More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2024Ροζ ελέφαντας στο δωμάτιο, της Στέργιας Κάββαλου (εικ.: Ναταλία Καπατσούλια)

    Ροζ ελέφαντας στο δωμάτιο, της Στέργιας Κάββαλου (εικ.: Ναταλία Καπατσούλια)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 6+ (target 7-9) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Όταν άνοιξα τα μάτια μου το πρωί, είδα το χάρτινο φωτιστικό-αερόστατο στο ταβάνι, όπως πάντα, τα αυτοκόλλητα λουλούδια που έκαναν το δωμάτιό μου να μοιάζει ονειρικός κήπος κολλημένα στον τοίχο, την αγαπημένη μου κούκλα, την Μπέτυ, κρεμασμένη από το πόμολο της πόρτας και έναν μεγάλο ροζ ελέφαντα.

    Η Στέργια Κάββαλου και η Ναταλία Καπατσούλια φτιάχνουν έναν ωραιότατο ροζ ελέφαντα στο δωμάτιο που αποτελεί το πρόβλημα που σε απασχολεί και δεν λες, αφήνοντάς το να μεγαλώνει.

    Περί τίνος πρόκειται

    (There’s) an elephant in the room. Μεταφορική ιδιωματική φράση της αγγλικής που επισημαίνει, κατά το λεξικό του Cambridge, ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, σαν ελέφαντας μεγάλο και προφανές, μια δύσκολη κατάσταση, για την οποία κάποιοι ή όλοι οι συνομιλητές σε έναν χώρο αρνούνται να μιλήσουν, παρότι το έχουν προσέξει, καθώς είναι άβολο, προσβλητικό ή επικίνδυνο. Και προφανώς, συνάγουμε εμείς, συμπεριφέρονται σαν να μη βλέπουν το πρόβλημα, αρνούνται να το αντιμετωπίσουν, το βάζουν κάτω από το χαλί. Η Wikipedia αναφέρει ότι ο Ρώσος ποιητής Ivan Krylov του 18ου και 19ου αιώνα έγραψε έναν μύθο με τίτλο «The Inquisitive Man», όπου μιλάει για έναν άνθρωπο ο οποίος πηγαίνει σε ένα μουσείο και παρατηρεί κάθε λογής μικροσκοπικά πράγματα, αλλά δεν προσέχει έναν ελέφαντα. Ο Περίεργος Άνθρωπος του Κρίλοφ που δεν είδε τον ελέφαντα είχε αρχίσει να αφήσει το αποτύπωμά του στη γλώσσα των ανθρώπων. Η φράση “a pink elephant in the room” είναι μετεξέλιξη της παραπάνω φράσης και σημαίνει το ίδιο ακριβώς πράγματα.

    Η μικρή Νανά, λοιπόν, στην ιστορία της Στέργιας Κάββαλου, είδε έναν ελέφαντα, ροζ για την ακρίβεια, στο δωμάτιό της, όταν ξύπνησε. Αλήθεια είναι αυτό; Ή το έχει φανταστεί; Ήταν η πρώτη φορά που την επισκεπτόταν στο δωμάτιό της. Λίγο μετά τον είδε και στο σχολικό. Κατοικίδιος ή αδέσποτος είναι τελικά; Έριξε μια τσιμπιά στον εαυτό της για να της υπενθυμίζει ότι ελέφαντας δεν υπήρχε. Αλλά το μεσημέρι που επέστρεψε σπίτι, ο ελέφαντας ήταν εκεί. Ζωντανός, βαρύς και ροζ. Θηρίο κανονικό. Ώσπου τελικά, θα μιλήσει για την ύπαρξή του και θα κινητοποιηθεί όλη η οικογένεια.

    Εστιάζοντας

    Έχοντας οπλιστεί με το δυναμικό, πολυσήμαντο φορτίο αυτής της ιδιωματικής φράσης, η συγγραφέας δημιουργεί μια έξυπνη, ευχάριστη, με χιούμορ και “τόσο όσο” ιστορία, σημαδεύοντας τις ανησυχίες που εισβάλλουν στη ζωή των παιδιών, τον φόβο τους μπροστά στην περιφρόνηση, την κοροϊδία ή τη δυσπιστία των γονιών ή άλλων του περιβάλλοντός τους, οικογενειακού εν προκειμένω και τη σιωπή στην οποία καταφεύγουν πιστεύοντας ότι θα αποφύγουν ή θα λύσουν το θέμα-“ελέφαντα”.

    Ο λόγος είναι απλός, κατανοητός, κοντά στον παιδικό ψυχισμό των ηλικιών που απευθύνεται, η αφήγηση εύρυθμη, καλοδουλεμένη, με ρεαλιστικά στοιχεία που δημιουργούν πεδία ταύτισης. Η σμίκρυνση του ελέφαντα ακολουθεί την παγκόσμια προτεινόμενη λύση του σπασίματος της σιωπής και της συζήτησης με τους πρώτους έμπιστους του περιβάλλοντός τους. Οι ανησυχίες παύουν να αποτελούν ελέφαντες στο δωμάτιο όταν τα συζητάς.

    Αισθάνθηκα ανακούφιση όταν διαπίστωσα ότι η συγγραφέας, όχι μόνο απέφυγε το σύνηθες διογκούμενο σύννεφο εν είδει προβλήματος και ανησυχίας και εκμεταλλεύθηκε μια ισχυρή φράση για να παίξει με την παραπάνω ρεαλιστική για κάθε παιδί συναισθηματική-ψυχική κατάσταση.

    Με την εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια να παίζει, πέρα από το ροζ, με το μέγεθος του ελέφαντα και να εστιάζει στα κατάλληλα κειμενικά ερεθίσματα, έχουμε ένα βιβλίο που θεωρώ ότι πρέπει να προσέξετε.

    Καλό λοιπόν είναι να βλέπουμε αυτές, αυτούς και αυτά που πρέπει πραγματικά. Το λένε ήθος, υπό μια άλλη ανάγνωση.

    Για αναγνώστες από 6 περίπου ετών.

    Με 6,5€ από τις Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

    Διακρίσεις

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Ροζ ελέφαντας στο δωμάτιο
    Συγγραφέας:

    Στέργια Κάββαλου

    Εικονογράφος:

    Ναταλία Καπατσούλια

    Εκδόσεις:

    Ελληνοεκδοτική, Φεβρουάριος 2023

    Επιμέλεια:

    Χριστίνα Νάζαρη

    Σελίδες:
    15 Χ 22
    Μέγεθος:

    40

    ISBN:

    978-960-563-402-5

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular