More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΤο "Φεύγει, Έρχεται" των Άννας και Μάνου Κοντολέων και Φωτεινής Τίκκου στα...

    Το “Φεύγει, Έρχεται” των Άννας και Μάνου Κοντολέων και Φωτεινής Τίκκου στα καλύτερα παιδικά βιβλία των Η.Π.Α.

    Το παράρτημα της IBBY των Η.Π.Α., της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (USΙΒΒΥ), γνωστοποίησε, όπως κάθε χρόνο, την περίφημη λίστα 2022 Outstanding international books list, όπου περιλαμβάνονται “εξαιρετικά διεθνή βιβλία” που ξεχώρισαν στις Η.Π.Α. το 2021.

    Είναι μεγάλη τιμή για την ελληνική λογοτεχνία για παιδιά ότι στα μόλις 42 βιβλία του καταλόγου συμπεριλαμβάνεται το “Φεύγει, έρχεται” της Άννας και του Μάνου Κοντολέων, που εικονογράφησε η Φωτεινή Τίκκου και εξέδωσαν οι Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

    Η διάκριση αυτή αντανακλά αφενός την σφραγίδα ποιότητας κάποιων δημιουργών όπως ο κορυφαίος Μάνος Κοντολέων, η με θαυμάσια δείγματα τα τελευταία χρόνια (Όττο, Πάρτι για τρεις, Πρίγκιπας σημαίνει Αμίρ κ.α.) Άννα Κοντολέων και η ξεχωριστή εικονογράφος Φωτεινή Τίκκου, αφετέρου την προσεγμένη, επαγγελματική δουλειά που γίνεται σε κάποιους εκδοτικούς οίκους της χώρας, ένας εκ των οποίων είναι το Καλειδοσκόπιο.

    Πάνω απ’ όλα, όμως, η διάκριση αυτή αντανακλάται και σε όλο το ποιοτικό φάσμα της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας που δεν είναι μικρό πλέον. Βιβλία όπως το “Φεύγει, έρχεται” αποτελούν δείκτη προσανατολισμού για δημιουργούς και εκδότες, αρκετοί εκ των οποίων προσπαθούν συντονισμένα να κάνουν πιο εξωστρεφή και να επικοινωνήσουν πιο συστηματικά τα ελληνικά βιβλία.

    Τα κριτήρια επιλογής για την ένταξή της σε αυτόν τον τιμητικό κατάλογο αφορούν σε βιβλία που αντιπροσωπεύουν την καλύτερη παιδική λογοτεχνία από άλλες χώρες, βιβλία που μυούν τους αναγνώστες των Η.Π.Α. σε εξαιρετικούς συγγραφείς και εικονογράφους από άλλες χώρες, βιβλία που βοηθούν τα παιδιά στις Η.Π.Α. να δουν τον κόσμο από άλλες οπτικές γωνίες, βιβλία που παρέχουν μια προοπτική ή πραγματεύονται ένα θέμα που λείπει από την παιδική λογοτεχνία των Η.Π.Α., βιβλία που παρουσιάζουν μια ξεχωριστή πολιτιστική γεύση, βιβλία με καλλιτεχνική και λογοτεχνική αξία, με πρωτοτυπία και δημιουργική προσέγγιση.

    Δείτε όλα τα βιβλία του καταλόγου εδώ.

    Το ELNIPLEX είχε γράψει…

    Όχι, το ΦΕΥΓΕΙ ΕΡΧΕΤΑΙ δεν είναι μια απλή ματιά σε μια, συνηθισμένη πια, ιστορία μετανάστευσης. Είναι ένα διεισδυτικό και συγχρόνως τρυφερό ψυχογράφημα όχι μόνο των ηρώων αλλά μιας ολόκληρης εποχής. Με απλό αλλά συγκινητικό τρόπο οι συγγραφείς «παρακολουθούν» τις προετοιμασίες του ταξιδιού του εξάχρονου Φοίβου στο Βορρά αλλά και της υποδοχής των συγγενών του στο Νότο.

    Σκέψεις και συναισθήματα ξεδιπλώνονται αντικριστά στις σελίδες του βιβλίου. Εκείνος που ετοιμάζεται να φύγει, αγωνιά για το επικείμενο ταξίδι. Μετρά τις μέρες, ανυπομονεί. Κι εκείνοι που τον περιμένουν όμως, αγωνιούν, μετρούν τις μέρες , ανυπομονούν. Τους χωρίζουν βλέπετε, πολλά χιλιόμετρα αλλά τους ενώνουν πολύ δυνατά συναισθήματα. Κι η προετοιμασία γίνεται παράλληλα σε Βορρά και Νότο. Σκέψεις, αναμνήσεις, σχέδια…

    Μαίρη Μπριμπίλη, ELNIPLEX, 5 Μαΐου 2017

    Απόσπασμα

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular