More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΤι είδαν οι δεινόσαυροι- Η Ζωή στη Γη πριν από τον Άνθρωπο,...

    Τι είδαν οι δεινόσαυροι- Η Ζωή στη Γη πριν από τον Άνθρωπο, της Φάττι Μπερκ

    Η ανθρωποκεντρική περίοδος της Γης αριθμεί κάπου μόλις 2 εκατομμύρια χρόνια. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η Γη είχε ζωή κάπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, μάλλον είμαστε ένα ταπεινό κομμάτι της ιστορίας του πλανήτη όπου κυριαρχούμε με όχι πάντα θετικές συνέπειες.

    Πριν από εμάς, λοιπόν, η γη κόχλαζε από τα ηφαίστεια και τη λάβα, τα τοξικά νέφη κάλυπταν χιλιάδες χιλιόμετρα αέρα και κάτι τεράστιες σαύρες κυριαρχούσαν παντού. Οι αγαπητοί δεινόσαυροι, οι άλλοτε κυρίαρχοι και κραταιοί.

    Η Φάττι Μπέρκ το πιάνει όμως από την αρχή το πράγμα. Από την πολύ αρχή. Μπινγκ Μπανγκ. Ναι, τόσο αρχή. Εν αρχή ην το χάος. Κι ύστερα κάτι μικρό. Κι ύστερα το σύμπαν. Κι ο πλανήτης Γη. Και το νερό. Και ο αέρας. Πώς έγιναν όλα αυτά; Είναι πολύ γοητευτικό ότι λιγότερο από το 20% των ανθρώπων γνωρίζει πώς μπορεί και ζει στον πλανήτη του. Είναι πολύ γοητευτικό να το μάθουν τα παιδιά με τόσο εύληπτο και απλό τρόπο. Πώς έφυγαν τα δηλητηριώδη αέρια που εκλύονταν παντού; Πώς έπαψε να είναι θάλαμος αερίων και άρχισε να υπάρχει ζωή στον πλανήτη; Ήξερες ότι οι πρώτες μορφές ζωής γεννήθηκαν σε νερόλακκους που λέγονται παλλιρροϊκές λιμνούλες και περιείχαν κάτι που ονομάζεται αρχέγονη σούπα; Ποια ήταν τα πρώτα ζώα που υπήρξαν στον πλανήτη που τώρα εμείς κατοικούμε; Μας… μοιάζουν καθόλου; Πόσο θυμίζουν άνθρωπο τα Μιλοκουνμίνγκια που σχεδόν σίγουρα δε ξέρεις τι είναι; Πώς προέκυψαν τα οστρακόδερμα, τα ασπόνδυλα και τα πρώτα φυτά στο νερό; Γιατί στη στεριά θα έπρεπε να περιμένουμε αρκετά εκατομμύρια χρόνια για να δούμε φυτά και δέντρα; Πώς προέκυψαν τα τετράποδα, τα αμφίβια και τα ερπετά και τι συνέβη στον Μεγάλο Αφανισμό 252 εκατομμύρια χρόνια πριν; Ποιες επιπτώσεις είχε αυτή η μεγάλη καταστροφή;

    Ναι! Τότε εμφανίστηκαν οι Δεινόσαυροι που ουσιαστικά “εκμεταλλεύτηκαν” αυτόν τον αφανισμό. Είναι η εποχή των Δεινοσαύρων! Και εδώ, η Φάττι Μπερκ μας μυεί με λεπτομέρεια και ακρίβεια στον θαυμαστό κόσμο των κυρίαρχων του πλανήτη: είδη, πρόγονοι και γενεαλογικό δέντρο, διατροφή, συνήθειες, τριασική, ιουρασική και κρητιδική περίοδος, ανατομία ενός δεινοσαύρου. Κι ύστερα η έλευση των θηλαστικών, των πουλιών και… Μπαμ. Αστεροειδής στο Μεξικό και ένα τεράστιο σύννεφο σκέπασε τη γη. Δηλητήριο. Τα ζώα πνίγηκαν. Οι δεινόσαυροι αφανίστηκαν. Όλοι. Ποια ζώα και πώς επιβίωσαν; Πώς φτάσαμε στην εποχή των ανθρώπων και της κυριαρχίας τους;

    Εξαιρετικό βιβλίο γνώσεων που βλέπει τη γνώση ολιστικά. Το εύκολο θα ήταν να μας πει για τους δεινόσαυρους, όπως έχουν κάνει δεκάδες βιβλία ως τώρα, αφού εκεί είναι θεωρητικά το ενδιαφέρον. Αλλά η Φάττι Μπερκ επιλέγει να ανοίξει το βλέμμα, το δικό της και το δικό μας, από το απόλυτο σκοτάδι του τίποτα μέχρι τη σημερινή κυριαρχία των ανθρώπων και να τα δει όλα να συσχετίζονται και να εξαρτώνται απόλυτα, σαν μια τεράστια μηχανή που άλλαζε, έδιωχνε γρανάζια, ενεργοποιούσε άλλα για να φτάσει εδώ που είναι σήμερα.

    Απίστευτο εύρος γνώσεων και παράθεσης πληροφοριών με σαφήνεια και διεπιστημονικότητα (η ακρίβεια τέτοιων βιβλίων μπορεί να ελεγχθεί μόνο από σχετικούς επιστήμονες), πολυεπίπεδη και πολύχρωμη -ρεαλιστική- εικονογράφηση δημιουργούν έναν θαυμάσιο τόμο που απολαμβάνεις να διαβάζεις και να συζητάς με τα παιδιά σου, καθώς ανοίγουν πολλά και μεγάλα παράθυρα στην εξέλιξη, τη φυσική επιλογή, την κλιματική αλλαγή, την επιβίωση του δυνατότερου (όχι στη σωματική διάπλαση όπως απέδειξαν και οι δεινόσαυροι) και δεκάδες άλλα θέματα που αναδύονται και γεμίζουν επιστήμη και αλήθεια ένα σπίτι, μια τάξη, έναν κόσμο που θέλει παιδιά που αναζητούν την αλήθεια.

    Ένα απίθανο ταξίδι 4,5 δισεκατομμυρίων ετών από το Τίποτα στο Τώρα. Και όλα όσα μεσολάβησαν…

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Διακρίσεις

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Jurassic Park – Main Theme

    Jurassic World- Owen You Nothing

    Jurassic World- It’s a Small Jurassic World

    Jurassic Park- Journey to the Island

    Jurassic Park 3 Theme Song

    Ο Τεμπέλης Δράκος- Σωκράτης Μάλαμας

    Ο δεινόσαυρος κι εγώ – Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Νίκος Παπαδογιώργος

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Τι είδαν οι δεινόσαυροι- Η Ζωή στη Γη πριν από τον Άνθρωπο
    Τίτλος πρωτοτύπου: What the dinosaurs saw
    Συγγραφέας: Fatti Burke
    Εικονογράφηση: Fatti Burke
    Μετάφραση: Ιλάειρα Διονυσοπούλου
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Σεπτέμβριος 2020
    Επιμέλεια: Λύντη Γαλάτη
    Ηλ. σελιδοποίηση: Ηλίας Σούφρας
    Σελίδες: 64
    Μέγεθος: 24,5 Χ 28,5
    ISBN:
    978-960-653-098-2

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular