More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΓιορτές25η ΜαρτίουΤο μαρμάρινο βιβλίο του Θεοδωρου Κολοκοτρωνη

    Το μαρμάρινο βιβλίο του Θεοδωρου Κολοκοτρωνη

    Όρος Μαίναλο, ανατολικά της Δημητσάνας.
    Ζυγοβίστι Αρκαδίας. Υψόμετρο 1200 μέτρα. Ένα μικρό χωριό. Αλλά την έχει την ιστορία του. Την έχει για τα καλά. Κατά την επανάσταση του 1821, δεκάδες άντρες αποτελέσαν την προσωπική φρουρά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, το "Σώμα των Αθανάτων", όπως έμεινε γνωστό.

    Το Ζυγοβίστι χρονολογείται από το 170 μ.Χ. Στα "Αρκαδικά", ο Παυσανίας αναφέρει πως εκεί που από τον 15ο αιώνα κατοικείται το σύγχρονο Ζυγοβίστι, βρισκόταν κρυμμένος ο τάφος της Καλλιστώς και το ιερό της Καλλίστης Αρτέμιδας.

    Οι ερμηνείες της σημερινής του ονομασίας είναι αρκετές, με τις επικρατέστερες να είναι δύο. Η πρώτη το αποδίδει στην ελληνική λέξη "ζυγός" και τη σλαβική "βίστι" (=θέα από ψηλά ή χωριό πίσω από το βουνό). Ο Γερμανός μελετητής τοπονυμίων από την άλλη, Μαξ Βάσμερ, γράφει πως η λέξη προέρχεται από το βουλγάρικο Zvegoviste" που σημαίνει "καμένη γη" και από την ελληνική λέξη "ζυγός" γιατί σύμφωνα με την παράδοση, κατά την ίδρυση του χωριού έθαψαν στη γη δύο βόδια με το ζυγό τους.

    Στην είσοδο του χωριού, στην Πλατεία των Αθανάτων, βρίσκεται από το 2001 το περίφημο Μαρμάρινο Βιβλίο. που φιλοτεχνήθηκε από τον Νικόλαο Αρμακόλλα και φτιάχτηκε από λευκό μάρμαρο Θάσου. Τα 4 μέτρα ύψος, τα 3,60 μέτρα πλάτος, το 0,70 πάχος καθώς και οι 25 τόνοι που είναι το βάρος του, ήταν αρκετά για να το βάλουν στο Ρεκόρ Γκίνες ως το μεγαλύτερο μαρμάρινο βιβλίο του κόσμου. Το Μαρμάρινο Βιβλίο αποτελείται από 24 σελίδες και πάνω του είναι χαραγμένα τα ονόματα 197 Ζυγοβιστινών Αγωνιστών της φρουράς του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Το Σώμα των Αθανάτων του αρχιστράτηγου των Ελλήνων.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular