More
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_405
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤι μπορείς να κάνεις με μία ευκαιρία; του Κόμπι Γιαμάντα

    Τι μπορείς να κάνεις με μία ευκαιρία; του Κόμπι Γιαμάντα

    Ο Κόμπι Γιαμάντα επανέρχεται συμπληρώνοντας μαγικά την έξοχη τριλογία “Τι μπορείς να κάνεις με…”, ολοκληρώνοντας το τρίπτυχο ιδέα-πρόβλημα-ευκαιρία. Γιατί ο Γιαμάντα είδε ότι αυτές οι τρεις λέξεις, εκτός από θεμελιώδεις φιλοσοφικές παράμετροι, είναι και οι τρεις βασικές διασταυρώσεις μας με αυτό που λέμε ζωή: ιδέες, φαντασία, όνειρα, δημιουργία από τη μία, προβλήματα, εμπόδια, δυσκολίες από την άλλη και ευκαιρίες σε έναν τρίτο δρόμο.

    Νομίζω ότι η ζωή είναι ένα και μόνο πράγμα: ένα αιρετικό άθροισμα ευκαιριών. Κάποιοι είναι γεννημένοι ή μαθημένοι να τις κλωτσούν. Άλλοι να αγνοούν τις περισσότερες και να γκρινιάζουν για την κακοτυχία τους. Κι άλλοι για να αρπάζουν τις λιγοστές που θα τους εμφανιστούν. Οι ευκαιρίες ποτέ δεν προειδοποιούν πότε και πόσες θα έρθουν, πόσο διαρκούν, πότε τελειώνουν. Οι ευκαιρίες δεν παρακαλούν κανέναν να τις δεχτεί, πρέπει να έχεις καθαρό βλέμμα να τις αντιληφθείς, χέρια να απλώσεις και να τις πιάσεις, νου να ξέρεις τι θα τις κάνεις. Τι είναι ευκαιρία; Μια ιδέα, μια σκέψη, ένα γεγονός που σου μεταμορφώνει τη ζωή; Μόνη της όχι. Θέλει τη σύμπραξή σου.

    Ο Κόμπι Γιαμάντα μετά το συγκλονιστικό “Τι μπορείς να κάνεις με μία ιδέα” (2015) που καθήλωσε με την νεωτερικότητά του, μετά το έξοχο σίκουελ “Τι μπορείς να κάνεις με ένα πρόβλημα” (2017), τώρα ακολουθεί μια ευκαιρία, με τα ίδια ακριβώς υλικά και την ίδια ατμόσφαιρα.

    Μια μέρα, είχα μια ευκαιρία.

    Απλώς εμφανίστηκε μπροστά μου.
    Φάνηκε σαν να με γνώριζε,
    σαν να ήθελε κάτι από μένα.

    Δεν ήξερα γιατί είχε έρθει.
    “Τι μπορείς να κάνεις με μία ευκαιρία;” αναρωτήθηκα.

    Κάθε λέξη του Γιαμάντα είναι σφαγείο, μελετημένη και δομημένη φιλοσοφικά. Ακριβώς έτσι εμφανίζονται οι ευκαιρίες (“απλώς”), έτσι φέρονται (“σα να μας γνωρίζουν”), έτσι δείχνουν (“σα να θέλουν κάτι από εμάς”), εμείς δε ξέρουμε γιατί έχουν έρθει κοντά μας και αναρωτιόμαστε γι’ αυτές (“τι μπορείς να κάνεις με μία ευκαιρία”).

    Δοκιμάστε και με αυτό το βιβλίο, όχι απλά να το διαβάσετε, αλλά να το συζητήσετε διεξοδικά με το/τα παιδί/-ά σας. Θα ανακαλύψετε πολλά για τον τρόπο που σκέφτονται, θα εντοπίσετε άγχη και δισταγμούς και θα εμφυτεύσετε στον αξιακό τους κώδικα μια τόσο σημαντική φιλοσοφική λίθο, καθοριστική για την τωρινή και μετέπειτα ζωή του.

    Με την φοβερή εικονογράφηση της Μάε Μπέσομ που και πάλι σαγηνεύει με τα μολύβια της και την αισθητική της αντίληψη.

    Εκδόσεις Λιβάνη.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Τι μπορείς να κάνεις με μία ευκαιρία;
    Τίτλος πρωτοτύπου: What dou you do with a chance?
    Συγγραφέας: Κόμπι Γιαμάντα
    Εικονογράφηση: Μάε Μπεσόμ
    Σειρά : Παιδική βιβλιοθήκη
    Εκδόσεις: Λιβάνης, Νοέμβριος 2018
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 23 Χ 27
    ISBN: 978-960-14-3363-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular