More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΣτον Φλαμανδό συγγραφέα Bart Moeyaert το Βραβείο Άστριντ Λίντγκρεν 2019

    Στον Φλαμανδό συγγραφέα Bart Moeyaert το Βραβείο Άστριντ Λίντγκρεν 2019

    Στον Βέλγο συγγραφέα Bart Moeyaert (Bart Boudewijn Peter Moeyaert το πλήρες όνομά του) απονεμήθηκε σήμερα το βραβείο Astrid Lindgren 2019, το μεγαλύτερο βραβείο βιβλίων για παιδιά, με το βραβείο του να ανέρχεται σε πέντε εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (πάνω από 500.000 δολάρια). Το βραβείο ανακοινώθηκε από τη Σουηδία και μεταδόθηκε ζωντανά στην Έκθεση Βιβλίου της Μπολόνια.

    Ο Moeyaert γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου 1964 στη Μπριζ και ήταν ο μικρότερος των επτά παιδιών της οικογένειας. Πήρε το όνομά του από τον Bartje Bartels, ένα φτωχό αγόρι που ήταν ο βασικός χαρακτήρας σε σειρά βιβλίων του Ολλανδού συγγραφέα και δασκάλου Anne de Vries καθώς και από τον βασιλιά Baudoin του Βελγίου, ο οποίος είναι ο νονός του, καθώς στο Βέλγιο αποτελεί παράδοση να βαφτίζει ο βασιλιάς τον έβδομο γιο μιας αδιάσπαστης διαδοχής γιων μιας οικογένειας.

    Ο Moeyaert έκανε το ντεμπούτο του το 1983 σε ηλικία 19 ετών με το βιβλίο Duet met valse noten για το οποίο έλαβε το βραβείο Prijs van de Kinder-en Jeugdjury την επόμενη χρονιά. Ο ίδιος θεωρεί πραγματικό του συγγραφικό ντεμπούτο το βιβλίο Suzanne Dantine το οποίο εξέδωσε το 1989. Το 1992 κέρδισε το βραβείο Boekenleeuw για το βιβλίο του Kus me και το 1993 κέρδισε τα βραβεία Prijs van de Provincie Antwerpen και Prijs van de Provincie West-Vlaanderen για αυτό το βιβλίο, ενώ το 2013 κέρδισε το βραβείο Prijs Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen μαζί με τους Gerda Dendooven και Sabine Clement.

    Πολύ σημαντική είναι η διαδρομή του στο χώρο του παιδικού βιβλίου τα τελευταία 19 χρόνια. Το 2001 του απονεμήθηκε το βραβείο Woutertje Pieterse για το βιβλίο του Broere, μια συλλογή από αυτοβιογραφικά διηγήματα για τον ίδιο, τους γονείς και τα έξι αδέρφια του, που ξεχώρισαν για την λεπτεπίλεπτη ισορροπία ειρωνείας, παιδικότητας και πραγματικότητας.  Η πρώτη έκδοση του βιβλίου αυτού περιλάμβανε 31 ιστορίες οι οποίες έγιναν 42 στη δεύτερη και 49 στην τρίτη έκδοση του. Έλαβε αρκετά ακόμα βραβεία και διακρίσεις για τα βιβλία του, ενώ διόλου ευκαταφρόνητη είναι η ποιητική του παραγωγή.

    Ο Moeyaert έχει γράψει περισσότερους από 50 τίτλους εικονογραφημένων βιβλίων για παιδιά, μυθιστορήματα Young Adults, ποίηση και τηλεοπτικά σενάρια, διδάσκει δημιουργική γραφή ενώ το έργο του έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 χώρες.

    Σήμερα, 2 Απριλίου 2019, τιμήθηκε με το εξόχως σημαντικό βραβείο Astrid lindgren.

    Η κριτική επιτροπή του βραβείου ALMA ανέφερε: “Η συμπυκνωμένη και μουσική γλώσσα του Bart Moeyaert δονείται με καταπιεσμένα συναισθήματα και ειλικρινείς επιθυμίες. Εμφανίζει τις σχέσεις σε σημείο κρίσης με κινηματογραφική αμεσότητα, ακόμα κι όταν οι περίπλοκες αφηγήσεις του προτείνουν νέους τρόπους προς τα εμπρός. Το φωτεινό έργο του Bart Moeyaert υπογραμμίζει το γεγονός ότι τα βιβλία για παιδιά και νέους έχουν μια αυτονόητη θέση στην παγκόσμια λογοτεχνία ».

    Μόλις έμαθε το βραβείο του, ο Moeyaert έκλεισε τον μικρό του λόγο λέγοντας: «Θέλω να διευρύνω τα όρια της παιδικής λογοτεχνίας”

    Το βραβείο ALMA, το οποίο διοικείται από το Σουηδικό Συμβούλιο Τεχνών, θα παρουσιαστεί σε τελετή στο Μέγαρο Μουσικής της Στοκχόλμης στις 27 Μαΐου 2019, όπου θα μεταβεί ο Moeyaert από την Αμβέρσα όπου ζει.

    https://www.facebook.com/AstridLindgrenMemorialAward/videos/302617943742863/

    RELATED ARTICLES

    Most Popular