More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΤο μυστικό της κολλητής μου, της Μαρίας Ρουσάκη (εικ.: Πέτρος Χριστούλιας)

    Το μυστικό της κολλητής μου, της Μαρίας Ρουσάκη (εικ.: Πέτρος Χριστούλιας)

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 9-12) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Βραδέως μεν φίλος γίγνου, γενόμενος δε, πειρώ διαμένειν.
    Μη βιάζεσαι να γίνεις φίλος, αλλά όταν γίνεις, προσπάθησε να παραμείνεις.
    Ισοκράτης

    Συνήθως η Νένη (Νικολέτα-Ελένη) είναι τόσο κεφάτη και χαρούμενη που πετάει στα σύννεφα, όπως λέει ο παππούς της. Ξυπνάει το πρωί με χαμόγελο, καλή διάθεση και πολύ χορό. Αντίθετα με την μικρή της αδερφή, τη Λουκία, που σηκώνεται με μούτρα και πάντα θα βρει έναν ή πολλούς λόγους για να γκρινιάξει. Σήμερα όμως ήταν μια παράξενη μέρα του Μάρτη και η Νένη ξύπνησε όπως δεν είχε ποτέ ξανά, ήταν κακόκεφη, πολύ κακόκεφη. Ακόμα και το όνομά της ηχούσε άσχημο στα αυτιά της.

    Τι σκέφτονταν οι γονείς μου όταν αποφάσισαν να με φωνάζουν έτσι; Τόσα ονόματα βγαίνουν από τη Νικολέτα και την Ελένη.

    Κάτι πήγαινε στραβά εκείνο το πρωινό και όπως έδειχναν τα πράγματα έτσι θα συνεχιζόταν και η υπόλοιπη ημέρα. Ακόμα και τα φιλιά της μαμάς ήταν εκνευριστικά σε συνδυασμό με την αδιάκοπη γκρίνια της αδερφή της. Ίσως στο σχολείο να άλλαζε η διάθεσή της. Μια τσίχλα, όμως, που κόλλησε στο παπούτσι της, μια σύγκρουση που οδήγησε σε πτώση του αγοριού με την υπέροχη μύτη και η παρατήρηση της δασκάλας, θα εντείνουν τον εκνευρισμό της. Ευτυχώς που είχε το μυστικό της ημερολόγιο που πάντα τη βοηθούσε να παρηγορηθεί. Σε αυτό έγραφε όλες τις σκέψεις, τις, ανησυχίες και τα μυστικά.

    Εκτός βέβαια από το ημερολόγιο ή Νένη έχει και τη Σωτηρία, την κολλητή της με τα γυαλιστερά μαύρα μαλλιά, που την έκαναν να μοιάζει με πριγκίπισσα. Ίσως εκείνη να την έσωζε, όπως έκανε κάθε άλλη φορά που είχε ανάγκη.

    Μια μέρα όμως η Σωτηρία αποφασίζει να μοιραστεί ένα σπουδαίο μυστικό με τη φίλη της και την βάζει να υποσχεθεί πως δεν θα το πει σε κανέναν, ακόμα κι αν τη βασανίσουν, τη γαργαλίσουν, της τάξουν σοκολατόπιτα. Η Νένη αποφασίζει να της κάνει το χατίρι, όσο δύσκολο κι αν ήταν να αντισταθεί σε μια σοκολατόπιτα. Η Σωτηρία τότε της ανοίγει την καρδιά της και της αποκαλύπτει το μεγάλο της μυστικό. Η Νένη δεν είχε ξανακούσει κάτι τέτοιο, ήταν πραγματικά σπουδαίο. Έπρεπε κάπου να το φυλάξει, κάπου κοντά στην καρδιά, εκεί που είχε κρυμμένα όλα τα κρυφά της όνειρά στο μυστικό ημερολόγιο

    Έτσι κι έκανε… ώσπου όλα πήγαν ακόμα πιο στραβά.

    Η Νένη, η Σωτηρία, Η Λουκία, ο Ιάσωνας, παιδιά καθημερινά, με ανησυχίες και προβληματισμούς, παιδιά που φοβούνται αλλά παράλληλα βρίσκουν τη δύναμη να σηκωθούν, που έχουν ανάγκη την αποδοχή και την επιβράβευση, που χρειάζονται μια φωλιά για να κουρνιάσουν αλλά επιζητούν και την ελευθερία τους, που αναζητούν τη συμβουλή και τη καθοδήγηση αλλά είναι έτοιμα να ακολουθήσουν το δικό τους μονοπάτι, που ετοιμάζονται να επιβιβαστούν στο παράξενο καράβι της εφηβείας, αυτά τα παιδιά είναι οι  ήρωες της Μαρίας Ρουσάκη.

    Η συγγραφέας με βασικό άξονα τη φιλία των δύο κοριτσιών δημιουργεί μια καλογραμμένη, τρυφερή, ιστορία και αναπτύσσει με λιτότητα, ευαισθησία και χιούμορ τη σημασία της φιλίας στη διαμόρφωση της ταυτότητας των παιδιών και της κοινωνικοποίησής τους. Χωρίς μακροσκελή λόγο γεμάτο διδαχές και οδηγίες, καταφέρνει να προβάλει την πραγματική ισχύ της φιλίας, αλλά και το βάρος της αφοσίωσης και του σεβασμού που χρειάζεται για να ανθίσει και να διατηρηθεί. Παράλληλα προτρέπει τους μικρούς αναγνώστες να αποδεχτούν και να είναι περήφανοι για τη διαφορετικότητα του εαυτού τους αλλά και των γύρω τους, καθώς δεν είναι κάτι μεμπτό ή κακό, κάτι που να τους κάνει να ντρέπονται, αντίθετα εκεί ακριβώς βρίσκεται η ομορφιά.

    Η εικονογράφηση του Πέτρου Χριστούλια, άλλοτε με ολοσέλιδες εικόνες με αισθητική κόμικς και άλλοτε με μικρά σκίτσα, ακολουθεί και ενδυναμώνει το κείμενο ζωντανεύοντας την αφήγηση.

    Για αναγνώστες από 9 ετών.

    Εκδόσεις Κέδρος.

    Με μια ματιά

    • Η συγγραφέας με βασικό άξονα τη φιλία των δύο κοριτσιών δημιουργεί μια καλογραμμένη, τρυφερή, ιστορία και αναπτύσσει με λιτότητα, ευαισθησία και χιούμορ, τη σημασία της φιλίας στη διαμόρφωση της ταυτότητας των παιδιών και της κοινωνικοποίησής τους. Χωρίς μακροσκελείς προτάσεις γεμάτες διδαχές και οδηγίες, καταφέρνει να προβάλει τη δύναμη της φιλίας, αλλά και το βάρος της αφοσίωσης και του σεβασμού που χρειάζεται για να ανθίσει και να διατηρηθεί.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Aurah – Am Fenster (soundtrack friendship)

    Timbaland feat. One Republic – Apologize Instrumental

    Coldplay – Clocks [Official Instrumental]

    Εγώ κι εσύ μαζί – Toy Story

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Το μυστικό της κολλητής μου
    Συγγραφέας: Μαρία Ρουσάκη
    Εικονογράφηση: Πέτρος Χριστούλιας
    Εκδόσεις: Κέδρος, Νοέμβριος 2020
    Υπεύθυνη Διορθώσεων: Μαρία Σπανάκη
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου
    Σελίδες: 80
    Μέγεθος: 14 Χ 20,6
    ISBN: 978-960-04-5117-7

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular