More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΣυνεντεύξειςΆλλοι δημιουργοίΤηλέμαχος Καλμπουρτζής: "Η συνεργασία είναι μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες ζωής...

    Τηλέμαχος Καλμπουρτζής: “Η συνεργασία είναι μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες ζωής για ένα παιδί”

    Ένα μοναδικό εγχείρημα για την Ελλάδα, η Σχολή Εμψυχωτών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, φέρει την υπογραφή σπουδαίων παιδαγωγών της χώρας μας. Ανάμεσά τους, ο Τηλέμαχος Καλμπουρτζής, ένας εμψυχωτής που με το πάθος, τη γνώση, το μεράκι και την αυθεντική ψυχή ενός εμψυχωτή έχει βαλθεί να κάνει μικρούς και μεγάλους να παίζουν, να διασκεδάζουν και μέσα από γνήσιες εμπειρίες παιχνιδιού να μαθαίνουν.
    Ο Τηλέμαχος Καλμπουρτζής ξέρει την εμψύχωση και το παιχνίδι όσο λίγοι. Η Σχολή Εμψυχωτών στην Αθήνα είναι μια μοναδική εμπειρία για εκπαιδευτικούς, υποψήφιους εμψυχωτές, φοιτητές, γονείς και κάθε έναν που ενδιαφέρεται να ζήσει παίζοντας και εμψυχώνοντας ομάδες παιδιών και ενηλίκων.
    Συνέντευξη στον Απόστολο Πάππο.

    Τηλέμαχε, καλώς ήρθες στο ELNIPLEX. Διάβασα το επίσημο βιογραφικό σου, ωστόσο θα ήθελα να μας συστηθείς εσύ, πιο προσωπικά, πιο παιχνιδιάρικα.
    Με λένε Τηλέμαχο και μου αρέσει να παίζω. Ορίστε μια φωτογραφία μου. Ήμουν πιο κοντός όταν τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία, πολλά πράγματα πλέον είναι διαφορετικά. Σπούδασα πληροφορική και συνέχισα της σπουδές μου στην Αγγλία, πάνω στα παιδαγωγικά. Δούλεψα ως κλόουν σε παιδικά πάρτι, ως εμψυχωτής σε σχολικές μονάδες, ως αρχηγός και ψυχαγωγός σε παιδικές κατασκηνώσεις και ως project manager σε εταιρείες software.

    Είσαι εμψυχωτής. Τι είναι ο εμψυχωτής;
    Εμψυχωτής είναι ο άνθρωπος που θα μπορέσει μέσα από το παιχνίδι και τη βιωματική προσέγγιση να βοηθήσει μια ομάδα να δεθεί, να λειτουργήσει, να αυτοαξιολογείται και να βελτιώνεται.

    Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει;
    Αγάπη και ευελιξία. Η εκπαίδευση και ο συντονισμός της ομάδας χρειάζονται δέσμευση, αφοσίωση και υπομονή, αν δεν αγαπάς αυτό που κανείς δεν μπορείς να κάνεις αυτά τα τρία.

    Κάθε ομάδα, κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, δεν μπορείς να πεις έμαθα ένα πράγμα και θα κάνω μόνο αυτό. Χρειάζεται ευελιξία και η ευελιξία πηγάζει από τις γνώσεις και τα βιώματα που έχει ένας εμψυχωτής.

    Μίλησέ μας για αυτό το μοναδικό εγχείρημα που πραγματικά έλειπε από την Ελλάδα: Σχολή Εμψυχωτών…
    Όταν οι άνθρωποι καταφέρνουν να συνεργαστούν, μπορούν να καταφέρουν τα πάντα. Η συνεργασία είναι μία δεξιότητα ζωής, μία από τις πιο σημαντικές που ένα παιδί πρέπει να αναπτύξει. Όταν διδάσκουμε στα παιδιά πως να συνεργάζονται, τους διδάσκουμε πως να τα καταφέρουν στη ζωή. Το πρόβλημα είναι ότι θεωρία διαφέρει πολύ από την πράξη. Ο βασικός στόχος της Σχολής Εμψυχωτών είναι οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες να βιώσουν διάφορα παιχνίδια, δραστηριότητες, τεχνικές, συναισθήματα και άλλα πολλά, για σχεδόν όλες τις ηλικίες, ώστε να μπορέσουν να τα μεταφέρουν και να τα εξελίξουν με τις ομάδες τους.

    Το πρόγραμμα των συναντήσεων θα το βρούμε όλοι εδώ, όμως θέλω να πάμε στην ουσία. Τι θα εισπράξει, πώς θα επωφεληθεί κάθε συμμετέχων και συμμετέχουσα στη Σχολή Εμψυχωτών;
    Βιώματα, εργαλεία και διαφορετικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις, ώστε να μπορέσει να ενσωματώσει το παιχνίδι και τη βιωματική προσέγγιση στη δική του δουλειά. Όλα αυτά μέσα από πενήντα ώρες εκπαίδευσης και παιχνιδιού με πεπειραμένους εμψυχωτές.

    Τι είναι το Game Team Builder Certification;
    Είναι το ετήσιο πρόγραμμα της σχολής που αυτήν τη στιγμή τρέχει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σύντομα στη Λεμεσό και ετοιμαζόμαστε να κάνουμε το μεγάλο βήμα στο Λονδίνο. Πρακτικά είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σεμιναρίων πάνω στην εμψύχωση, τη δημιουργία ομάδων, τη βιωματική προσέγγιση και το παιχνίδι.

    Οι εκπαιδευτικοί, καλούμαστε κάθε χρόνο και αρκετές φορές μέσα στη χρονιά, να χτίσουμε ομάδες και σχέσεις εμπιστοσύνης, να δημιουργήσουμε ένα ζεστό κλίμα μέσα από το οποίο θα πετύχουμε πράγματα. Θα ήθελα να μας αποκαλύψεις ένα μικρό μυστικό από τα πολλά που θα μάθουμε αν επιμορφωθούμε στη Σχολή Εμψυχωτών…
    Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνουμε ως εμψυχωτές είναι να δημιουργήσουμε την ομάδα. Πρέπει να αξιολογήσουμε την ομάδα που έχουμε και να θέσουμε τους στόχους μας. Αν ο εμψυχωτής (δάσκαλος) αφιερώσει χρόνο στο δέσιμο της ομάδας στην αρχή και τα καταφέρει, η υπόλοιπη χρονιά θα κυλήσει ομαλά. Σαφώς κάποια πράγματα χρειάζονται χρόνο αλλά είναι σημαντικό να μπουν οι σωστές βάσεις από την αρχή.

    Οι φοιτητές ή οι απόφοιτοι που ξεκινούν τώρα στον στίβο της ενασχόλησης με παιδιά με ποια βιωματικά εργαλεία θα εξοπλιστούν ώστε να βγουν με αυτοπεποίθηση στη σχέση με τα παιδιά;
    Ποτέ δεν μπορείς να είσαι προετοιμασμένος για όλες τις περιπτώσεις που θα σου τύχουν.

    Αλλά όσες περισσότερες εμπειρίες/βιώματα έχεις τόσο πιο εύκολα θα μπορείς να διαχειριστείς ό,τι θα εμφανιστεί στο δρόμο σου. Στο τέλος κάθε εβδομάδας πρέπει να ρωτάμε τον εαυτό μας, τι έκανα αυτήν την εβδομάδα πού με βοήθησε να γίνω καλύτερος;

    Είδα μαζί σου ανθρώπους σαν τον Μανόλη Φιλιππάκη, τον Άγγελο Πατσιά και την Ελισάβετ Γεωργιάδου, ανθρώπους με πείρα και με νεωτερικό πνεύμα…
    Ένας από τους βασικούς στόχους του ετήσιου προγράμματος (C.G.T.B.) είναι να δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες να γνωρίσουν διαφορετικούς εμψυχωτές, οπότε ταυτόχρονα να βιώσουν διαφορετικές τεχνικές, προσεγγίσεις και εμπειρίες, με σκοπό να ανακαλύψουν αυτό που τους ταιριάζει περισσότερο. Οι τρεις τους, μαζί με το Λάζαρο Σαμαρτζή, κουβαλάνε χρόνια πείρας πάνω στον τομέα τους.

    Έχεις παίξει εκατοντάδες παιχνίδια, έχεις στήσει δεκάδες δικά σου παιχνίδια. Ποια είναι η δύναμή των παιχνιδιών; Και γιατί τα αγαπάς τόσο;
    Στόχος των παιχνιδιών είναι να προσφέρουν χαρά. Το παιχνίδι δεν υπάρχει πια στη ζωή μας, κάποτε ο κόσμος έπαιζε ελεύθερα, ήταν μέρος της κουλτούρας και της καθημερινότητας του. Είναι ένα κομμάτι που με γεμίζει και το κουβαλάω πάντα μαζί μου.

    https://www.elniplex.com/%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%ae-%ce%b5%ce%bc%cf%88%cf%85%cf%87%cf%89%cf%84%cf%8e%ce%bd-%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b1-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%b4%ce%b5%ce%b4%ce%bf%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%b5%ce%af%cf%81%ce%b7%ce%bc%ce%b1/

    Πατήστε την παρακάτω φωτογραφία και ενημερωθείτε αναλυτικά για το πρόγραμμα της Σχολής Εμψυχωτών:

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular