More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2022Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος, του Τζέιμς Νόρμπερι

    Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος, του Τζέιμς Νόρμπερι

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 11+) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά και ενήλικες

    “Τι είναι σημαντικότερο;” ρώτησε το Μεγάλο Πάντα. “Το ταξίδι ή ο προορισμός;”
    “Η παρέα”, απάντησε ο Μικρός Δράκος.
    Από το βιβλίο

    Το γεγονός ότι ανακάλυψα κάτι που βελτίωσε αφάνταστα τη δική μου ευτυχία δυνάμωσε την αποφασιστικότητά μου να βοηθήσω άλλους ανθρώπους. Προσχώρησα στους Σαμαρείτες, όπου απαντούσα σε κλήσεις ανθρώπων οι οποίοι ζητούσαν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τη μοναξιά, το άγχος και την κατάθλιψη. Ειλικρινά με σόκαρε ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν και με ενέπνευσε να ξεκινήσω μια μικρή ομάδα αυτοβοήθειας στην περιοχή μου, όμως τότε ήρθε ο Covid και έβαλε φρένο στα σχέδιά μου”. Ο αυτοδίδακτος καλλιτέχνης James Norbury άρχισε να ζωγραφίζει κάποιες εικόνες έμπλεες από τη βουδιστική φιλοσοφία, οι οποίες πίστευε ότι μεταφέρουν με απλό τρόπο ιδέες και σκέψεις που μπορούσαν να βελτιώσουν τη ζωή άλλων ανθρώπων.

    Έτσι άρχισε να δημοσιεύει τα σχέδιά του στα social media και πολύ γρήγορα ξεπέρασε τους 200.000 ακόλουθους. Η οικογένεια, οι φίλοι και πολλοί άγνωστοι που τον ευχαριστούσαν για την βοήθεια που τους πρόσφεραν οι τρυφερές, εικόνες του, διέγειραν μια σκέψη. Αυτό ήταν! Συγκέντρωσε τα σχέδια του μεγάλου πάντα και του μικρού δράκου και άρχισε να χτυπά τις πόρτες λογοτεχνικών πρακτόρων με την ελπίδα κάποιος να κατανοήσει τον βαθύτερο σκοπό του. Όμως, οι απορρίψεις διαδέχονταν η μία την άλλη, μέχρι που ένας ατζέντης, μαγεμένος από την δύναμη των εικόνων του Norbury, τον οδήγησε στο μονοπάτι της Penguin Books πιστεύοντας στη δύναμη του project του. Αυτή ήταν η αρχή ενός παράλληλου ταξιδιού για το απρόσμενο δίδυμο φίλων, το οποίο έχει ήδη βρεθεί σε 20 και πλέον χώρες, μέχρι και στο Μοναστήρι του Δαλάι Λάμα, στην Ινδία.

    «Το βιβλίο αυτό είναι αφιερωμένο σε όσους χάνουν τον δρόμο τους».

    Άνοιξη- καλοκαίρι- φθινόπωρο- χειμώνας και ξανά άνοιξη, κατά το θαυμάσιο σινεφίλ κυκλικό σχήμα του σπουδαίου Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Κιμ Κι Ντουκ. Δηλαδή ένα ταξίδι σε τέσσερις εποχές που πάντα επιστρέφει στην αφετηρία του, το τέλος είναι πάντα η αρχή. Οι δύο απρόσμενοι φίλοι, το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος δεν είναι οι ήρωες μιας ευθύγραμμης ιστορίας δυο φίλων που ταξιδεύουν μέσα στις εποχές και τα ενδύματα του χρόνου. Δεν θα δεις αρχή, μέση και τέλος γιατί κάθε σελίδα του σχεδόν είναι μια αρχή και ένα τέλος. Αν επιχειρήσουμε να κοιτάξουμε βαθύτερα μέσα του πολλοί θα δούμε έναν ύμνο στη φιλία, μια συνεχή συναισθηματική και ηθική ζύμωση μεταξύ δυο ψυχών που συνοδοιπορούν, αλληλεπιδρούν, αφουγκράζονται, αναδιατάσσουν όσα συμβαίνουν γύρω τους, καθώς τα ενσωματώνουν και τα προσλαμβάνουν στο νοητικό τους σύστημα όπως ο καθένας μπορεί.

    Αισθάνθηκα, όμως, ότι είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια ωδή στη φιλία ή μια βαθιά ζύμωση. Πρόκειται για έναν εκπληκτικό φιλοσοφικό περίπατο στα πρότυπα των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που περπατούσαν και συνομιλούσαν για πλήθος ηθικών, θεολογικών, πολιτικών, εν γένει φιλοσοφικών ζητημάτων. Από αυτές τις εν κινήσει ζυμώσεις προέκυπταν θαυμάσιες ιδέες, σπάνιες προσεγγίσεις και διατυπώσεις που αποτύπωναν την ουσία και τις αξίες της ζωής και απομόνωναν το μεδούλι της βαθύτερης ύπαρξης. Αυτό ακριβώς κάνει ο Norbury με το Μεγάλο Πάντα και τον Μικρό Δράκο. Διεισδύει στα σπουδαία της ζωής: φιλία, συντροφικότητα, αθωότητα, καλοσύνη, ελπίδα, διαχείριση εαυτού, συναισθήματα, όνειρα, συγχώρεση, γενναιότητα, βοήθεια, πίστη, ειλικρίνεια, ομορφιά της φύσης και των πλασμάτων της, αποδοχή, διαφορετικότητα, υπομονή, ευγνωμοσύνη, δειλία, φόβος, απογοήτευση, ταξίδι, ενσυναίσθηση και ενσυνειδητότητα, συμπερίληψη, προτεραιότητες και ιεράρχηση τους, το μικρό και το μεγάλο, ψυχική ανθεκτικότητα και ενδυνάμωση και τόσες άλλες έννοιες και αλήθειες.

    “Δεν γίνεται τίποτα”, σχολίασε ο Μικρός Δράκος.
    “Μπορεί να γίνεται, αλλά κάτω από την επιφάνεια πρώτα”, αντέτεινε το Μεγάλο Πάντα.

    Ένας πλήρης αξιακός κώδικας σε διάταξη, σελίδα τη σελίδα, μια διαυγής και αψεγάδιαστη στάση ζωής που θέτει στον κέντρο τον εαυτό και τον άλλο ταυτόχρονα, τη χαρά και την ευθύνη, την απόλαυση και την αλληλεγγύη. Ο εαυτός και η βαθιά γνώση μας γι΄αυτόν είναι ο πυρήνας των ιδεών που εκπέμπει το βιβλίο. Η αποδέσμευσή μας από τον αρνητισμό, τη βία της καθημερινότητας και της μίμησης των προβαλλόμενων προτύπων ζωής, η κατανόηση ότι δεν είμαστε δέσμιοι κανενός, καμιάς άποψης άλλου, η αποδοχή πως τα ελαττώματα μάς προσδιορίζουν και μας διαφοροποιούν, αλλά με κάποιον τρόπο είμαστε όλοι τέλειοι, η αποδέσμευσή μας από τις προσκολλήσεις, η επιθυμία των πραγματικά σημαντικών πραγμάτων.

    «Να προσπαθείς να βρίσκεις χρόνο για να χαίρεσαι τα μικροπράγματα της ζωής», είπε το Μεγάλο Πάντα. «Πολλές φορές αυτά είναι και τα σημαντικότερα».

    «Κάθε απόφαση που παίρνεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου σε φέρνει πιο κοντά ή σε απομακρύνει από εκεί που θέλεις να πας».

    Οι δύο φίλοι θα περάσουν από τη βελούδινη ομορφιά της άνοιξης, στην ξενοιασιά και τη ραστώνη του καλοκαιριού, θα δουν τη μελαγχολία του φθινοπώρου που θα τους προετοιμάσει με τόλμη για τον σκληρό χειμώνα. Όμως κάθε εποχή έχει προκλήσεις, δυσκολίες, εμπόδια, ολόκληρα βουνά συχνά. Οι δυο τους, μαζί, θα αντλούν δύναμη από τις συζητήσεις τους και την παρουσία του άλλου για να σταθούν όρθιοι, ακέραιοι και περήφανοι, σκορπίζοντας παντού γύρω τους την ελπίδα και την αισιοδοξία.

    «Συναντήσαμε πολλές δυσκολίες στον δρόμο μας», σχολίασε ο Μικρός Δράκος.
    «Όντως», συμφώνησε το Μεγάλο Πάντα, «αλλά καθεμιά μας έμαθε και κάτι. Και σκέψου πόσο όμορφη θα είναι η θέα μόλις φτάσουμε στην κορυφή».

    Η βουδιστική φιλοσοφία του Norbury διαχέεται ακαριαία με τη δύναμη των λιτών, ασπρόμαυρων εικόνων και των λιγοστών λέξεων, μέσα συνήθως από συνοπτικούς διαλόγους. Ο δημιουργός κατορθώνει μέσα από απλές πραγματικά λέξεις να δημιουργήσει 160 σελίδες γεμάτες μηνύματα ενδυνάμωσης και παρηγοριάς, εναύσματα επαναπροσδιορισμού και θραύσματα βαθιάς ανατολικής σοφίας. Με υποδόριο χιούμορ, με σαρκασμό, με ευθύτητα, με τις καλαίσθητες εικόνες του, άλλοτε ασπρόμαυρες και άλλοτε με χρώμα όπου το μελάνι, τα μολύβια και οι ακουαρέλες δημιουργούν ένα υπέροχο αποτέλεσμα που αποπνέει γαλήνη.

    «Ξέχασα να ορίσω τις αποφάσεις μου για τη νέα χρονιά», αναστέναξε ο Μικρός Δράκος.
    «Μην ανησυχείς, μικρέ μου», τον καθησύχασε το Μεγάλο Πάντα. «Αν υπάρχει κάτι που θέλεις να αλλάξει, μπορείς να ξεκινήσεις να το κάνεις κι απ’ αυτή τη στιγμή».

    Ηλικιακή κατηγορία στην οποία απευθύνεται; Δεν υπάρχει ούτε αφετηρία ούτε ορατό τέλος. Ας πούμε ότι δεν είναι για πριν τα πέντε έτη. Ας προσθέσουμε ότι θα έμοιαζε μια ιδανική μαθητεία για παιδιά 8-16 ετών. Ας ξαναπροσθέσουμε ότι ένας νέος 18+ θα βρει ένα σπάνιο φιλοσοφικό υπόβαθρο για να μελετήσει, να συζητήσει, να αναζητήσει για τη ζωή του. Και τέλος, κάθε άνθρωπος, ακόμα και μετά τα πρώτα και τα δεύτερα -άντα, θα βρει ιδιαίτερες αποφθεγματικές διατυπώσεις για να ανασυντάξει τις δυνάμεις, τις προτεραιότητες και τις σκέψεις του.

    «Το λουλούδι μου…», είπε λυπημένος ο Μικρός Δράκος.
    «Όλα κάποτε πρέπει να τελειώνουν, μικρέ μου. Αυτό είναι που τα κάνει αφάνταστα πολύτιμα».

    Ένα πολύ δυνατό βιβλίο!

    Εκδόσεις Διόπτρα

    QUOTES

    Διακρίσεις

    Με μια ματιά

    • Πρόκειται για έναν εκπληκτικό φιλοσοφικό περίπατο στα πρότυπα των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που περπατούσαν και συνομιλούσαν για πλήθος ηθικών, θεολογικών, πολιτικών, εν γένει φιλοσοφικών ζητημάτων. Αυτό ακριβώς κάνει ο Norbury με το Μεγάλο Πάντα και τον Μικρό Δράκο. Διεισδύει στα σπουδαία της ζωής: φιλία, συντροφικότητα, αθωότητα, καλοσύνη, ελπίδα, διαχείριση εαυτού, συναισθήματα, όνειρα, συγχώρεση, γενναιότητα, βοήθεια, πίστη, ειλικρίνεια, ομορφιά της φύσης και των πλασμάτων της, αποδοχή, διαφορετικότητα, υπομονή, ευγνωμοσύνη, δειλία, φόβος, απογοήτευση, ταξίδι, ενσυναίσθηση και ενσυνειδητότητα, συμπερίληψη, προτεραιότητες και ιεράρχηση τους, το μικρό και το μεγάλο, ψυχική ανθεκτικότητα και ενδυνάμωση και τόσες άλλες έννοιες και αλήθειες.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Dalai Lama – Inner World: Wisdom 

    Loreena McKennitt – The Mystic’s Dream

    Namaste Music: Flute Meditation

    Kundun (Soundtrack) – 15 Move to Dungkar

    Ευανθία Ρεμπούτσικα / Evanthia Reboutsika – The Traveller (Gezgin)

    ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΡΙΖΟΣ – ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος
    Τίτλος πρωτοτύπου: Big Panda and Tiny Dragon
    Συγγραφέας: James Norbury
    Εικονογράφος: James Norbury
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Νοέμβριος 2021
    Μετάφραση: Σοφία Τάπα
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Βίκυ Κατσαρού
    Σελιδοποίηση: Ηλίας Σούφρας
    Σελίδες: 168
    Μέγεθος: 17 Χ 21
    ISBN: 978-960-653-449-2

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular