More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-201912-15 ετώνΣτο λόφο του Γουότερσιπ, του Ρίτσαρντ Άνταμς

    Στο λόφο του Γουότερσιπ, του Ρίτσαρντ Άνταμς

    Ένα παράξενο μυθιστόρημα θα κάνει την εμφάνισή του κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 60′, από τον Άγγλο συγγραφέα Ρίτσαρντ Άνταμς, με τίτλο Στο λόφο του Γουότερσιπ (Watership Down), κι αυτό γιατί οι πρωταγωνιστές δεν είναι άνθρωποι αλλά… κουνέλια. Πολλοί εκδότες θα το δουν με δυσπιστία, επτά θα το απορρίψουν, μέχρι το 1972 που ο Ρεξ Κόλλινς θα πιστέψει στη διαφορετικότητα του μυθιστορήματος και θα πάρει την απόφαση να προχωρήσει στην έκδοσή του. Όλοι τότε θα τον θεωρήσουν τρελό. Όμως η «εκτυφλωτικά γενναία και διαισθητική» απόφαση του, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μια συνεργάτιδά του, θα τον δικαιώσει. Έτσι ο Ρίτσαρντ Άνταμς θα κάνει ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο, θα κερδίσει το Carnegie Medal (Ηνωμένο Βασίλειο), το ετήσιο βραβείο παιδικής λογοτεχνίας του Guardian (UK), πολλά άλλα βραβεία, θα μπει στη λίστα με τους σημαντικότερος συγγραφείς και το βιβλίο του θα αποτελέσει ένα παγκόσμιο μπεστ σέλερ. Το 1978 το μυθιστόρημα θα γίνει ταινία κινουμένων σχεδίων και αργότερα τηλεοπτική σειρά, η οποία θα διαρκέσει από το 1999 έως το 2001. Το 2018 έγινε και πάλι μίνι σειρά και προβάλλεται από το NETFLIX. Το 1996 ο συγγραφέας θα δημιουργήσει μια σειρά 19 σύντομων ιστοριών για τα κουνέλια του λόφου του Γουότερσιπ.

    Στην Τζούλιετ και στην Ρόζαμοντ, σε ανάμνηση της διαδρομής προς το Στράτφορντ-ον-Έιβον.

    Ο Άνταμς έχει αφιερώσει το βιβλίο του στις δυο του κόρες, καθώς εκείνες τον προέτρεψαν να γράψει τις ιστορίες που τους έλεγε όταν ταξίδευαν. Εκείνος ήταν διστακτικός αρχικά, οι κόρες του όμως με επιμονή κατάφεραν να τον πείσουν. Και όπως φαίνεται καλά έκαναν.

    Η ιστορία εκτυλίσσεται κάπου στη νότια Αγγλία, γύρω από το Χάμσαιρ, κοντά στην περιοχή όπου ο Άνταμς μεγάλωσε. Ανάμεσα σε λόφους, δάση, λίμνες και χωράφια, βρίσκεται ο κουνελότοπος του Σάντλφορντ. Εκεί ζουν κουνέλια διαφορετικά, κουνέλια που φέρονται σαν άνθρωποι, κουνέλια με ανθρώπινη φωνή, κουνέλια που διαθέτουν το δικό τους πολιτισμό, γλώσσα, παροιμίες, ποίηση, μυθολογία. Κουνέλια με ανησυχίες, φοβίες, ανάγκες, όνειρα.

    Η ζωή κυλά ήρεμα στον κουνελότοπο μέχρι που μια μέρα κάτι αλλάζει.

    ….. Ξαφνικά ο Πενταράκης ρίγησε και μαζεύτηκε:

    « Αχ Φουντούκη! Από εδώ έρχεται! Τώρα ξέρω – κάτι πολύ κακό! Κάτι τρομερό- πλησιάζει όλο και περισσότερο».

    Άρχισε να κλαψουρίζει φοβισμένα. «Τι πράγμα εννοείς; Νόμισα πως είπες ότι δεν υπάρχει κίνδυνος».

    «Δεν ξέρω τι είναι», απάντησε ο Πενταράκης δυστυχισμένος.

    «Δεν υπάρχει κίνδυνος εδώ αυτή τη στιγμή. Αλλά έρχεται – έρχεται. Αχ, Φουντούκη, κοίτα! Ο αγρός! Είναι γεμάτος αίμα!

    Τα δυο κουνέλια τρέχουν κατευθείαν στον αρχηγό να τον ειδοποιήσουν για τον επικείμενο κίνδυνο, αλλά δεν καταφέρνουν να τον πείσουν πως πρέπει να εκκενώσουν το κουνελότοπο. Έτσι λοιπόν ο Φουντούκης και ο Πενταράκης μαζί με μια μικρή ομάδα νεαρών θαρραλέων αρσενικών κουνελιών εγκαταλείπουν κρυφά την υποτιθέμενη ασφάλεια του κουνελότοπου και ξεκινούν ένα μακρύ ταξίδι για να βρουν έναν τόπο που θα ζήσουν ελεύθεροι, υπερήφανοι και πραγματικά ασφαλείς. Η ομάδα, κάτω από την ηγεσία και τη σοφή κρίση του Φουντούκη, που μέχρι τότε ήταν ένα ασήμαντο μέλος της Άουσλα, θα έρθει αντιμέτωπη με αρουραίους, πουλιά, αλεπούδες, σκυλιά, γάτες, ανθρώπους και φυσικά κουνέλια. Θα πετύχουν το στόχο τους; Θα καταφέρουν τελικά να κερδίσουν ένα νέο σπίτι;

    Μια έντονη, γεμάτη δράση και εναλλαγές ιστορία. Για κάποιους ίσως λίγο ζοφερή και καταθλιπτική αλλά ταυτόχρονα ποιητική, ευρηματική, με έντονη αλληγορία και συμβολισμούς. Ποιήματα, τραγούδια, αποσπάσματα του Ομήρου, του Αισχύλου, του Σαίξπηρ, άλλων συγγραφέων, βρίσκουν τη θέση τους Στο λόφο του Γουότερσιπ. Το παιχνίδι του Άνταμς μεταξύ απόγνωσης και ελπίδας κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο. Ο θάνατος βίαιος, ενοχλητικός, παρών σε κάθε περιγραφή. Ο συνεχής αγώνας μεταξύ τυραννίας και ελευθερίας, η εξορία, η μετανάστευση, η πολιτική ευθύνη, η απώλεια, η εξουσία, η ιεραρχία πλέκονται με μαεστρία. Ταυτόχρονα η ελπίδα, το θάρρος, η επιτυχία, ο ηρωισμός, τα όνειρα, το ένστικτο, έρχονται να παρουσιάσουν την ουσία της ζωής με τρόπο που είναι εκπληκτικά ειλικρινής. Ο Άνταμς καταφέρνει να παρουσιάσει μια απόλυτα ανθρωπομορφική κοινωνία με χαρισματικούς χαρακτήρες μέσα από τη ματιά των υποθετικά κατώτερων όντων- των κουνελιών, θέλοντας να κάνει ένα καυστικό και καμουφλαρισμένο σχόλιο για την ανθρώπινη κοινωνία.

    «….Υπάρχει τρομερή κακία στον κόσμο. Απ’ τους  ανθρώπους προέρχεται, είπε ο Πουρνάρης.

    Όλοι οι άλλοι Ελίλ κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν και τους κατευθύνει ο Φριθ, όπως κατευθύνει κι εμάς. Ζουν στη γη και χρειάζονται τροφή. Αλλά οι άνθρωποι δεν θα ησυχάσουν μέχρι να καταστρέψουν τη γη και ν’ αφανίσουν τα ζώα.»

    Η περιγραφή του Άνταμς σχετικά με τη συμπεριφορά των άγριων κουνελιών βασίστηκε στο The Private Life of the Rabbit (1964), του Βρετανού φυσιοδίφη Ρόναλντ Λόκλευ.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Στο λόφο του Γουότερσιπ
    Τίτλος πρωτοτύπου: Watership Down
    Συγγραφέας: Ρίτσαρντ Άνταμς
    Μετάφραση: Μάρω Ταυρή
    Εκδόσεις: Κέδρος, Φεβρουάριος 2019
    Σελίδες: 568
    Μέγεθος: 14 Χ 20,6
    ISBN: 978-960-04-5001-9

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular