More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο χρυσό αρισμαρί, της Κέλλυς Σταμουλάκη στο θέατρο Ήβη

    Το χρυσό αρισμαρί, της Κέλλυς Σταμουλάκη στο θέατρο Ήβη

    “Το Χρυσό Αρισμαρί ξεκίνησε από την ανάγκη μου να μιλήσω για τα προβλήματα που δημιουργεί στους ανθρώπους ο εγωισμός. Παρατηρώντας γύρω μου, έβλεπα ότι συχνά κάποια άτομα που έχουν τον εαυτό τους πάνω από όλα, έχουν οδηγηθεί στη μοναξιά, καθώς δεν ενδιαφέρονται για τους άλλους και τα συναισθήματά τους. Έγραψα, λοιπόν, ένα ταξίδι, όπου οι ήρωές μου ταξιδεύουν από το «Εγώ» στο «Εμείς» για να συνειδητοποιήσουν σε αυτή τη διαδρομή την απέραντη δύναμη του «Μαζί»”, είπε στο ELNIPLEX η συγγραφέας και σκηνοθέτης Κέλλυ Σταμουλάκη για τη νέα της θεατρική επιτυχία.

    Μετά το “Μόνο αν το πιστέψεις” και τα συνεχή sold out, μετά τον “Πρίγκιπα και Φτωχό”, τους “Ακροβάτες της Τύχης” και το “Ως την Άκρη του Ονείρου“, η εκ των κορυφαίων των θεατρικών παραστάσεων για παιδιά Κέλλυ Σταμουλάκη επιστρέφει με τη νέα της θεατρική δημιουργία, «Το Χρυσό Αρισμαρί» στο σύγχρονο και φροντισμένο Θέατρο ΗΒΗ.

    Μια περιπέτεια ανδρείας, πίστης, θέλησης, θάρρους και αφοσίωσης όπου…

    Η πιο κακομαθημένη και ξιπασμένη απ’ όλες τις νεράιδες του δάσους ήταν η Ραλλού. Η τιμωρία της από τα ανώτερα κλιμάκια των ξωτικών ήταν πρωτότυπη: αντί για δάκρυα να κλαίει μαργαριτάρια μέχρι κάποιο παλικάρι να την αγαπήσει για αυτό που είναι κι όχι για τα πολύτιμα πετράδια της. Κι αυτός ο νέος, φως-φανάρι σας λέω, φαινόταν πως είναι ο Πετρής, ο γιος του κύριου Ισίδωρου που δούλευε στον Καβουράκια, τον παμπόνηρο και τσιγκούνη έμπορο πολύτιμων λίθων που προσφέρθηκε να φυλάει τα μαργαριτάρια της Ραλλούς για το μέλλον της.

    Βλέποντας ότι θα έχανε τα πάντα αν ο Πετρής και η Ραλλού έσμιγαν, ο Καβουράκιας στέλνει τον Πετρή να βρει το πιο σπάνιο βότανο στον κόσμο, το Χρυσό Αρισμαρί, για να θεραπευτεί ο πατέρας του που είχε αρρωστήσει βαριά από τη στεναχώρια του για τα φερσίματα του Καβουράκια.

    Κανείς δεν είχε γυρίσει πίσω από εκείνους που πήγαν να φέρουν το χρυσό αρισμαρί. Και ο Πετρής το ήξερε. Παρόλα αυτά, παρέα με τον καλύτερό του φίλο, τον Στέργιο, κίνησε για εκείνο που κανείς δεν είχε καταφέρει και να επιστρέψει για να θεραπεύσει τον πατέρα του. Μεγάλοι κίνδυνοι τον καρτερούνε στο ταξίδι τους, εμπόδια ορθώνονται μα ο Πετρής και ο Στέργιος στέκονται όρθιοι μέχρι το τελικό προορισμό, το Χρυσό Αρισμαρί.

    Ο θεατρικός ανεμοστρόβιλος που ακούει στο όνομα Κέλλυ Σταμουλάκη δημιουργεί ακόμα μία φορά μια εξόχως αγωνιώδη και εύληπτη περιπέτεια για παιδιά και νέους. Χρησιμοποιώντας τα πάγια, αγαπημένα συστατικά των παλιών παραμυθιών -ήρωας σε δοκιμασία, αναζήτηση ενός βοτάνου εν είδει άγιου δισκοπότηρου, ισχυρή φιλία διδύμου αγοριών σε περιπέτεια κίνησης σε στυλ Φρόντο και Σαμ του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, εμπόδια, έναν φιλάργυρο κακό που θεμελιώνει την αιώνια μάχη του με το καλό, έρωτας- η σκηνοθέτης/συγγραφέας δημιουργεί έναν δέκατο τρίτο άθλο ενός ρωμαλέου τη ψυχή Ηρακλή κι ενός Ευρυσθέα που προσμένει την αποτυχία του για να θριαμβεύσει το κακό και το ήττον. Με στοιχεία κόμικ και video game, η σκηνοθέτης φρεσκάρει ακόμα περισσότερο την ματιά της πάνω στην θεατρική περιπέτεια.

    Αυταπάρνηση, πίστη, προσήλωση στο στόχο, ανιδιοτελής αγάπη, άρνηση του πλούτου και του υλικού κόσμου, ειλικρινής φιλία, συμπόρευση, άδολη προσφορά, αγνός έρωτας κι αληθινή αγάπη δίχως ανταλλάγματα. Μικρά και μεγάλα διαχρονικά θέματα των κλασικών παραμυθιών, όλα παρόντα στο Χρυσό Αρισμαρί, όλα στο σύμπαν της Κέλλυς Σταμουλάκη που χρωματίζει, αναποδογυρίζει, ξορκίζει, παγιδεύει και με μια εντυπωσιακή έξοδο στο τέλος πάντοτε λυτρώνει.

    Ο Τάσος Χαλκιάς με την Ευτυχία Φαναριώτη κεντούν με τις μεταμορφώσεις και τη θεατρικότητά τους, η Ελευθερία Ρήγου με εντυπωσιακά φορέματα και η Έφη Κιούκη αποκαλύπτουν τα μυστικά των ξωτικών του δάσους, ο πάντα έξοχος Ορέστης Τρίκας κάνει το μεγάλο ταξίδι για το χρυσό αρισμαρί μαζί με τον Δημήτρη Δημητρόπουλο που μοιράζεται το κέφι και τη ζωντάνια του, η “φωνάρα” Έλενα Παπαδημητρίου είναι ξανά ερμηνευτικά και θεατρικά αψεγάδιαστη ενώ η απαστράπτουσα Έλενα Δελακούρα με κίνηση, πλαστικότητα και εκφραστικότητα κερδίζει τα βλέμματα μικρών και μεγάλων ως Ραλλού.

    Μαζί με τον 15μελή θίασο, την καθιερωμένη  ζωντανή μουσική με μαέστρο τον Μαυρίκιο Μαυρικίου και πλήθος μουσικών οργάνων επί σκηνής (Άρπα, πιάνο, τσέλο, ακορντεόν, γιουκαλίλι, σαξόφωνο, κρουστά, μπαγλαμαδάκι, κιθάρα, κλαρινέτο κλπ.), δημιουργούν ένα διαδραστικό υπερθέαμα που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον κάθε θεατή.

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
    Κείμενο – Σκηνοθεσία: Κέλλυ Σταμουλάκη
    Στίχοι: Γιάννης Προεστάκης – Κέλλυ Σταμουλάκη
    Μουσική: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
    Σκηνικά: Δέσποινα Βολίδη
    Κοστούμια: Ρουσσέτος Σιγάλας
    Ενορχήστρωση-Μουσική Διδασκαλία: Μαυρίκιος Μαυρικίου
    Χορογραφίες: Αναστάσης Δεληγιάννης
    Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
    Βοηθός Σκηνοθέτη: Παύλος Εμμανουηλίδης
    3d Animation: Χρήστος Παπαμέτης
    Ηχητικός Σχεδιασμός:  Δημήτρης Δημητριάδης
    Μακιγιάζ-Χτενίσματα: Εκπαιδευτικός όμιλος «Νίκος Αμάραντος»
    Graphic design: Funky Glam – Derek Liontis
    Φωτογραφίες: Νεκτάριος Κουρής

    Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Κέλλυ Σταμουλάκη

    Το ομώνυμο βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση. Η πολύ παραμυθένια και “σκηνοθεατρική” εικονογράφηση έγινε από την Ναταλία Καπατσούλια.

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular