More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΜουσικήΤο τραγούδι της εβδομάδαςΤο τραγούδι της εβδομάδας JUN1/23: Αχινός — Τάσος Ιωαννίδης

    Το τραγούδι της εβδομάδας JUN1/23: Αχινός — Τάσος Ιωαννίδης

    Το τραγούδι Αχινός περιλαμβάνεται στο cd Λάχανα και Χάχανα που κυκλοφόρησε από την εταιρία Legend το 2008 και περιλάμβανε 24 τραγούδια εμπνευσμένα και μελοποιημένα από το βιβλίο της Α’ δημοτικού. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα τραγούδια που έκαναν δημοφιλές το cd Λάχανα και Χάχανα, παίρνοντας αυτήν την ξέφρενη πορεία από μήνα σε μήνα, φτάνοντας σήμερα να αριθμεί δεκάδες τραγούδια, δίσκους, παραστάσεις, τηλεοπτικές και διαδικτυακές εκπομπές και πολλά άλλα.

    Ο Τάσος Ιωαννίδης είχε πει χαρακτηριστικά στο ELNIPLEX: “Η Ερμιόνη, η κόρη μου, είχε αρχίσει την Πρώτη Δημοτικού όταν ήρθε μία μέρα και μου λέει: Μπαμπά, πρέπει να μάθω αυτό το ποιηματάκι για αύριο. Ωραία της λέω, να το μάθουμε. Της το διάβασα μερικές φορές, αφού εκείνη δεν είχε μάθει ακόμα να διαβάζει και το έμαθε σχετικά γρήγορα. Όλα καλά λοιπόν. Όταν μετά μισή ώρα της ζήτησα να μου πει το τετράστιχο που αναφερόταν στον «Αχινό», δεν το θυμόταν. Τότε γεννήθηκε η ιδέα που είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία αυτού του κύκλου παιδικών τραγουδιών. Της λέω, πάμε στο πιάνο. Άρχισα να μελοποιώ τον «Αχινό» επί τόπου και η Ερμιόνη επαναλάμβανε τις μουσικές φράσεις. Σε λιγότερα από πέντε λεπτά η Ερμιόνη είχε το τραγούδι. Την επομένη πήγε στο σχολείο και αντί να το απαγγείλει, το τραγούδησε. Η δασκάλα της έκπληκτη τη ρώτησε πού άκουσε το τραγουδάκι και αυτή είπε το μελοποίησε ο πατέρας μου.
    Από τότε η Ερμιόνη πήγαινε στο σχολείο με ένα καινούριο τραγούδι μέχρι που η δασκάλα ζήτησε να πάω στο σχολείο και να τους παίξω τα τραγούδια. Το αποτέλεσμα ήταν θαυμάσιο! Τα παιδιά χάρηκαν και μάθανε παράλληλα. Το μάθημα έγινε παιχνίδι. Από κει και πέρα τα υπόλοιπα ήταν διαδικαστικά αλλά χρονοβόρα όπως οι άδειες για την έκδοση και τα τοιαύτα. Μου πήρε δύο χρόνια να εκδώσω το πρώτο CD.”

    Στο cd, εκτός από τον Αχινό, περιλαμβάνονται και άλλα γνωστά τραγούδια όπως η Τιτίνα, η Κοτα, Οκτώ Μεγάλοι Ποντικοί, Η Νένα Και Η Νανά, Το Παπί, Θέατρο Σκιών, Παίζουμε Κρυφτό, Αν Ήμουνα Λαγός, Το Κουκί Και Το Ρεβίθι κ.α.

    Ένα τετράστιχο. Ένα απλό τετράστιχο. Για το Αα. Λίγες λέξεις, τόσες εικόνες.

    Και κάπως έτσι γράφεται ιστορία στο παιδικό τραγούδι.

    Αχινός
    Ερμηνευτής: Τάσος Ιωαννίδης
    Μουσική: Τάσος Ιωαννίδης
    Στίχοι: Ελένη Καρατζόλα, Καλλιόπη Κύρδη, Τατιάνα Σπανέλλη, Θεοδώρα Τσιαγκάνη, Χορωδία: Δημοτικά σχολεία Αρσάκειου Εκάλης.
    Ενορχήστρωση: Κώστας Γανωσέλης
    Cd: Λάχανα Και Χάχανα – 24 Τραγούδια Από Το Βιβλίο Α’ Δημοτικού

    Αχ, και να ’μουν αχινός,
    βουτηχτής αληθινός,
    στην άμμο να ξαπλώνω
    τα αγκάθια μου να απλώνω!

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular