More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο Γκρούφαλο, της Τζούλια Ντόναλντσον (εικ.: Άξελ Σέφλερ)

    Το Γκρούφαλο, της Τζούλια Ντόναλντσον (εικ.: Άξελ Σέφλερ)

    Ένα ποντικάκι βγήκε βόλτα στο σκοτεινό δάσος. Συναντάει μια αλεπού που προσπαθεί να το παραπλανήσει για να το οδηγήσει στο… πιάτο της. Το ποντικάκι αρνείται ευγενικά την πρόσκληση. Έχει άλλωστε να φάει ένα γκρούφαλο. Και τι είναι αυτό; Ένα… τέρας κανονικό. Έχει τρομερά δόντια και τρομερά νύχια και πολλά ακόμα τρομερά. Όλα του τρομερά είναι.

    Καπνός η αλεπού. Την ξεγέλασε το ποντικάκι αφού το γκρούφαλο δεν υπήρχε.

    Συνέχισε τη βόλτα του στο δάσος το ποντικάκι. Και αντάμωσε με μια κουκουβάγια. Μια από τα ίδια κι εδώ. Η κουκουβάγια ορέγεται το ποντικάκι μα εκείνο αρνείται ευγενικά καθώς έχει να φάει ένα… γκρούφαλο. Τι είναι το γκρούφαλο; Είπαμε τέρας. Αλλά έχει και σπυρί στη μύτη και μυτερά νύχια και ο,τι τρομερό θες έχει.

    Την έκανε κι η κουκουβάγια, να λείπουν οι αποπλανήσεις.

    Κι ύστερα ήταν η σειρά ενός φιδιού να συναντήσει το ποντικάκι και να το ονειρευτεί στο πιάτο του. Τι τα θες; Το ποντικάκι είχε να φάει ένα τρομερό γκρούφαλο. Που είχε και πορτοκαλί μάτια και μαύρη γλώσσα και μωβ αγκάθια σε όλη του τη ράχη. Ένας ασυνάρτητος όγκος που σκιάζει μόνο στο άκουσμα.

    Το φίδι δεν έκανε τη διαφορά. Απλώς… την έκανε και αυτό με ελαφρά συρσιματάκια…

    Μα λίγο μετά, ένα τρομερό θηρίο εμφανίστηκε μπροστά στο ποντικάκι. Ένα θηρίο που ορέχθηκε το ποντικάκι. Ένα θηρίο που ήταν όμοιο με το γκρούφαλο που… δεν υπήρχε. Βασικά, ήταν το γκρούφαλο. Το ποντικάκι θα ξεγλιστρήσει ξανά. “Ακολούθησέ με και θα δεις ότι με φοβούνται όλα τα ζώα του δάσους”, λέει στο γκρούφαλο. Κι αυτό πράγματι συμβαίνει. Το ποντικάκι κάνει… παρέλαση στο δάσος με το γκρούφαλο σημαιοφόρο πίσω του. Θα τρομάξει όμως το γκρούφαλο;

    Τι να γράψεις για ετούτο το παγκόσμιο θαύμα και να απηχεί τη γοητεία του; Ένα από τα πλέον απολαυστικά βιβλία που πρέπει να βρεθεί στα χέρια μικρών και μεγάλων. Ένας ύμνος σην προνοητικότητα και την ευφυία για τον ποντικίσιο Οδυσσέα που πολυμήχανα κουρδίζει τις μηχανές της φήμης που τον ακολουθούν για να τον λυτρώνουν από τους παντοδύναμους εχθρούς του. Με κείμενο λιτό, με ανατροπή στην ανατροπή, με βροχή ιδεών και απηχήσεων στο νου, με τα πάγια συστατικά μιας αλά Σέφλερ εικονογράφησης, το Γκρούφαλο απλά θα σας καθηλώσει όπως κάνει από το 1999 στο εξωτερικό και από το 2014 στην Ελλάδα μέσω των εκδόσεων Πατάκη.

    Ένα από τα 5-10 καλύτερα παιδικά βιβλία όλων των εποχών παγκοσμίως. Τελεία.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το Γκρούφαλο
    Τίτλος πρωτοτύπου: The Gruffalo, 1999
    Συγγραφέας: Τζούλια Ντόναλντσον
    Εικονογράφηση: Άξελ Σέφλερ
    Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
    Διόρθωση: Ελίνα Πάντου-Κίκκου
    Εκδόσεις: Πατάκη, Οκτώβριος 2014
    DTP: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 21,7 Χ 27
    ISBN: 978-960-16-5614-4

     

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular