More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΤα εξαφανισμένα κορίτσια του Παρισιού, της Παμ Τζενόφ

    Τα εξαφανισμένα κορίτσια του Παρισιού, της Παμ Τζενόφ

    Τα εξαφανισμένα κορίτσια του Παρισιού είναι ένα βιβλίο που θα σας καθηλώσει, θα σας συγκινήσει και θα αποκαλύψει κρυμμένα μυστικά για τη ζωή και τη δράση μιας ομάδας γυναικών μυστικών πρακτόρων, 12 κοριτσιών που συνέβαλαν με το θάρρος και την τόλμη τους στον αγώνα εναντίον των Γερμανών. Το νέο Best Seller των New York Times που έχει κυκλοφορήσει σε 14 χώρες και έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές είναι ένα ξεχωριστό βιβλίο που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα στα χρόνια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου στην Ευρώπη.

    Η Παμ Τζένοφ εμπνεύστηκε το βιβλίο της από την ιστορία της Βέρα Άτκινς και των γυναικών που είχαν υπηρετήσει υπό τις εντολές της ως πράκτορες της SOE, της υπηρεσίας Επιχειρήσεων Ειδικών Αποστολών στη Βρετανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η συγγραφέας  ιστορικών μυθιστορημάτων καταφέρνει να διατηρήσει την ευαίσθητη ισορροπία ανάμεσα στις ανάγκες της ιστορίας και την αυθεντικότητα των γεγονότων. Η ιστορία παρόλο που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα είναι ένα έργο μυθοπλασίας με αγωνία, σασπένς και ευρηματικά στοιχεία που καθηλώνουν τον αναγνώστη.

    Τα εξαφανισμένα κορίτσια του Παρισιού είναι η εξιστόρηση της ζωής τριών γυναικών σε διαφορετικό χρόνο που μπλέκονται μ’ ένα μυστηριώδη τρόπο μεταξύ τους και μας μεταφέρουν πότε στο παρόν και πότε στο παρελθόν. Αποκαλύπτουν το ιστορικό ενός επικίνδυνου εγχειρήματος που είχε αναλάβει η Έλανορ Τριγκ, να εκπαιδεύσει μια επίλεκτη ομάδα γυναικών για να περάσουν ως μυστικοί πράκτορες στον κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου την εκπαίδευσή τους και είχε ξεχωριστό  φάκελο για κάθε μια με προσωπικά στοιχεία, έρευνα της προηγούμενης ζωής τους και φωτογραφίες.

    Η Μαρί ήταν μια από τις εκπαιδευόμενες που περιγράφει τα συναισθήματα, την αγωνία αλλά και τη συντροφική αλληλεγγύη αυτών των γυναικών. Αποτελεί το πρόσωπο κλειδί της ιστορίας, εμπλέκεται στα γεγονότα, ρισκάρει τη ζωή της, ερωτεύεται παρά τις αντίξοες συνθήκες, υπερβαίνει τον εαυτό της και αγωνίζεται να αντέξει μέχρι το τέλος.

    Η Γκρέις έχει χάσει τον σύζυγό της στον πόλεμο και τώρα ζει μόνη της στο Μανχάταν και εργάζεται στο νομικό γραφείο του Φράνκι με τον οποίο συνεργάζεται και βοηθούν τους πρόσφυγες να ξαναχτίσουν τη ζωή τους από την αρχή και να βρουν χαμένους συγγενείς. Η Γκρέις μέσα από ένα τυχαίο γεγονός εμπλέκεται ενεργά στην ιστορία και αναλαμβάνει την έρευνα για να διαλευκάνει το μυστήριο που καλύπτει την εξαφάνιση αυτών των γυναικών, ποιες ριψοκίνδυνες αποστολές είχαν αναλάβει κι αν κατάφεραν να επιβιώσουν.

    Η συγγραφέας χρησιμοποιεί τριτοπρόσωπη αφήγηση και μας μεταφέρει άλλοτε στο παρόν και τη Γκρέις που ψάχνει να βρει στοιχεία, άλλοτε στο παρελθόν και τη Μαρί και το ρόλο που έπαιξε ως ασυρματίστρια αλλά και ενεργό μέλος της ομάδας του Βέσπερ, κι άλλοτε στην Έλανορ Τριγκ, τη γυναίκα που τις στρατολόγησε και αναζητά να μάθει τι απέγιναν με το τέλος του πολέμου.

    Η ιστορία ξετυλίγεται σαν ένα κουβάρι αναμνήσεων με αφορμή μια βαλίτσα που βρίσκει η Γκρέις παρατημένη στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό Γκραντ Σέντραλ καθώς ένα πρωί πηγαίνει στη δουλειά της. Όταν την ανοίγει ανακαλύπτει τις φωτογραφίες δώδεκα γυναικών και χωρίς να το πολυσκεφτεί τις κρύβει στην τσάντα της. Οι φωτογραφίες εξάπτουν την περιέργεια της Γκρέις, καθώς είναι τόσο ανόμοιες μεταξύ τους, κάποιες φορούσαν στρατιωτικές στολές, άλλες καλοσιδερωμένες μπλούζες ή πουλόβερ και δεν πρέπει να ξεπερνούσαν σε ηλικία τα εικοσιπέντε χρόνια.

    Η Γκρέις θα ξεκινήσει  μια έρευνα για τον εντοπισμό αυτών των γυναικών. Ποια είναι αυτά τα δώδεκα κορίτσια και γιατί βρίσκονται εκεί οι φωτογραφίες τους; Σε ποιον ανήκει η βαλίτσα και γιατί την εγκατέλειψε εκεί; Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, η Γκρέις μπαίνει στη διαδικασία να αναζητήσει τον κάτοχο της βαλίτσας και να μάθει την ιστορία των κοριτσιών που εικονίζονται στις φωτογραφίες.

    Στην πορεία θα ανακαλύψει ότι η βαλίτσα άνηκε στην Έλανορ Τριγκ, αγγλίδα υπήκοο και αρχηγό ενός δικτύου μυστικών πρακτόρων που επιχειρούσαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στην κατεχόμενη Ευρώπη. Τη στιγμή που η Γκρέις βρισκόταν στο σταθμό η Έλανορ, σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και χάνονται τα ίχνη της.

    Παράλληλα με την έρευνα της Γκρέις σε κάθε κεφάλαιο ξετυλίγεται η ιστορία των κοριτσιών στις φωτογραφίες και μικρά κομμάτια του παζλ της ιστορίας αποκαλύπτουν την τόλμη και το θάρρος αυτής της ομάδας γυναικών, μυστικών πρακτόρων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Οι γυναίκες αυτές ριψοκινδύνεψαν και δεν δίστασαν να θυσιάσουν τη ζωή τους προκειμένου να φέρουν εις πέρας επικίνδυνες αποστολές σε ρόλο που κατείχαν οι άντρες ως τότε.

    Στόχος της αποστολής ήταν να περάσουν απαρατήρητες, να περάσουν κρυφά στη βόρεια Γαλλία και να αναλάβουν ενεργό ρόλο ως ασυρματίστριες αλλά και όποια δουλειά τους ζητούσαν να κάνουν, να μεταφέρουν μηνύματα, να κάνουν δολιοφθορές στα πολεμοφόδια του εχθρού για να βοηθήσουν να λειτουργήσει η επαφή ανάμεσα στη Βρετανία και τη Γαλλική αντίσταση. Απλές καθημερινές γυναίκες υπερβαίνουν τις δυσκολίες και τα εμπόδια και να επιδείξουν απαράμιλλο θάρρος και τόλμη.

    Η υπόθεση περιπλέκεται όταν φτάνουν στον εχθρό μυστικές πληροφορίες  και οι πράκτορες συλλαμβάνονται, βασανίζονται και εκτελούνται. Η προδοσία της αποστολής μπλέκει τα πράγματα, όμως ο στόχος επιτυγχάνεται και η απόβαση στη Νορμανδία είναι γεγονός. Οι Γερμανοί τις σκότωσαν χωρίς να ενημερώσουν τα αρχεία, σύμφωνα μ’ ένα πρόγραμμα που είχε σκοπό να εξαφανίσει τους φυλακισμένους χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος Nacht und Nebel (Νύχτα και ομίχλη).

    Οι γυναίκες αυτές κινδυνεύουν να μείνουν στην αφάνεια και κανείς να μη μάθει τον ενεργό ρόλο που έπαιξαν στον πόλεμο. Η Γκρέις αναλαμβάνει να αποκαταστήσει την αλήθεια και παρά τις δυσκολίες να φέρει στο φως την ιστορία αυτών των γυναικών.

    Η μετάφραση της Αναστασίας Δεληγιάννη καταφέρνει να μεταδώσει τον παλμό της εποχής και την ατμόσφαιρα του πολέμου με εναλλαγή στο χρόνο που αποφορτίζει αλλά και δυνατές στιγμές πίστης και αφοσίωσης στο ιδεώδες της ελευθερίας.

    Σκηνές που προκαλούν συγκίνηση και ρίγος…

    “Στρίμωχναν κομματάκια χαρτί στη στενή χαραμάδα των παραθύρων του κελιού και τα έσπρωχναν να πέσουν στο έδαφος σαν χαρτοπόλεμος. Ήταν σημειώματα, ορνιθοσκαλίσματα πάνω σε ό,τι μπορούσαν να βρουν, γραμμένα με κάρβουνο ή μερικές φορές με αίμα, στα οποία ρωτούσαν για συγγενείς ή προσπαθούσαν να στείλουν νέα τους. Ή ήταν απλώς ένα “Je suis la”, είμαι εδώ αι μετά ένα όνομα, γιατί σύντομα θα σταματούσαν να υπάρχουν και κάποιος έπρεπε να τις θυμάται.”

    Η συγγραφέας Παμ Τζενόφ εμπνεόμενη από πραγματικά γεγονότα, φωτίζει τους απίστευτους ηρωισμούς των γενναίων γυναικών του πολέμου και υφαίνει μια αξιομνημόνευτη αφήγηση γεμάτη κινδύνους, βουτηγμένη στο μυστήριο και στην αγωνία. Μια ιστορία που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι το τέλος με σκηνές που κόβουν την ανάσα και αποκτούν κινηματογραφική διάσταση. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

    Βέρα Άτκινς. Η πράκτορας από τη Ρουμανία που εκπαίδευσε εκατοντάδες βρετανούς κατασκόπους για να προκαλέσουν δολιοφθορές στις ναζιστικές δυνάμεις της Γαλλίας. Πέθανε σε ηλικία 92 ετών στις 24 Ιουνίου 2000

    Διαβάστε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για την Άτκινς εδώ

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Τα εξαφανισμένα κορίτσι του Παρισιού
    Συγγραφέας: Τζενόφ Πάμ
    Μετάφραση: Δεληγιάννη Αναστασία
    Εκδόσεις: Μίνωας, Απρίλιος 2020
    Σελίδες: 528
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-02-1349-2

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular