More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕιδήσεις"Το αγόρι στο θεωρείο" της Αγγελικής Δαρλάση ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο

    “Το αγόρι στο θεωρείο” της Αγγελικής Δαρλάση ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο

    Ένα από τα αρτιότερα βιβλία της τελευταίας δεκαετίας, Το αγόρι στο θεωρείο της πολυβραβευμένης συγγραφέα Αγγελικής Δαρλάση, που κυκλοφόρησε το 2017, ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή, σε διασκευή για το θέατρο από την Άνδρη Θεοδότου και σκηνοθεσία Σοφίας Μαραθάκη. Από τον Οκτώβριο του 2021 στο Μικρό Εθνικό, στη Κεντρική Σκηνή του Τσίλλερ.  Ένα βιβλίο όπου η Δαρλάση με πραγματική επιδεξιότητα παίρνει το μεγάλο ζήτημα και ζητούμενο της ανθρωπότητας, την προσφυγική κρίση, το αναδύει ξανά από το βυθό της πρόσφατης ιστορίας της ναυαγισμένης Ελλάδας του 1922 που αρεσκόμαστε να λησμονούμε, το τοποθετεί σε ένα -θα έλεγες- στοιχειωμένο κουκλόσπιτο και κινεί τα νήματά του από ψηλά, από το μέλλον, δημιουργώντας ένα ιστορικό μυθιστόρημα υπερχρονικό, μια μυθιστορηματική ωδή στον άνθρωπο και στη θέλησή του να συνεχίσει να ζει· κι ας μην ξεχνά.

    Με τον αγαπημένο της μαγικό ρεαλισμό, με ρυθμό, με ένταση, με στιβαρή αφήγηση, ένα αβίαστο πέλαγο συναισθημάτων και γνήσιας συγκίνησης ορμούν στον αμετακίνητο βράχο της μνήμης, τον σημαδεύουν, το αυλακώνουν και χαράζουν βαθιά την απαράλλαχτη μοίρα των ξεριζωμένων της γης. Η απώλεια, η ορφάνια, η προσφυγιά, η διαχείριση της παράστασης της ζωής χωρίς πρόβα.

    Η συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση είχε εμκυστηρευτεί στο ELNIPLEX κάποια από τα “μυστικά” του βιβλίου:

    “Αφορμή για «Το αγόρι στο θεωρείο» στάθηκε η γνωστή φωτογραφία με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών. Την ήξερα ήδη από τα φοιτητικά μου χρόνια και ξαναέπεσα πάνω της όταν έκανα την έρευνα για το προηγούμενο μυθιστόρημά μου «Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα». Θεώρησα πως η χρονική απόσταση από τα γεγονότα του 1922 μού εξασφάλιζε την απαραίτητη συναισθηματική απόσταση προκειμένου να διαχειριστώ τα όσα με βασάνιζαν σε σχέση με την προσφυγιά δίπλα μας  στον «πολιτισμένο» κόσμο του 21ου αιώνα.  Είναι που η ιστορία κάνει κύκλους; Τα όσα έζησαν κάποτε οι πρόγονοί μας  τα ζούσαν σήμερα και  γείτονές μας.  Κι ήξερα πως έγραφα για το τότε,  αλλά, κι ίσως  ακόμη περισσότερο, και για το σήμερα.

    Κι ένα ακόμη μυστικό: κατά  τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου μού συνέβη κάτι πρωτόγνωρο… Για καιρό αδυνατούσα να δω την αλήθεια σε σχέση με την ηρωίδα μου, την Αρετή κι αυτό μου δημιουργούσε προβλήματα, που σχετίζονταν με τον χαρακτήρα της, και με εμπόδιζαν να προχωρήσω την ιστορία.  Όταν, επιτέλους,  χάρη στο καθαρό βλέμμα του άντρα μου (έμπιστος αναγνώστης μου), συνειδητοποίησα την πραγματικότητα που την αφορούσε,  πραγματικά συγκλονίστηκα. Με θυμάμαι να βγαίνω έξω στη νύχτα και να περπατάω για ώρα προκειμένου ν’ αποφορτιστώ. Μετά… το κάθε κομμάτι μπήκε, επιτέλους, στη θέση του”

    Μια ιστορία για την απώλεια, τον πόνο, την προσφυγιά, αλλά και για την παρηγορητική δύναµη της φαντασίας, της συµπόνιας και της ανθρωπιάς, εµπνευσµένη από το πραγµατικό συµβάν της εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων στο Δηµοτικό Θέατρο Αθηνών, το 1922.

    ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ Αγίου Κωνσταντίνου 22-24 Τηλέφωνο: 210 5288170-171

    Το αγόρι στο θεωρείο, της Αγγελικής Δαρλάση

    RELATED ARTICLES

    Most Popular