More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤομ Σόγερ ή το μεγαλύτερο παιδικό δωμάτιο του κόσμου, του Αντώνη Παπαθεοδούλου...

    Τομ Σόγερ ή το μεγαλύτερο παιδικό δωμάτιο του κόσμου, του Αντώνη Παπαθεοδούλου (εικ.: Ίρις Σαμαρτζή)

    Κάποια βιβλία ίσως και να τα έχουν διαβάσει όλοι είχαν βιβλία στα χέρια τους. Ο Τομ Σόγερ μπορεί και να είναι ένα από αυτά. Από κάποιους χαρακτηρίστηκε το κορυφαίο εφηβικό βιβλίο που γράφτηκε ποτέ, από κάποιους άλλους η πιο σημαντική αγορο-περιπέτεια. Προσπερνώντας τους μεγαλειώδεις αυτούς χαρακτηρισμούς, αναμφίβολα ο Τομ Σόγερ του Μαρκ Τουέιν (1876, The Adventures of Tom Sawyer) αποτελεί έναν ήρωα-ορόσημο, σημείο αναφοράς για κάθε κατοπινό βιβλίο που πήρε ένα αγόρι στην προ-εφηβεία και θέλησε να φτιάξει μια ιστορία με αυτό. Είναι το αγόρι που βλέπει τον κόσμο να σηκώνεται μπροστά του και σηκώνεται κι αυτό, έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο, είναι πρόκληση να τον ανακαλύψεις, είναι πρόκληση να τον αποσυνθέσεις και να τον ξαναστήσεις όπως ταιριάζει στην αμφισβήτηση και το μεράκι της νιότης σου. Είναι ο ήρωας που ενσαρκώνει αυτήν ακριβώς τη νιότη που σπαρταρά στο αίμα κάθε παιδιού που περνά τα δέκα. Μόνο που ο Τομ Σόγερ δεν ζαρώνει μέσα στις επιταγές των άλλων, ούτε στην ησυχία που του απαιτούν. Θέλει να δει τον κόσμο από απόσταση μεγεθυντικού φακού, όχι από απόσταση.

    Η καινούρια σειρά των εκδόσεων Παπαδόπουλος “Μικρά Μεγάλα Κλασικά” έμοιαζε ως φυσικό επακόλουθο μετά την επιτυχία της σειράς “Μικρά Ταξίδια με τη φαντασία του Ιούλιου Βερν” των δύο διακεκριμένων δημιουργών. Πρώτο βιβλίο της σειράς, λοιπόν, ο Τομ Σόγερ, που διασκευάζεται για παιδιά 3-7 ετών με τον τίτλο να εκτείνεται και σε έναν υπότιτλο, φανερώνοντας την εστίαση του συγγραφέα αλλά και την ποιητική έκταση του πρωτοτύπου: Τομ Σόγερ ή το μεγαλύτερο παιδικό δωμάτιο του κόσμου.

    Ο Τομ μένει σε μια φανταστική μικρή πόλη, στις όχθες του Μισισιπή ποταμού, μαζί με τη θεία του την Πόλυ και τον ετεροθαλή αδερφό του, τον Σιντ. Αλλά ο Τομ δεν είναι ένα συνηθισμένο παιδί. Είναι ίσως το πιο σκανταλιάρικο… καλό παιδί της χώρας. Όχι μόνο γιατί δεν αφήνει στιγμή, μέρος και πράγμα που δεν εμπλέκεται, αλλά και γιατί έχει καταφέρει να έχει το μεγαλύτερο παιδικό δωμάτιο του κόσμου. Πώς το καταφέρνει αυτό; Ανοίγει την πόρτα και… όλος ο κόσμος γίνεται το δωμάτιό του. Μαγική αυτή η εξώπορτα. Ζαβολιές και φασαρίες, παιχνίδια και κυνηγητά, κυνηγητά και σκαρφάλωμα, γέλια και άγχη, εξερευνήσεις και θησαυροί πειρατικοί, έρωτες νεανικοί (με την Μπέκυ Θάτσχερ) και καρδιοχτύπια, τιμωρίες και σκανταλιές, φίλοι όπως ο κουρελής Χακ Φιν, αλήθειες και ψέματα, περιπέτειες εξωπραγματικές, θάρρη και δειλίες.

    Εύρυθμη, ευχάριστη, μεστή διασκευή του κλασικού βιβλίου, που απολαμβάνεις να διαβάζεις ανεξαρτήτως της γνώσης του πρωτοτύπου, άρα προφανώς απολαυστική για τα παιδιά που πιθανότατα δεν έχουν επαφή με τον Τομ Σόγερ του 1876.

    Η εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή με πολύ χρώμα, δουλεμένη στη λεπτομέρεια, με ρεαλισμό και υπαινιγμούς, φέρνει πειστικά και καλαίσθητα μια αρκετά παλαιότερη εποχή στα βλέμματα των αναγνωστών.

    Από τις πολύ αξιόλογες διασκευές κλασικών βιβλίων για παιδιά. Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Τομ Σόγερ ή το μεγαλύτερο παιδικό δωμάτιο του κόσμου
    Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου
    Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
    Σειρά: Μικρά μεγάλα κλασικά
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Οκτώβριος 2018
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Μάνος Μπονάνος
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 24 Χ 22
    ISBN: 978-960-569-836-2

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular