More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΤο Στιλέτο και το Φίδι, του Βλαστιμίλ Βοντρούσκα

    Το Στιλέτο και το Φίδι, του Βλαστιμίλ Βοντρούσκα

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 18+  -Ιστορικό μυθιστόρημα

    Ότακαρ Β’, ο λεγόμενος σιδηρούς και χρυσός βασιλιάς από τον Οίκο των Πρεμυσλιδών. Υπό την ηγεσία του οποίου η Βοημία έφθασε στο απόγειο της δύναμής της.

    Ο ιστορικός και συγγραφέας Βλαστιμίλ Βοντρούσκα δημιουργεί μια χρονική σκουληκότρυπα και με όχημα το βιβλίο του Το Στιλέτο και το Φίδι, μας μεταφέρει πίσω στο χρόνο σε μία εποχή επικίνδυνη που προσπαθεί να θέσει τα θεμέλια για τη νέα πραγματικότητα που θα την οδηγήσει στην αναγέννηση.

    Περί τίνος πρόκειται

    Βρισκόμαστε λοιπόν στο δεύτερο μισό του 13ου αιώνα, σε ένα από τα πιο ισχυρά βασίλεια της Ευρώπης, την Τσεχία, ένα βασίλειο το οποίο ανθεί κάτω από την ηγεμονία του «σιδερένιου και χρυσού βασιλέα» που δεν είναι άλλος από τον Τσέχο βασιλιά Πρεμύσλ Β΄ Οτακάρ, και που προκαλεί τον φθόνο πολλών, καθώς οι στοές των ορυχείων της Κούτνα Χόρα ξεβράζουν αμύθητες ποσότητες ασημιού και τα τσέχικα στρατεύματα εξολοθρεύουν στις αιματηρές μάχες πολυάριθμους εχθρούς.

    Ενώ ο ίδιος ο Οτακάρ διεκδικεί από τους Αψβούργους τον τίτλο του Ρωμαίου Καίσαρα, η εγχώρια αριστοκρατία τον εχθρεύεται και ενοχλείται από την απόλυτη κυριαρχία του, καθώς μοναδικός σκοπός των φεουδαρχών είναι η προσωπική τους περιουσία και δόξα και κάθε άλλο παρά διατεθειμένοι είναι να παραδώσουν την τοπική εξουσία τους σε έναν μόνο ηγέτη.

    Ο Πρεμύσλ Β΄ Οτακάρ για να ισχυροποιήσει τη δύναμή του, χτίζει νέες βασιλικές πόλεις και κάστρα. Ένα από αυτά είναι και το Μπεζντέζ στη βόρεια Τσεχία. Εκεί χρίζεται υπεύθυνος για την κατασκευή και την επίβλεψη του κάστρου, καθώς και στρατιωτικός διοικητής, ο νεαρός βασιλικός προκουράτορας, ο Όλντριχ του Χλουμ, ένα νεαρός ιππότης που παρά την ηλικία του, είχε κερδίσει το σεβασμό, με τη σοφία και τη σύνεσή του.

    …Μόλις ο ευτραφής ταβερνιάρης αντιλήφθηκε την επίσκεψη ευγενών και πρόσεξε πως οι επισκέπτες έχουν στις κάπες τους το οικόσημο του Τσέχου βασιλιά, άρχισε να υποκλίνεται τόσο θερμά που παραλίγο να κουτουλήσει με τη μεγάλη του κοιλιά στο πάτωμα. «Περάστε, κύριοι, περάστε,» μουρμούρισε με δουλοπρέπεια. Έπιασε άγαρμπα τον έναν φοιτητή από το γιακά και τον πέταξε από το τραπέζι, στο οποίο γευόταν με τους φίλους του τη μαύρη κριθαρένια μπίρα του.

    Ο Όλντριχ δεν ήταν σαν τους άλλους ιππότες που κυβερνούσαν με το σπαθί τους, ήταν διαφορετικός γιατί είχε ως όπλο του εκτός από το σπαθί, την πένα και την ευφυΐα του, χαρίσματα που τα είχε διδαχθεί στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου όπου ο πατέρας του τον είχε στείλει καθώς ήθελε να τον κάνει ιερωμένο, μιας και ήταν ο δευτερότοκος γιος της αρχοντικής οικογένειας.

    … Παρά το σφύριγμα του αέρα. Έφτασαν στα αυτιά του Όλντριχ τα χτυπήματα των αλυσίδων καθώς έπεφτε η κρεμαστή γέφυρα της κεντρικής πύλης. Τι συνέβη για να καταφτάσει κάποιος το βράδυ και μάλιστα με τέτοιον καιρό; Σκέφτηκε έκπληκτος.

    Ο Όλντριχ θα κληθεί να διερευνήσει τις δολοφονίες ενός ευγενή και ενός μοναχού και να πάρει την απόφασή για την μοίρα δύο ανθρώπων, δύο εγκληματιών- όπως υποδείκνυαν τα υποτιθέμενα στοιχεία, όμως το αίσθημα της δικαιοσύνης και της αλήθειας είναι τόσο ισχυρά κομμάτια της προσωπικότητας του βασιλικού προκουράτορα, που θα τον οδηγήσουν – ως άλλο Ηρακλή Πουαρό – να βυθιστεί μέσα στις ζωές των πρωταγωνιστών των αποτρόπαιων εγκλημάτων και να κρίνει με την συνείδηση και την καρδιά του ώστε να αποκαλύψει τους πραγματικούς ενόχους.

    … Ο βασιλικός προκουράτορας, ο Όλντριχ του Χλουμ, κουρασμένος, βυθίστηκε στην πολυθρόνα του, που ήταν καλυμμένη με ένα κόκκινο, πολυτελές ριχτάρι, συμβολίζοντας την υψηλή του θέση. Η διαδικασία της προσωρινής δίκης φαινόταν ότι θα κρατούσε περισσότερο απ’ όσο υπολόγιζε. Είχε ανακρίνει έως τώρα μόλις τους δύο από τους τρεις ευγενείς επισκέπτες. Ήταν όμως σίγουρος πως θα χρειαζόταν να ψάξει τον δολοφόνο ανάμεσά τους. Ήταν μία παραπλανητική κατάσταση, που εγκυμονούσε κινδύνους για τον ίδιο, σε περίπτωση που δεν έβρισκε αδιάσειστες αποδείξεις.

    Αυτή η υπόθεση του θύμιζε ένα από τα αινίγματα, που ως παιδί λάτρευε. Υπάρχουν τρία ίδια σακιά, στο ένα έχει μέσα θησαυρό ενώ στα άλλα δύο, σκορπιούς. Να τα πιάσεις στο χέρι δεν μπορείς, να κοιτάξεις μέσα τους, επίσης δεν μπορείς. Το μόνο που μπορείς είναι να βάλεις το χέρι σ’ ένα από αυτά και τότε πρέπει να πετύχεις το σωστό, αλλιώς θα σε σκοτώσουν οι σκορπιοί. Πως θα αναγνωρίσεις το σακί με τον θησαυρό;

    Όμως σε αυτή την αναζήτηση δεν θα είναι μόνος, καθώς στο πλευρό του θα έχει δύο βοηθούς, τον ιπποκόμο Ότο και τον διοικητή Ντιβίς. Αυτοί οι τρεις θα αποτελέσουν το ανακριτικό σώμα του βασιλείου. Θα καταφέρουν να εξιχνιάσουν τις υποθέσεις ή οι προκαταλήψεις, και τα κακώς κείμενα της εποχής αλλά και τα συμφέροντα των εμπλεκομένων θα τους παραπλανήσουν;

    Εστιάζοντας

    Με στρωτή γραφή, με άλλες φορές λογοτεχνική και άλλες φορές δραματική γλώσσα, με ζωντανές περιγραφές και διαλόγους που μας περιγράφουν το κοινωνικό-θρησκευτικό πλαίσιο της εποχής, με άρτια σκιαγραφημένους χαρακτήρες, με κλιμακούμενη ένταση και ενδιαφέρουσα πλοκή, με πολλά ιστορικά στοιχεία, με κάποιες δόσεις έρωτα και πάθους αλλά και χιούμορ, υπό τους ήχους μιας αργόσυρτης και ίσως ζοφερής μελωδίας βγαλμένης από τις ψυχές των αδικημένων, ο συγγραφέας δημιουργεί ένα πολυεπίπεδο, μεσαιωνικό αστυνομικό μυθιστόρημα ιστορικής μυθοπλασίας, το οποίο ακροβατεί μεταξύ φαντασίας και γεγονότων τοποθετημένο στο παρασκήνιο του Τσέχικου Μεσαίωνα όπου η Ιερά Εξέταση κυριαρχεί.

    Εκδόσεις Historical Quest

    Tο μήνυμα του συγγραφέα μας προς τους Έλληνες αναγνώστες

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Hans Zimmer ft Lisa Gerrard & Moya Brennan – Sorrow

    Ludovico Einaudi – Run

    Knights of Honor

    12 – Epilogue – James Horner – The Name Of The Rose

    HAVASI — Rise of the Instruments

    lovely – Billie Eilish & Khalid

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Το Στιλέτο & το Φίδι
    Τίτλος πρωτοτύπου: Dýka s hadem
    Συγγραφέας: Vlastimil Vondruska
    Εκδόσεις: Historical Quest, Νοέμβριος 2021
    Μετάφραση: Άννα Τσακαλίδου
    Επιμέλεια έκδοσης: Γιάννης Χρονόπουλος
    Υπεύθυνος Έκδοσης: Γιάννης Χρονόπουλος
    Σελίδες: 656
    Μέγεθος: 14×20
    ISBN: 978-618-5088-73-6

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular