More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΑτζένταΘέατροΣυγκίνησαν οι σπουδαστές του μουσικού συνόλου Tettix με τον Μικρό Πρίγκιπα στο...

    Συγκίνησαν οι σπουδαστές του μουσικού συνόλου Tettix με τον Μικρό Πρίγκιπα στο Θέατρο Τέχνης

    Ο Μικρός Πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ είναι ίσως το πλέον πολυδιαβασμένο βιβλίο του 20ου αιώνα μετά τη Βίβλο. Οι διασκευές, οι μεταφορές και προσαρμογές που έχει δεχθεί στα διάφορα είδη τέχνης ανά τον κόσμο είναι εκατοντάδες, άλλες ανεκτές, άλλες αξιοπρεπείς, άλλες εξαίρετες.

    Τα παιδιά και οι νέοι, κορίτσια και αγόρια, σπουδαστές της ομάδας Tettix έφτιαξαν, μαζί με το σκηνοθέτη Δημήτρη Δεγαϊτη και την συνθέτη και μαέστρο Τέτη Αϊβατζίδου, κάτι που ξεπερνά, όχι απλώς το μέσο όρο, αλλά και τον ψηλό πήχη που έχουν θέσει οι παμπολλες μεταφορές του διάσημου πρίγκιπα. Αν λάβει κανείς υπόψη του:

    – ότι ξεκίνησαν από το απόλυτο μηδέν να δομούν κάτι που σχεδόν δε γνώριζαν τι μορφή θα λάβει

    – ότι τα νέα αυτά παιδιά δεν είναι καν ηθοποιοί

    – ότι η παράσταση αυτή δεν ακολούθησε τις νόρμες και τις ατραπούς των επαγγελματικών παραστάσεων που προορίζονται για κοινό, αλλά αποτελεί ουσιαστικά και τυπικά το αποτέλεσμα της διετούς (και πλέον) φοίτησής τους στο μουσικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ζω τη μουσική, φτιάχνω τη δική μου όπερα»,

    … κι αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι τα έσοδα των λίγων αυτών παραστάσεων στο θέατρο τέχνης συλλεγονται με μεγάλο κόπο για να καλύψουν τα έξοδα των 50 περίπου συντελεστών ώστε να μεταβούν στη Σκωτιά, τότε το πράγμα γίνεται κάτι παραπάνω από συγκινητικό. Γιατί βλέπετε, η προσπάθεια αυτή επιλέχθηκε ανάμεσα σε 1.400 έργα από ολόκληρο τον κόσμο για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο 32ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μουσικής Εκπαίδευσης, της I.S.M.E., στη Σκωτία.

    Συγκίνηση και περηφάνια. Να βλέπεις νέα κορίτσια και αγόρια, παιδιά όμορφα, να βγάζουν στο σανίδι του θεάτρου τέχνης ο,τι καλύτερο έχουν μέσα τους. Το ταλέντο τους, την αφοσίωσή τους σε αυτό που δημιούργησαν και έγραψαν τα ίδια, τη γνώση τους, τη δίψα τους να παρουσιάσουν το δύσκολο για τους περισσότερους Έλληνες είδος της όπερας, τη συνεργασία τους, την αγάπη τους για κάτι πέραν του τετριμμένου. Από εκείνο το πρώτο κορίτσι που μίλησε, μέχρι το τελευταίο παιδί που έκλεισε την παράσταση, όλα κατέθεσαν έναν εαυτό ανώτερο, αγνό, άδολο. Σχεδόν στοργικά αγκάλιασαν όλο αυτό που κόπιασαν δυο χρόνια τώρα.

    Η ζωντανή μουσική υπό τη διεύθυνση της εμπνευσμένης και "πρωτεργάτριας" Τέτης Αϊβατζίδου σε πολύ υψηλό επίπεδο. Εξαίρετοι στο πλάι της η Αθηνά Κουκή στο κανονάκι, η Καλή Μπάλδου στο φλάουτο, η Σίση Μπαρακάρη στο τσέλο, η Χριστίνα Στεφάνου στο βιολί και ο Δημήτρης Χρυσικός στο πιάνο. Με μια ουσιαστική σεμνότητα που κερδίζει τα πρόσωπά όλων των μουσικών.

    Εντυπωσιακή είναι και όλη η χοροκίνηση υπό τον Δημήτρη Δεγαϊτη. Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς και τους εμψυχωτές που θα παρακολουθήσουν την παράσταση, θα αποτελέσει μιας πρώτης τάξεως έμπνευση για χορευτικά και στησίματα στις γιορτές που κατά καιρούς οργανώνουν με τα παιδιά, για ένα πιο αυτοσχεδιαστικό θέατρο, πιο κοντά στις ψυχές των παιδιών. Αν προσθέσει κανείς ότι το σκηνικό είναι απολύτως λιτό και δεν αλλάζει σχεδόν καθόλου κατά τη διάρκεια της παράστασης, τότε θα διδαχθούμε πώς φτιάχνεις κάτι αξιόλογο και ουσιαστικό μένοντας περισσότερο στην ουσία και το περιεχόμενο και όχι στον σκηνικό εντυπωσιασμό.

    Κοιτάζοντας πάνω από τη σκηνή, ο θεατής θα έχει τη δυνατότητα να διαβάζει σε υπέρτιτλους με ακρίβεια τα λόγια των ηθοποιών στα ελληνικά και τα αγγλικά (σε μετάφραση της Νατάσσας Μάντεση). Των ηθοποιών που είναι όλοι ντυμένοι στα λευκά, μεταμορφώνονται έξυπνα και αστραπιαία στους ρόλους που υποδύονται και ξαναεντάσσονται στην ομάδα των υπολοίπων δίχως να το καταλάβεις.

    Τα παιδιά εργάστηκαν πάνω στο έργο για περίπου δύο χρόνια. Τον πρώτο χρόνο συνέθεσαν τις μελωδίες, έγραψαν τους στίχους (λιμπρέτο), έμαθαν να το τραγουδούν (χορωδία, άριες και ρετσιτατίβο). Δημιούργησαν το μουσικό σύνολο, που αποτελείται από "χορδές" – βιολί, βιολοντσέλο, πιάνο, κανονάκι και φλάουτο. Η εναρμόνιση και η ενορχήστρωση είναι του Γιώργου Συνοδινού (σπουδαστή του τμήματος ανωτέρων θεωρητικών). Τη δεύτερη χρονιά, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Δεγαΐτης ανέλαβε τη σκηνική διδασκαλία και τη σκηνοθεσία της παράστασης και εργάστηκε κοντά στα παιδιά για να σχεδιάσουν το πώς θα παρουσιάζουν το έργο τους στη σκηνή ως μουσικοί και εκτελεστές! Τα σκηνικά είναι του Σπύρου Κακάβα και της Ελένης Κλωνιζάκη.

    Δε στέκομαι καθόλου στα μηνύματα του Μικρού Πρίγκιπα γιατί είναι καθολικά γνωστά.

    «Ο Μικρός Πρίγκηπας» είναι η τρίτη κατά σειρά παραγωγή όπερας από το μουσικό σύνολο Tettix, μετά τα "Η πριγκίπισσα Δυσκολούλα" το 2008 και την "Πετρόσουπα" το 2012.

    Απολαύστε τους στο Θέατρο Τέχνης για λίγες ακόμα παραστάσεις. Δεν θα περάσετε απλά όμορφα. Επιπροσθέτως, θα ενισχύσετε το αξιέπαινο όνειρό τους να βρεθούν στη Σκωτία εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο 32ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μουσικής Εκπαίδευσης.

    Δείτε

    Ο Μικρός Πρίγκιπας σε Όπερα 1

    Ο Μικρός Πρίγκιπας σε Όπερα 2

    Η μαέστρος Τέτη Αϊβατζίδου

    Μικρός Πρίγκιπας
    Μουσικό Σύνολο Tettix
    Θέατρο Τέχνης
    Φρυνίχου 14
    Πλάκα

    Οι συντελεστές της παράστασης
    Ιδέα – Μουσική διδασκαλία – Παραγωγή: Τέτη Αϊβατζίδου
    Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δεγαΐτης
    Λιμπρέτο – μουσική: Tettix music group
    Εναρμόνιση, ενορχήστρωση: Γιώργος Συνοδινός (Σπουδαστής τμήματος Ανώτερων Θεωρητικών)
    Σκηνικά: Σπύρος Κακάβας, Eλένη Κλωνιζάκη
    Μετάφραση Libreto: Νατάσσα Μάντεση
    Aεροπόρος (μικρός): Δανάη Παιδάκη, Ευφροσύνη Κακάβα
    Αεροπόρος: Ορφέας Λιαπάτης
    Μικρός Πρίγκηπας: Τάσος Βέμμος, Χρύσα Γριβέα
    Τούρκος Αστρονόμος: Γιώργος Συνοδινός
    Βασιλιάς: Δανάη Πατσαρούχα, Ευγενία Μπουλούζου
    Ματαιόδοξος: Iωάννα Χατζάτογλου, Αλεξάνδρα Καμπύλη
    Μπεκρής: Αναστασία Κακάβα, Γεωργία Τυμπανάρη
    Επιχειρηματίας: Κατερίνα Αναστασίου, Κατερίνα Τσώλου, Άγγελος Μουστάκης
    Λουλούδι: Κατερίνα Σαμαρά, Πηγή Καραβοκύρη
    Φίδι: Κατερίνα Αναστασίου
    Αλεπού: Ιωάννα-Μαρία Βέμμου, Ευγενία Μπουλούζου

    Αφηγήσεις – Χορωδία: Άγγελος Μουστάκης, Αλεξάνδρα Καμπύλη, Αναστασία Κακάβα, Αφροδίτη Βιδάλη, Γεωργία Τυμπανάρη, Γιώργος Συνοδινός, Δανάη Παιδάκη, Δανάη Πατσαρούχα, Ερασμία Κόγια, Ευγενία Μπουλούζου, Ευφροσύνη Κακάβα, Ιλεάννα Βιδάλη, Ιωάννα-Μαρία Βέμμου, Iωάννα Χατζάτογλου, Κατερίνα Αναστασίου, Κατερίνα Καλογεροπούλου, Κατερίνα Σαμαρά, Κατερίνα Τσώλου, Μάιρα Κωτσοπούλου, Μικαέλα Λύτρα, Ορφέας Λιαπάτης, Παναγιώτης Μπαλτάς, Πηγή Καραβοκύρη, Στέλλα Γεωργιάδη, Τάσος Βέμμος, Φαίδρα Μπελοσίνωφ, Χρύσα Γριβέα.

    Οργανικό σύνολο:
    Αθηνά Κουκή (κανονάκι), Καλή Μπάλδου (φλάουτο), Σίση Μπαρακάρη (τσέλο), Χριστίνα Στεφάνου (βιολί), Δημήτρης Χρυσικός (πιάνο).

    ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Λαμπρινή Σταμάτη (τηλ. 6997 715382, email: lambrini7@gmail.com)

    Κάθε Σάββατο 2, 9, 16 και 23 Απριλίου στις 15:00 το μεσημέρι

    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 λεπτά.

    Γενική είσοδος: 10 ευρώ
    Ομαδικό: 8 ευρώ (10 άτομα & άνω)

    Προπώληση εισιτηρίων
    Τηλέφωνα ταμείου​: 210 3222 464, 210 3236 732
    καθημερινά 10:00-13:00 & 17:00-22:00

    Ενισχύουμε με όποιον τρόπο μπορούμε τα παιδιά ώστε να βρεθούν στη Σκωτία και να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα.
    Αριθμός Λογαριασμού Alpha Bank
    IBAN: GR47 0140 1960 1960 0200 2004 230

    RELATED ARTICLES

    Most Popular