More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο ταξίδι, της Φραντσέσκα Σάννα

    Το ταξίδι, της Φραντσέσκα Σάννα

    Το Ταξίδι είναι η ιστορία των όλων των προσφύγων. Δεκάδες ιστορίες, ιστορίες προσφύγων, ιστορίες ταξιδευτών υπό το καθεστώς της ανάγκης, ιστορίες που τόσους κοινούς τόπους έχουν μεταξύ τους, γίνηκαν μια, μια τόση δα ιστορία, πήραν μορφές και χρώματα, και έφτιαξαν στο χάρτη και το χαρτί τη μοναδική πορεία αναζήτησης ενός νέου τόπου.

    “Ριψάσπιδες”, τους χαρακτήρισε ο δημοφιλής λαϊκός βάρδος, επειδή δεν έμειναν λέει να πολεμήσουν στον εμφύλιο του τόπου τους. Λες κι αν εδώ, στην πατρίδα μας, ξαναστήσουμε τον εφιάλτη του εμφυλίου δεξιών και αριστερών, θα πρέπει όλοι να ταχθούμε με το μέρος κάποιου, να μείνουμε και αναγκαστικά να πολεμήσουμε. Φυγόμαχος όποιος μισεί τον πόλεμο. Όποιος ονειρεύεται το καλοκαίρι ένα καρπούζι και ένα παγωτό κι όχι μια οβίδα να σφυρίζει πάνω από το κεραμίδι του πατρικού του.

    Το Ταξίδι δεν είναι ταξίδι ριψάσπιδων. Είναι ταξίδι παιδιών, μόνων ή πλάι στους γονείς τους, για τόπους όπου δε θα φοβούνται πια. Για τόπους όπου η θάλασσα δεν ξεβράζει σωσίβια αλλά επιπλέουν μπρατσάκια και κουβαδάκια. Για τόπους όπου ο πόλεμος δεν παίρνει τον πατέρα σου κι η μάνα σου ανησυχεί λιγότερο για σένα και τα αδέρφια σου. Για τόπους που η μάνα σου δείχνει σε φωτογραφίες λέγοντας “θα πάμε εκεί, για να μη φοβόμαστε πια”.

    Χαιρετάς φίλους και γνωστούς, φορτώνεις τα όποια συμπράγκαλά σου σε ένα αμάξι, νύχτα, και κινείς για το άγνωστο. Τα σύνορα είναι κλειστά. Κοιμάσαι στο δάσος, σα ζώο, μέσα στο σκοτάδι. Δίνεις λεφτά για να σου δείξουν το μονοπάτι που σε σώζει. Η μάνα σου τα δίνει. Περνάς το μονοπάτι. Συναντάς τη θάλασσα. Μια βάρκα φορτωμένη με δεκάδες άλλους σαν εσένα αναλαμβάνει να σε περάσει απέναντι, στη Γη της επαγγελίας. Η βάρκα χοροπηδάει. Τα θεριά της θάλασσας από κάτω σε λιγουρευονται. Ξημερώνει. Βλέπεις στεριά. Εδώ θα είσαι ασφαλής πια. Μακάρι να είναι έτσι.

    Κείμενο βραχύ, προτάσεις κοφτές, αφήγηση λιτή, με λέξεις λίγες, εύκολες, ξεκάθαρες, μια ποίηση του απλού ξεδιπλώνεται σε όλη την ιστορία. Όπως είναι οι διάλογοι και οι αναπνοές των παιδιών που φοβούνται.

    Η Φραντσέσκα Σάννα κάνει ομολογουμένως ένα πολύ δυνατό συγγραφικό ντεμπούτο. Η ιδιαίτερη προσέγγισή της στην εικονογράφηση (που κάνει η ίδια) ολοκληρώνει το υπέροχο αυτό ταξίδι. Ένα βιβλίο, τόσο βαθύ όσο τα πελάγη του φόβου που πλέεις. Ένα βιβλίο που μπορεί να οδηγήσει τη σκέψη των παιδιών σε μονοπάτια αγάπης, ενσυναίσθησης, κατανόησης. Ένα βιβλίο-απόλυτη πάσα. Και κυρίως ένα βιβλίο κανονική λογοτεχνία που κερδίζει με την απλότητα και όχι με την ψυχαναγκαστική επίδειξη των λογοτεχνικών αρετών του συγγραφέα τους.

    Οπωσδήποτε στις βιβλιοθήκες. Κι ας είναι μόδα η συγγραφή για τους πρόσφυγες. Το Ταξίδι της Φραντσέσκα Σάννα δεν παίζει με τη μόδα. Παίζει με το αυτονόητο.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος:
    Το ταξίδι
    Συγγραφέας: Φραντσέσκα Σάννα
    Εικονογράφηση: Φραντσέσκα Σάννα
    Μετάφραση: Μαρία Παπαγιάννη
    Εκδόσεις: Πατάκη, Μάιος 2016
    Διόρθωση: Θανάσης Κοκολόγος
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 29 Χ 22
    ISBN: 978-960-16-5314-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular