More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΤο Ημερολόγιο ενός Βιβλιοπώλη, του Σον Μπάιθελ (ή του δεύτερου μεγαλύτερου παλαιοβιβλιοπωλείου...

    Το Ημερολόγιο ενός Βιβλιοπώλη, του Σον Μπάιθελ (ή του δεύτερου μεγαλύτερου παλαιοβιβλιοπωλείου στη Σκωτία)

    Όποιος έχει δουλέψει σε βιβλιοπωλείο έχει παρατηρήσει πως η συναναστροφή με τους πελάτες προσφέρει υπεραρκετό υλικό για τη συγγραφή βιβλίου-απόδειξη αποτελεί το Είναι τρελοί αυτοί οι βιβλιοφάγοι της Τζεν Κάμπελ-έτσι ελλείψει καλού μνημονικού άρχισα να καταγράφω όσα συνέβαιναν στο βιβλιοπωλείο ως σημειώσεις που ίσως με βοηθούσαν να γράψω κάτι στο μέλλον. Αν η μέρα της έναρξης μοιάζει αυθαίρετη, αυτό συμβαίνει επειδή είναι, Απλώς έτυχε να ξεκινήσω να σημειώνω στις 5 Φεβρουαρίου και οι σημειώσεις έγιναν ημερολόγιο.

    Γράφει η Κατερίνα Γούδα

    Στη ξεχασμένη Νοτιοδυτική άκρη της Σκωτίας, ανατολικά του Stranraer και νότια του Newton Stewart, ανάμεσα στα Highlands και στις λίμνες, δίπλα στη θάλασσα βρίσκεται το Wigtown. Mια μικρή πόλη που ιδρύθηκε στην πρώην βασιλική περιοχή του Wigtownshire στη κομητεία του Galloway, αποτελεί μια από τις πιο γραφικές πόλεις της Σκωτίας με τα διαφορετικά σπιτάκια, τους δενδροφυτεμένους δρόμους, τους περίπου 1000 κατοίκους και τα επτά βιβλιοπωλεία. Όμως το Wigtown δεν είναι μόνο μια γραφική πόλη. Από το 1998 κρατά των τίτλο της επίσημης Πόλης των βιβλίων της Σκωτίας και φιλοξενεί το δεύτερο μεγαλύτερο Φεστιβάλ βιβλίου της χώρας, Scottish National Book Festival. Με λίγα λόγια είναι μια μικρή Μέκκα, ένας επίγειος παράδεισος για τους βιβλιόφιλους. Ή όχι ακριβώς;

    Εκεί σε αυτή την άγνωστη σε πολλούς γωνία της Σκωτίας ζει ο Shaun Bythell, ο συγγραφέας του βιβλίου που κρατώ στα χέρια μου. Θα σκεφτείτε και λογικά θα αναρωτηθείτε γιατί μας ενδιαφέρει που ζει ο συγγραφέας ενός βιβλίου, αυτό όμως που δεν σας έχω αποκαλύψει ακόμα είναι ότι ο Shaun είναι ο ιδιοκτήτης του The Book Shop, του δεύτερου μεγαλύτερου παλαιοβιβλιοπωλείου της Σκωτίας, που στους στριφογυριστούς διαδρόμους του υπάρχουν 100.000 βιβλία, τα οποία απλώνονται σε ράφια συνολικού μήκους 1,5 χμ, στα εννιά δωμάτια του κτηρίου.

    Το Ημερολόγιο ενός Βιβλιοπώλη και συγκεκριμένα το ημερολόγιο του Shaun Bythell, είναι η καταγραφή της καθημερινότητας, των δυσκολιών, των αγωνιών αλλά και των ξεκαρδιστικών στιγμών της ζωής ενός βιβλιοπώλη, μέσα σε μια μικρή κοινωνία που παλεύει να ανακάμψει.

    Άραγε το 2001, όταν ο Shaun Bythell εξαγόρασε το The Book shop ήξερε τι θα αντιμετωπίσει και ακολούθησε απλά ένα όνειρο ή ήταν μια επαγγελματική διέξοδος;

    «Οποιοσδήποτε μορφωμένος άνθρωπος μπορεί να εξασφαλίσει τα προς το ζην από ένα βιβλιοπωλείο αν επιλέξει τη σωστή τοποθεσία και διαθέτει το κατάλληλο κεφάλαιο. Με την εξαίρεση των «σπάνιων» βιβλίων, το αντικείμενο δεν είναι δύσκολο στην εκμάθησή του και ξεκινάς με μεγάλο πλεονέκτημα αν γνωρίζεις ήδη κάποια πράγματα για το περιεχόμενο των βιβλίων»

    George Orwell, Bookshop Memories

    Το ημερολόγιο παρουσιάζει μια χρονική περίοδο της ζωής στο κατάστημα, από τον Φεβρουάριο του 2014 έως τον Φεβρουάριο του 2015. Κάθε ημέρα ανοίγει και κλείνει με στοιχεία σχετικά με τις συναλλαγές της ημέρας, τις ηλεκτρονικές παραγγελίες, τα κέρδη και τον αριθμό των πελατών που πραγματοποίησαν αγορές, ο οποίος αντιπροσωπεύει μόνο το ένα πέμπτο της καθημερινής κίνησης. Το Book shop όπως και τα περισσότερα βιβλιοπωλεία πουλάει διαδικτυακά μέσω του Amazon, του ABE και του eBay. Ο Shaun ως φανατικός λάτρης του ένχαρτου βιβλίου, της αίσθησης, της μυρωδιάς του αλλά και θαυμαστής των φυσικών βιβλιοπωλείων και της αύρας που αποπνέουν, απεχθάνεται το ηλεκτρονικό εμπόριο και αντιτίθεται στη δύναμη του μέσου. Δυστυχώς όμως δεν μπορεί να το απορίξει καθώς πρέπει να επιβιώσει.  Ο ίδιος είναι μέλος μιας «φυλής» που πεθαίνει και δεν είναι απίθανο να έρθει τελικά μια μέρα που ένα μέρος όπως το Βιβλιοπωλείο θα πάψει να υπάρχει και τα φυσικά βιβλία να αποτελούν τα λείψανα του παρελθόντος.  Θα τα καταφέρει άραγε να μείνει αλώβητος στη μετα- Amazon εποχή;

    Οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν ποτέ να συνθλίψουν και να αφανίσουν τον μικρό ανεξάρτητο βιβλιοπώλη, όπως έκαναν με τον γαλατά και τον μπακάλη. Αλλά οι ώρες της δουλειάς είναι πολλές, και είναι μια ζωή ανθυγιεινή.

    George Orwell, Bookshop Memories

    Ο συγγραφέας με την απλή και παράλληλα γλαφυρή γραφή του μας ταξιδεύει στο μαγικό κόσμο των βιβλίων. Στην αρχή θα  μας κάνει να νιώσουμε τη χειμερινή ψύχρα που επικρατεί στους διαδρόμους του παλιού κτίριο, καθώς όμως περνούν μήνες και γυρίζουν οι σελίδες θα μας συνεπάρει με τον ενθουσιασμό του για τις προετοιμασίες του ετήσιου Φεστιβάλ Βιβλίου, θα μοιραστεί τις ανησυχίες του για το δημοψήφισμα της Σκωτίας και τελικά θα μας κάνει κομμάτι του κόσμου του. Θα καταφέρει να μετατρέψει την παγωνιά του βιβλιοπωλείου του σε φλόγα που θα ζεστάνει κάθε αναγνώστη.

     «Κάποτε, πριν από καιρό, στα χρόνια της νεότητάς μου, στα παιδικά μου χρόνια, που έχουν πια χαθεί οριστικά, ήταν απόλαυση για μένα να οδηγούμαι για πρώτη φορά σε έναν άγνωστο τόπο».

    Γκόγκολ, Νεκρές ψυχές

    Πότε καυστικός και πότε ελαφρά επικριτικός θα μας προσφέρει μια εκ των έσω ματιά στο κόσμο του βιβλιοπωλείου, περιγράφοντας τις ιδιοτροπίες των εκκεντρικών πελατών, τις λογομαχίες με το προσωπικό και ιδιαίτερα την απολαυστική Νίκη, θα κάνει μικρές αναφορές στην προσωπική του ζωή αλλά και στις περιπλανήσεις του σε παλιές επαύλεις της βρετανικής υπαίθρου, σε οίκους πλειστηριασμών, σε υπαίθριες αγορές, ανακαλύπτοντας θησαυρούς – όπως ένα βιβλίο που υπέγραψε ο Sir Walter Scott και μια έκδοση 1679 του Decameron με μια ενδιαφέρουσα αφιέρωση.

    Όταν πηγαίνω σε ένα σπίτι για να αγοράσω βιβλία, η προσμονή μου δεν συγκρίνεται με τίποτε άλλο. Είναι σα να ρίχνεις ένα δίχτυ χωρίς να ξέρεις τι θα βρεις όταν το μαζέψεις.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποσπάσματα από τις Αναμνήσεις από το βιβλιοπωλείο (Bookshop Memories, 1936) του George Orwell που παρουσιάζει ο συγγραφέας καθώς και η σύγκριση της άποψης του Orwell με τη δική του.

    Αν πιστεύετε λοιπόν ότι θα θέλατε να αποκτήσετε ένα βιβλιοπωλείο ή να εργαστείτε σε ένα, αυτό το βιβλίο σίγουρα θα σας δελεάσει αλλά και θα σας αποτρέψει παράλληλα. Εξαρτάται από ποιο πρίσμα θα το δείτε…

    Το Ημερολόγιο ενός Βιβλιοπώλη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books

    Σελίδα στο facebook: www.facebook.com/thebookshopwigtown/

    Ιστότοπος: www.the-bookshop.com/

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το Ημερολόγιο ενός Βιβλιοπώλη
    Συγγραφέας: Shaun Bythell
    Σειρά: TED Books, Αληθινές Ιστορίες
    Τίτλος πρωτοτύπου: The Diary of a Bookseller
    Μετάφραση: Τάσος Νικογιάννης
    Εκδόσεις: Key books, 2019
    Επιμέλεια: Δημήτρης Αναστασόπουλος
    Σχεδιασμός εξωφύλλου: Jon McNaught
    Σελίδες: 400
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 9786185265205

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular