Ρομάνο Σκάρπα: από την Βενετία στο ατελιέ του Μίκυ Μάους

0
1606

Ήταν ο δημιουργός των ιταλικών κόμικς της Disney. Ο Ρομάνο Σκάρπα γεννήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1927, στη Βενετία.

Μεγαλώνοντας στην πλωτή πόλη του ιταλικού βορρά, ο Σκάρπα ανέπτυξε ιδιαίτερη αγάπη για τις αμερικανικές κινούμενες εικόνες και τα κόμικς της Disney, που εκείνη την εποχή έκαναν το μαγικό τους ξεπέταγμα στο νου και το βλέμμα πολλών παιδιών αλλά και νεαρών που τους γοήτευε η κινούμενη εικόνα. Αγοράζοντας, όπως χιλιάδες παιδιά σε όλον τον κόσμο, το Τοπολίνο (το Μίκυ Μάους της Ιταλίας) από το περίπτερο της γειτονιάς, ο μικρός Ρομάνο έκανε όνειρα… Όνειρα που δεν έμειναν όνειρα στην περίπτωσή του.

Ο αστικός (ή και όχι) μύθος λέει ότι όταν ήταν 11 χρονών, είχε ένα όραμα με την Χιονάτη, που τον έκανε να αποφασίσει πως θέλει να αφιερώσει την ζωή του στα κινούμενα σχέδια και έγινε έκτοτε ένας από τους αγαπημένους χαρακτήρες του στην μετέπειτα καριέρα του.

Η φοίτησή του στο Γυμνάσιο διακόπτονται λόγω της έναρξης του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Το όνειρο, είπαμε, δεν ήταν για να μείνει όνειρο. Το 1945 κατάφερε να δημιουργήσει ένα δικό του στούντιο δημιουργίας κινούμενων σχεδίων, όνειρο το οποίο οι γονείς του το ενθάρρυναν με κάθε τρόπο. Το 1948 παρουσιάστηκε στον τότε διευθυντή του Topolino, Μάριο Τζεντιλίνι, με μεγάλο δείγμα δουλειάς του, ελπίζοντας να προσληφθεί στην σύνταξη του περιοδικού. Ο Τζεντιλίνι όμως τον απέρριψε.

Συνέχισε να ασχολείται με την παραγωγή διαφημιστικών ταινιών με κινούμενα σχέδια, και το 1951 θα γνωρίσει μεγάλη επιτυχία στις κινηματογραφικές αίθουσες, με “Tο κοριτσάκι με τα Σπίρτα”, ένα μικρού μήκους καρτούν του που προβλήθηκε πριν από την περιπετειώδη ταινία “Attak!” του Ρόμπερτ Ώλντριτς.

Το 1953 πηγαίνει να εργαστεί για τον Ιταλό εκδότη Μοντατόρι. Τότε ξεκινά να δημιουργεί ιστορίες των ηρώων του Ντίσνεϋ για το περιοδικό Topolino (το ιταλικό Μίκυ Μάους), εμφανώς επηρεασμένος από την τεχνοτροπία του Φλόιντ Γκόντφρεντσον αλλά και του Καρλ Μπαρκς. Όταν το 1956 οι Ιταλοί συντάκτες δεν είχαν πλέον νέες ιστορίες του Floyd Gottfredson για να ανατυπώσουν, ανατέθηκε στον Σκάρπα να συνεχίσει τις ιστορίες του Gottfredson για τον Τοπολίνο… Μίκυ Μάους.

Αν και ήταν κυρίως σχεδιαστής ιστοριών με πρωταγωνιστή τον Μίκυ, φιλοτέχνησε μερικές από τις κλασικότερες σειρές του Ντόναλντ Ντακ, ενώ πρόσθεσε και νέους χαρακτήρες. Ο Σκάρπα εργάσθηκε κυρίως για τα κόμικς του Ντίσνεϋ, ωστόσο κατά καιρούς συνήθιζε να στρέφεται σε άλλους ήρωες, όπως οι Lupo, Angelino ή Yogi Bear.

Γύρω στα 1963, ο Σκάρπα σταμάτησε να γράφει για περίπου 7 χρόνια, επιστρέφοντας πλέον στη συγγραφή αρχές της δεκαετίας του 70′. Το νέο ξεκίνημα που αναζητούσε το βρήκε στην Ισπανία όπου μετακόμισε. Το τελευταίο πολύ ιδιαίτερο που έκανε πριν πάει στην Ιβηρική, ήταν η δημιουργία της Paperolimpiadi, μιας εξαιρετικής ιστορίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ (1988). Το 1994 εγκαταστάθηκε στη Μάλαγα, όπου πέθανε στις 23 Απριλίου του 2005 σε ηλικία 78 ετών.

Με πολλές πληροφορίες από Wikipedia