More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΣτη μάχη των Θερμοπυλών, των Κατερίνας Σερβή και Θανάση Πέτρου

    Στη μάχη των Θερμοπυλών, των Κατερίνας Σερβή και Θανάση Πέτρου

    Έχοντας διαβάσει το “300” του Φρανκ Μίλερ, της Λιν Βάρλευ και του Dark Horse Comics του οποίου οι 5 συνέχειες τη διετία 1998-99 καθήλωσαν τους λάτρεις των κόμικς, θεωρούσα ότι πλέον ήταν θέμα χρόνου, καθώς ήδη είχε προηγηθεί το βιβλίο “Στη Μάχη του Μαραθώνα”, να έρθει στα χέρια μας μια… συνέχειά του. “Στη Μάχη των Θερμοπυλών” είναι ο τίτλος του νέου κόμικ της Κατερίνας Σέρβη και του Θανάση Πέτρου απο τη σειρά “Ιστορικά Εικονογραφημένα” των εκδόσεων Πατάκη. Θέμα της ασφαλώς είναι η πιο θρυλική ίσως μάχη που έλαβε ποτέ χώρα στα ελληνικά χώματα.

    Γιατί το προλόγισα σε σχέση με το “300”; Γιατί μου έμεινε η αίσθηση (θα την έλεγα και βεβαιότητα) ότι εκείνο ήταν μια ξεκάθαρα αμερικάνικη προσέγγιση ως προς το περιεχόμενο, με αρκετή βία, στα όρια και πέρα από το σπλάτερ, όπου η ιστορία περνούσε σε δεύτερη (και λίγο παρακάτω) μοίρα, ένα one hero show έναντι των μυρίων απέναντι όπου η θυσία συνοδευόταν από πολύ αίμα που εκτοξευόταν ανεξέλεγκτο. Στο νέο βιβλίο της Κατερίνας Σερβή και του Θανάση Πέτρου, στεκόμαστε ξεκάθαρα δίπλα από την ιστορία

    Η Μάχη των Θερμοπυλών έγινε το 480 π.Χ. με αντιπάλους τη συμμαχία ελληνικών κρατών-πόλεων και τον ανίκητο στρατό των Περσών του βασιλιά Ξέρξη, κατά τη δεύτερη Περσική εισβολή στον ελληνικό χώρο. Οι Πέρσες ξεκίνησαν την εκστρατεία τους το 484 π.Χ. και χρειάστηκαν 4 χρόνια για να φτάσουν στις Θερμοπύλες. Οι 7.000 Έλληνες σύμμαχοι υπό την καθοδήγηση του βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα παρατάχθηκαν απέναντι σε έναν δυσθεώρητο στρατό που οι πηγές και η ιστορική μελέτη κάνουν λόγο για 200.000 μέχρι και 1,5 περίπου εκατομμύριο ενώ ο Ηρόδοτος μιλά για 5.283.220 άνδρες. Κατά τις πρώτες δύο μέρες της μάχης, σκοτώθηκαν δεκάδες χιλιάδες Πέρσες στα 12 μέτρα πλάτους στενά των Θερμοπυλών. Τη λύση έδωσε ο Εφιάλτης, ένας προδότης, που έδειξε στους Πέρσες το μυστικό πέρασμα που οδηγούσε πίσω από τους Έλληνες. Βλέποντας το τέλος να πλησιάζει, ο Λεωνίδας διώχνει όλους τους υπόλοιπους συμμάχους, κρατώντας κοντά του μόνο τους 300 Σπαρτιάτες αλλά και τους 700 Θεσπιείς που αρνήθηκαν τις εντολές του και έμειναν να πεθάνουν κοντά του. Οι Πέρσες τοξότες έφεραν τελικό το μοιραίο κι αξεπέραστο τέλος για το μεγάλο ύπνο και το πέρασμα στην αιωνιότητα. 

    Η προσέγγιση σε αυτό το βιβλίο είναι ιδιαιτέρως ώριμη, αποφεύγει τα επικά και ηρωικά κλισέ, διατηρεί υψηλά κόμικς στάνταρ ενώ η ιστορικότητα δεν διαταράσσεται επ’ ουδενί από τα λιτά μυθοπλαστικά στοιχεία που απαραίτητα κάνουν την εμφάνισή τους για να λάβουμε μία οπτική γωνία, τέτοια που θα προχωρήσει την ιστορία του βιβλίου.

    Θα επαναλάβω για πολλοστή φορά πως βιβλία σαν αυτό ή σαν τη Δημοκρατία του Α. Παπαδάτου θα έπρεπε να μπουν σε όλα τα ελληνικά σχολεία και να αποτελούν  τ ο υ λ α χ ι σ τ ο ν  συμπληρωματικό βιβλίο στα πλαίσια ενασχόλησης με ιστορικά γεγονότα ή βαθύτερες κοινωνικοπολιτικές έννοιες.

    Η μύηση του Θανάση Πέτρου στην κουλτούρα των κόμικς είναι παρούσα και προφανής και ζωντανεύει γοητευτικά με τα ρεαλιστικά και προσωποκεντρικά comic strip του τις θρυλικές Θερμοπύλες.

    Για παιδιά από δευτέρα δημοτικού. Η μάχη των Θερμοπυλών εντάσσεται στην ύλη της ιστορίας της τετάρτης δημοτικού. Η διαχείριση αυτού του τεράστιου ιστορικού γεγονότος γίνεται κατά τρόπο τουλάχιστον επιφανειακό του μεγέθους και της σημασίας του ενώ αγνοούνται πλήθος στοιχείων στα οποία θα έπρεπε να εισέρχεται η σκέψη των παιδιών.

    Στο βιβλίο της Κ. Σέρβη και του Θ. Πέτρου, η διειδυτικότητα είναι καταφανώς βαθύτερη. Και δεν πρόκειται καν για βιβλίο που γράφτηκε για να διδαχθεί σε μια σχολική αίθουσα. 

    Από τις εκδόσεις Πατάκη.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος:
    Στη μάχη των Θερμοπυλών
    Συγγραφέας: Κατερίνα Σέρβη
    Εικονογράφηση: Θανάσης Πέτρου
    Σχεδιασμός εξωφύλλου: Παύλος Βατικιώτης
    Εκδόσεις: Πατάκη, Οκτώβριος 2015
    Διόρθωση: Μάγδα Τικοπούλου
    Σελίδες: 80
    Μέγεθος: 23 Χ 30
    ISBN: 978-960-16-4481-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular