More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤα 101 σκυλιά της Δαλματίας, της Ντόντι Σμιθ σε διασκευη Πίτερ Μπέντλει...

    Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας, της Ντόντι Σμιθ σε διασκευη Πίτερ Μπέντλει (εικ.: Στίβεν Λέντον)

    Ο Πόνγκο, η Μίσις, τα 101 σκυλιά Δαλματίας, η Κρουέλα ντε Βιλ! Ποιος δεν γοητεύθηκε από την ιστορία των χαριτωμένων πουά σκυλιών και της διάσημης κακιάς διώκτριάς τους; Ποιο παιδί δεν απέκτησε κάποτε ένα αντικείμενο (από γόμα μέχρι μπλουζάκι) που προερχόταν από την υπέροχη ιστορία του Πόνγκο και της Μίσις;

    Από το 1956 η Ντόντι Σμιθ το παρέδωσε στο αναγνωστικό κοινό και η Ντίσνει έβαλε για τα καλά το χέρι της στην αναγνώριση του βιβλίου ως κλασικού κάνοντάς το την 17η μεγάλου μήκους ταινία της ήδη από το 1961. Η ταινία γνώρισε μεγάλη επιτυχία βγάζοντας τη Walt Disney από το φάσμα της οικονομικής αποτυχίας το οποίο αντίκρισε μετά την αποτυχία της Ωραίας Κοιμωμένης, Η ταινία επανακυκλοφόρησε τέσσερις φορές, το 1969, το 1979, το 1985 και το 1991. Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας όμως δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη με την Ντίσνει. Νέα live-action ταινία το 1996 και η επιτυχία ήταν μικρή λέξη για να περιγράψει τι συνέβη στους μικρούς φίλους όπου γης.

    Η Ντίσνει δεν πλησίαζε εύκολα κακό βιβλίο, συνήθως μάλιστα αναγνώριζε με κλειστά μάτια τις ιστορίες που εμπεριείχαν ψήγματα, υποψία ή τα καθαρά αρχέτυπα κλασικού έργου. Ο Ντίσνει πήρε τα δικαιώματα του βιβλίου ήδη από το 1957. Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας ήταν μια θαυμάσια, καλογραμμένη ιστορία, με όλα τα συστατικά μιας ιστορίας που ετοιμάζεται να ορμήσει τα παιδικά δωμάτια. Και το έκανε

    Πρόκειται για την ιστορία του σκύλου Δαλματίας Πόνγκο που ζει με την καλή του, την Μίσις, στο σπίτι των νιόπαντρων κύριου και κυρίας Ντίαρλι. Λίγο καιρό μετά η Μίσις γεννάει δεκαπέντε κουταβάκια. Και τότε αρχίζουν όλα…

    Γιατί τότε επισκέπτεται το σπίτι τους η φοβιστική Κρουέλα Ντε Βιλ και προσφέρεται να αγοράσει όλα τα κουτάβια. Ο κύριος Ντίαρλι αρνείται όμως λέγοντας πως κανένα κουτάβι δεν είναι προς πώληση.

    Καλά έκαναν και δεν την συμπάθησαν ο Πόνγκο και η Μίσις. Λίγο μετά, γυρίζουν σπίτι και διαπιστώνουν ότι κάποιος έχει κλέψει τα κουτάβια τους. Η Σκότλαντ Γιάρντ αδυνατεί να τα βρει, αλλά ο Πόνγκο και η Μίσις γαβγίζουν στο λυκόφως και συλλέγουν πληροφορίες από άλλα σκυλιά για την τύχη των κουταβιών τους. “Βρίσκονται σ’ ένα σπίτι που λέγεται Χελ Χολ”, τους πληροφορεί ο Συνταγματάρχης, το γέρικο τσοπανόσκυλο.

    Και πράγματι, εκεί βρίσκονται και τα 15 κουτάβια τους καθώς και όλα τα σκυλιά Δαλματίας που συλλέγει η Κρουέλα ντε Βιλ (99 συνολικά) με σκοπο να τα κάνει γούνινα παλτά με βούλες. Με αυταπάρνηση και πίστη, ο Πόνγκο, η Μίσις και ο Συνταγματάρχης θα καταφέρουν να σώσουν όλα τα σκυλιά Δαλματίας, να δραπετεύσουν στο παρά ένα από το σπίτι της Κρουέλα και να γλιτώσουν από τα απεχθή σχέδιά της επιστρέφοντας στο σπίτι του κύριου και της κυρίας Ντίαρλι και γιορτάζοντας τα πιο παράξενα Χριστούγεννά τους.

    Μια από τις πιο αγαπημένες ιστορίες των τελευταίων γενεών, μια από τις πιο εμβληματικές κακές στην ιστορία της λογοτεχνίας για παιδιά και μια από τις πλέον γοητευτικές ιστορίες γονικής αγάπης, αυτοθυσίας και ζωοφιλίας και ένα ξεκάθαρο χτύπημα στην ντροπιαστική βιομηχανία της γούνας που εκείνες τις δεκαετίες βρέθηκε στο απόγειό της.

    Η συγγραφέας και μεταφράστρια Αργυρώ Πιπίνη αποδίδει στα ελληνικά την διασκευή του Πίτερ Μπέντλι με τα 15 υπέροχα ζωγραφισμένα σαλόνια από τον Στίβεν Λέντον που δημιουργούν μια αυθεντική αίσθηση παρακολούθησης κινηματογραφικών καρέ, animation strip με ριπές κίνησης και ονειρικές αποχρώσεις σε κάθε δισέλιδο σαλόνι.

    Οι διασκευές κλασικών έργων για παιδιά πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια φέρνοντας πιο κοντά στο αυθεντικό κλασικό τα παιδιά-μελλοντικούς ή ήδη αναγνώστες. Γιατί το παιδί που ανακαλύπτει από όλο το περιβάλλον του -σπίτι, σχολείο, δραστηριότητες- την κουλτούρα και το ταξίδι της ανάγνωσης, θα επιστρέψει ξανά και ξανά στον τόπο του πρώτου “εγκλήματος” όπου θα αναγνωρίσει και θα αναγνωριστεί από τους ήρωες και την ιστορία που κάποιος του διάβασε στα πέντε του, τότε που ακόμα τα γράμματα έμοιαζαν θολά και ακαθόριστα.

    Εμπειρία η εικόνα, εμπειρία η ιστορία. Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας
    Τίτλος πρωτοτύπου: The Hundred and One Dalmatians
    Συγγραφέας: Ντόντι Σμιθ
    Εικονογράφηση: Στίβεν Λέντον
    Μετάφραση Αργυρώ Πιπίνη
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2017
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 24 Χ 27,7
    ISBN: 978-960-569-712-9
    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular