More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟι αρχαίοι μου φίλοι: Λέων, ο μικρός Σπαρτιάτης, της Κατερίνας Σέρβη (εικ.:...

    Οι αρχαίοι μου φίλοι: Λέων, ο μικρός Σπαρτιάτης, της Κατερίνας Σέρβη (εικ.: Λέλα Στρούτση)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν
    Το να λέγεις λίγα είναι φιλοσοφία

    Πέμπτο βιβλίο για τη σειρά «Οι Αρχαίοι µου Φίλοι» της Κατερίνας Σέρβη μετά την Αλεξάνδρα, η μικρή Μυκηναία (Μυκηναϊκός πολιτισμός, στην Ακρόπολη των Μυκηνών), το Γλαύκος, ο μικρός Μινωίτης (Μινωϊκός πολιτισμός, Κνωσός, βασιλιάς Μίνωας), τη Μυρρίνη η μικρή Αθηναία, (Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ.) και τον Κάρυ, τον μικρό Κυκλαδίτη (κυκλαδικός πολιτισμός).

    Τώρα είναι η σειρά για τον πολιτισμό των Σπαρτιατών.

    Περί τίνος πρόκειται

    Λέων ο Σπαρτιάτης. Ή αλλιώς Λέων ο φοβητσιάρης, όπως τον λένε τα παιδιά στην Αγωγή. Αυτός είναι ο ξεναγός μας στην αρχαία Σπάρτη. Η σπαρτιατική αγωγή περιλαμβάνει κολύμπι στο ποτάμι, γυμναστική, ανάγνωση, γραφή, τραγούδι. Παραπονιέται στη μητέρα του. Αλλά με την ενθάρρυνσή της αποφασίζει να δείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει.

    Οι μικροί Σπαρτιάτες συμμετέχουν σε γιορτές και αγώνες, όπως της Αρτέμιδας Ορθίας, περνούν δοκιμασίες, π.χ. την κρυπτεία. Και ολοκληρώνοντας την αγωγή, συμμετέχουν στην Απέλλα, θα έχει είλωτες, θα είναι πολίτης και οπλίτης και προστάτης της πατρίδας του. Πάντα θα είναι έτοιμος για πόλεμο. Πάντα “ή ταν ή επί τας”. Γιατί είναι ο Λέων ο γενναίος!

    Εστιάζοντας

    Ο κώδικας των Σπαρτιατών περνάει μέσα από τη μεστή αφήγηση της Κατερίνας Σέρβη η οποία επιλέγει την περίφημη σπαρτιατική αγωγή για να τον φανερώσει. Η ολιγωρία, η δειλία, η φυγομαχία δεν επιτρέπονται στον κόσμο της αρχαίας Σπάρτης και ένας πρόωρα γεννημένος και συνεσταλμένος μικρός καλπάζει από την ντροπή και το φόβο στις μεγάλες αξίες των Σπαρτιατών: πολίτης, υπερασπιστής της πατρίδας, ελευθερία ή θάνατος, ακεραιότητα.

    Ο αναγνώστης παίρνει ερεθίσματα να μελετήσει περαιτέρω το μοναδικό σύστημα εκπαίδευσης της Σπάρτης, που ήταν δημόσιο, καθώς την ευθύνη για την αγωγή του μικρού Σπαρτιάτη είχε η πολιτεία και όχι η οικογένεια και ήταν ίδια για όλους, ανεξαρτήτως πλούτου ή θέσης, ενώ συμμετείχαν και κορίτσια. Ο θεσμός της δουλείας, η συμμετοχή στα κοινά, η έννοια του πολίτη και της πατρίδας, η πολεμική προετοιμασία είναι μερικές από τις βασικότερες παραμέτρους που φανερώνονται στην αφήγηση.

    Με δωρική ακρίβεια και λιτότητα.

    Και με μια εικονογράφηση που όπως είχαμε σημειώσει και στα προηγούμενα βιβλία της σειράς αναβαθμίζει αισθητικά την έκδοση, “καθώς αποτυπώνει εύληπτα και καλαίσθητα, με λεπτομέρεια και αρτιότητα” πολλές από τις ψηφίδες του σπαρτιατικού πολιτισμού, κερδίζοντας το βλέμμα, δίχως παράλληλα να υπερφορτώνει με περιττές οπτικές πληροφορίες τον αναγνώστη.

    Το όνομα του Λέοντα σημαδεύει τον διασημότερο των Σπαρτιατών, τον Λεωνίδα.

    Παράθυρα που ανοίγουν και με το έξοχο παράρτημα στο τέλος του βιβλίου, όπου επεξηγούνται όροι και βασικές έννοιες του βιβλίου.

    Σειρά «Οι Αρχαίοι µου Φίλοι».

    Για αναγνώστες από 4-4,5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Λέων, ο μικρός Σπαρτιάτης
    Σειρά: Οι αρχαίοι μου φίλοι
    Συγγραφέας: Κατερίνα Σέρβη
    Εικονογράφος: Λέλα Στρούτση
    Εκδόσεις: Πατάκη, Φεβρουάριος 2022
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Βασίλης Τζούβαλης
    Σελιδοποίηση: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 22,5 Χ 22
    ISBN: 978-960-16-9220-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular