More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΣυνεντεύξειςΆλλοι δημιουργοίΣυνέντευξη του Βάιου Κουρκάκη (Plan Toys)

    Συνέντευξη του Βάιου Κουρκάκη (Plan Toys)

    Το 1973 τελείωσε την Ακαδημία Λάρισας, όμως αντι να εργαστεί ως δάσκαλος προτίμησε να ανοίξει στην Καρδίτσα  ένα μικρό βιβλιοπωλείο, την «Γωνιά του βιβλίου». Λίγα χρόνια αργότερα, το 1981 διέθετε ένα σύγχρονο βιβλιοπωλείο όπου, όπως λέει ο ίδιος, πάντρεψε το παιδικό βιβλίο με το εκπαιδευτικό παιχνίδι. Σε έναν όμορφο χώρο 120 τετραγωνικών, με γωνιά ανάγνωσης για τους λιλιπούτειους αναγνώστες κατάφερε να κάνει τη διαφορά στην πόλη του και όχι μόνο. Πνεύμα ανήσυχο όμως δεν αρκείται σε αυτό. Το  1991 με αφορμή ένα ταξίδι στην Νυρεμβέργη, σε μία έκθεση γνωρίζει και μαγεύεται από το ξύλινο, οικολογικό παιχνίδι της Plan Toys και αποφασίζει να ρισκάρει και να το εισάγει στην Ελλάδα. Ο λόγος για τον Βάιο Κουρκάκη, ο οποίος για περισσότερο από σαράντα χρόνια φροντίζει να φτάνουν στα χέρια των παιδιών μας τα όμορφα οικολογικά, βιώσιμα όπως προτιμά να λέει ο ίδιος, παιχνίδια της Plan Toys. Ο Βάιος Κουρκάκης που ακόμα και μετά τη συνταξιοδότησή του συνεχίζει να πηγαίνει εφτά μέρες την εβδομάδα στην εταιρεία που με όραμα και αγάπη έφτιαξε, που ονειρεύεται ένα Μουσείο με παιχνίδια της Plan Toys στην Ελλάδα, ώστε να μπορούν να παίζουν με αυτά όλα τα παιδιά, μιλά στο ELNIPLEX.
    Συνέντευξη στη Μαίρη Μπιρμπίλη.
     

    kourkakis2Να θυμηθούμε το ξεκίνημά σας με το παιχνίδι της Plan Toys; Η αγωνιστικότητά μου, η πίστη και για προσφορά στα παιδιά σφράγισαν την πορεία της ζωής μου γιατί αυτό που σκέφτηκα δεν ήταν ένα εμπορικό προϊόν. Ξεκίνησα με δάνειο, χωρίς οικονομικούς πόρους, ούτε εμπειρία, χωρίς να μιλώ καν Αγγλικά.  Αλλά είχα πίστη και όνειρα.  Είμαι πολύ τυχερός που γνώρισα τον ιδρυτή της Plan Toys, Vitool Viraponsavan. Τον εκτιμώ και τον θαυμάζω, είμαστε φίλοι σαν να γνωριζόμαστε από παιδιά. Η φιλοσοφία της Plan Toys για την οικολογία, την εκπαίδευση και τη διασκέδαση με μάγεψαν. Έχουν ξέρετε, αποσπάσει διακρίσεις διεθνώς.

    Πώς σας αντιμετώπισαν αρχικά στην Ελλάδα;Εμφανίστηκα στην Αθήνα και στην έκθεση Θεσσαλονίκης το 1991…

    Και έλεγαν τι τα έφερε αυτά τα ξύλα εδώ; Ναι! Οι ανταγωνιστές μου, που πουλούσαν πλαστικά παιχνίδια, έλεγαν “καλά αυτός είναι τρελός, του χρόνου δεν θα υπάρχει” κι εμένα όλο και περισσότερο φώλιαζε το πείσμα στην καρδιά μου. Θυμάμαι ένας σύμβουλος, ήταν και φίλος, έλεγε: ” αυτά τα ξύλα ποιος θα τα πάρει, τρελάθηκε ο Βάιος”. Όμως εγώ άνοιξα ένα καινούριο κεφάλαιο στο χώρο του παιχνιδιού και πίστεψα πως οι νέοι άνθρωποι, δεν μπορεί σε δέκα- δεκαπέντε χρόνια να σκέφτονταν το ίδιο. Θα καταλάβαιναν και θα το εκτιμούσαν, αλλά εγώ έπρεπε να δουλέψω πολύ για να αλλάξει η νοοτροπία.

    Και αντέχετε ακόμα και σε καιρούς κρίσης; Με σύνεση, φρόνηση και συνέπεια δεν χάνεσαι…ούτε και σε καιρούς κρίσης. Διάλεξα τον ανήφορο, κατά εκεί με έσπρωξε η καρδιά μου. Ταξίδεψα και ταξιδεύω σε ένα όμορφο όνειρο, σε έναν όμορφο μύθο.  όπως λέει και ο Χρόνης Μίσσιος “Τι πιο ωραίο να πεθαίνεις για ένα όραμα για έναν ωραίο μύθο, απ το να πεθαίνεις συνεχώς για μια χαμοζωή”. Όσο για τη κρίση, που λέτε, η Νένα Μεντή σε μια συνέντευξή της τα είπε όλα με δυο-τρεις λέξεις «δυστυχώς την πατήσαμε με το φαίνεσθαι»

    Αν ξεκινούσατε τη ζωή σας από την αρχή θα επιλέγατε την εκπαίδευση; Όχι! Πάλι την Plan Τoys θα επέλεγα. Ήμουνα ιδιαίτερα τυχερός που μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω την Plan Toys που μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει σαν γνώμονα τη εκπαίδευση, την ψυχαγωγία, την συμμετοχή χωρίς να βλάπτει… παρά μόνο προσφέρει. Και σχετίζεται άμεσα με την εκπαίδευση. Δεν ξέρω πως θα ήμουν ως δάσκαλος, θα έδινα στα παιδιά αγάπη! Δεν πρέπει να γίνεται κανείς δάσκαλος αν δεν αγαπάει τα παιδιά…

    Μιλήστε μας για τη δράση της Plan Toys σε σχέση με τα παιδιά με αναπηρίες; Η Plan Toys  φέρνει το χαμόγελο στα παιδιά με ιδιαιτερότητες. Πιστεύει ότι δικαίωμα στη ζωή και στο παιχνίδι έχουν όλα τα παιδιά. Ξεκίνησε για παιδιά με αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση και προβλήματα όρασης. Με ευαισθησία και χωρίς να εκμεταλλεύεται την αναπηρία, καθώς τα παιχνίδια αυτά παρέχονται δωρεάν σε κρατικά ιδρύματα, ειδικά σχολεία και συλλόγους. Πήρε τις μανάδες των παιδιών και μαζί με τους ειδικούς παιδαγωγούς και τους σχεδιαστές παιχνιδιών δούλεψαν έξι μήνες με όραμα, ψυχή και ευαισθησία. Ήταν μια πολύ συγκινητική εμπειρία. Η Plan Toys είναι μια εταιρεία με κοινωνική ευαισθησία. Προσπαθεί να αλλάξει την κουλτούρα του κοινωνικού συστήματος με δράσεις κοινωνικού περιεχομένου αλλά και με πολλές τεχνολογικές καινοτομίες.

    PLAN3Τι θα απαντούσατε σε εκείνους που θα ισχυριστούν ότι τα παιχνίδια αυτά είναι ακριβά; Η τιμή θεωρείται κανονική. Βάση της ποιότητας και του σχεδιασμού, το ακριβό είναι και φθηνό. Τώρα τελευταία υπάρχει μεγάλη γκάμα παιχνιδιών με 15-18 ευρώ. Καταρχήν έχει διάρκεια… άλλωστε έχουν την πλούσια υφή και τη ζεστασιά που μόνο η μάνα-φύση δίνει. Αλλά θέλει παιδεία, το πως επιλέγει ένα παιχνίδι κανείς σχετίζεται με την κουλτούρα του. Άλλωστε η Plan Toys επιλέγει οικολογικά, φυσικά και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, ξύλο χωρίς βακτήρια και μικροορισμούς, μη τοξική κόλλα, μη τοξικά χρώματα και βαρέα μέταλλα. Τα έκανε πράξη αυτά, όχι θεωρία. Είναι η πρώτη πράσινη εταιρεία στον κόσμο που κατασκευάζει ξύλινα οικολογικά παιχνίδια ανακυκλώνοντας γερασμένα καουτσουκόδεντρα. Ξέρετε τα καουτσουκόδεντρα μετά από 25 χρόνια ζωής δεν παράγουν καουτσούκ (λατέξ). Τα δέντρα αυτά θα κόβονταν και θα καίγονταν. Και η ομάδα σχεδιασμού αποτελείται από εξειδικευμένους επιστήμονες.

    Έχετε δύο κόρες. Με ποια παιχνίδια της Plan Toys έπαιξαν πολύ; Τους άρεσαν πολύ τα Φρούτα με το μαχαίρι, μιμούνταν ξέρετε τη μητέρα τους… και το σφυράκι με τα καρφιά. Αλλά θυμάμαι ακόμα κι όταν μεγάλωσαν, ήταν δευτέρα γυμνασίου η μία και πρώτη λυκείου η άλλη, ζήτησαν να τους φέρω κουκλόσπιτα, το Βικτωριανό σπίτι η μία και το κλασικό σπίτι της Plan Toys η άλλη!

    Μα μαγεύουν και τους ενήλικες! Κύριε Κουρκάκη, μπορεί ένα ξύλινο παιχνίδι να αλλάξει τον κόσμο;Κάθε παιχνίδι της Plan Toys σχεδιάζεται με την πεποίθηση ότι μπορεί να βελτιώσει το μέλλον των παιδιών!

    Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε καλή συνέχεια!

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular