωτογραφία, την άφησε και έφυγε.

    Ένα σκυλί που το κυνηγούν, ένας κηπουρός, ένας μάγειρας, ένας συγγραφέας, μια γλύπτρια, ένας ράφτης, ένα ζευγάρι. Απροσδόκητες συναντήσεις, απρόσμενες αναζητήσεις, τυχαίες ή λιγότερο τυχαίες επινοήσεις, μια σύγχρονη Οδύσσεια ενός μικρού κοριτσιού.

    Εστιάζοντας

    Μια σύγχρονη Οδύσσεια μιας μικρής προσφυγοπούλας με το όνομα Ρίχλα, το οποίο στα αραβικά σημαίνει ταξίδι (αραβ.:رحلة). Με μια βαλίτσα μέσα στην οποία μεταφέρει όλη τη ζωή και τα υπάρχοντά της, όσα κατάφερε να διασώσει ή όσα της απέμειναν όταν πήρε τον δρόμο της φυγής, κυνηγημένη από όλους όσοι την βλέπουν καθώς αλλού κρίνεται απρεπής, αλλού είναι το εύκολο θύμα εκφοβισμού και αλλού χαλάει τη μόστρα κάποιου, φοβισμένη αλλά ακάθεκτη, συνεχίζει να πορεύεται μέσα σε ένα αλλοπρόσαλλο πλήθος, απορροφημένο στις δικές του ανάγκες και επιθυμίες, δίχως κανείς να κοιτάζει στιγμή τον κόσμο του κοριτσιού.

    Γεμάτη καλοσύνη και ευγένεια προς όλους, η μικρή Ρίχλα περιδιαβαίνει προσφέροντας από τον μικρό της κόσμο πράγματα που ξεμπλοκάρουν, που μαγεύουν, που προσφέρουν έμπνευση, δρόμο στα αδιέξοδα, χαρά στην απελπισία. Ίσως γιατί η Ρίχλα, ξέρει τι σημαίνει αδιέξοδο, απελπισία και απογοήτευση.

    Η μικρή διαβάτισσα, μια ασήμαντη επιβάτης του κόσμου, αρχίζει να γίνεται σημαντική όταν οι παρεμβάσεις της, η παρουσία της, συμπλέκεται με τη ζωή εκείνων που την περιφρονούν. Ένα αγόρι την ακολουθεί. Η πρώτη φιλία είναι θέμα χρόνου. Είναι ένα πρώτο ξεκίνημα, μια πρώτη δικαίωση. Κι αυτή η κυκλικότητα, η ολοκλήρωση ενός πλήρους κύκλου είναι το κλείσιμο της πρώτης δύσκολης ενότητας της παράξενης ταξιδιώτισσας που έστω και στο τέλος βρίσκει μια χαραμάδα αισιοδοξίας.

    Η συγγραφέας αναπτύσσει μια άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία, νοτισμένη με το μυστήριο της Ρίχλα, κλιμακώνει την περιπλάνησή της σελίδα τη σελίδα, μετατρέπει τη μικρή της ηρωίδα σε παράγοντα έμπνευσης και μετάδοσης του καλού και θετικής αύρας και συνεπικουρούμενη από την ταλαντούχα Πέρσα Ζαχαριά, συνθέτει μια ιστορία που αξίζει να διαβάσετε και να απολαύσετε. Η εικονογράφος φεύγει από τις πιο γκρίζες, σκιερές και μουντές δουλειές της σε αρκετά τελευταία βιβλία της και προχωρά ένα βήμα πιο πέρα, αναπτύσσοντας ενδιαφέρουσες χρωματικές αποτυπώσεις και αντιθέσεις, χαρίζει περισσότερο φως στις εικόνες της, εικονογραφεί με καλαισθησία, με συνδυασμούς αφαίρεσης και λεπτομέρειας και το αποτέλεσμα είναι άκρως δυναμικό, καθώς η αυτονομία της οπτικής αφήγησης είναι ισχυρή.

    Για αναγνώστες από 4,5-5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Καστανιώτη.

    Διακρίσεις

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ρίχλα
    Συγγραφέας: Δέσποινα Ηρακλέους
    Εικονογράφος: Πέρσα Ζαχαριά
    Εκδόσεις: Καστανιώτης, Οκτώβριος 2022
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 21,5 Χ 28,5
    ISBN: 978-960-03-7001-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular