More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο ψηλότερο βουνό βιβλίων στον κόσμο, της Ροθίο Μπονίγια

    Το ψηλότερο βουνό βιβλίων στον κόσμο, της Ροθίο Μπονίγια

    Ο Ερρίκος από μικρός ονειρευόταν να πετάξει. Του άρεσε πολύ να παρακολουθεί με τις ώρες τα πουλιά να πετούν στον ουρανό. Μπορούσε να κοιτάζει στον ουρανό τα ίχνη που αφήνουν τα αεροπλάνα και να φαντάζεται τον εαυτό του να πετάει. Έψαχνε τρόπους να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, να φτιάξει τα δικά του φτερά με πούπουλα πουλιών, με χαρτί ή χαρτόνι όμως κάθε φορά τα σχέδια του ναυαγούσαν. Ακόμη και τον Άγιο Βασίλη είχε επιστρατεύσει για να του στείλει αληθινά φτερά, όμως εκείνος μπερδευόταν και του έστελνε φτερά σε παιχνίδια.

    Ώσπου μια μέρα πολύ σημαντική για εκείνον που γιόρταζε τα γενέθλια του, η μητέρα του είπε: « Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να πετάξεις, Ερρίκο μου.» και του έβαλε ένα βιβλίο στα χέρια. Από εκείνη τη στιγμή δεν άφησε το βιβλίο από τα χέρια του, μέχρι να το τελειώσει… και πραγματικά το λάτρεψε. Καθισμένος σε μια γωνιά του κήπου και απορροφημένος από το διάβασμα, διάβασε όλα τα βιβλία που υπήρχαν στο σπίτι κι όσο διάβαζε τόσο πιο πολύ ενθουσιαζόταν και ανακάλυπτε καινούργια πράγματα. Δεν μπορούσε τώρα πια τίποτα να τον σταματήσει.

    Όλα τα βιβλία που διάβασε τα έβαλε το ένα πάνω στο άλλο κι έφτιαξε ένα βουνό από βιβλία, κάθισε στην κορυφή και ζητούσε να του φέρουν κι άλλα. Τότε άρχισαν να του φέρνουν βιβλία όλοι οι φίλοι του και συγγενείς ακόμη κι ο φούρναρης της περιοχής. Και το βουνό με τα βιβλία όλο και μεγάλωνε και ο Ερρίκος ούτε έτρωγε ούτε κοιμόταν μόνο διάβαζε… Διάβασε όλα τα βιβλία που υπήρχαν στη γειτονιά και τα βιβλία της δημοτικής βιβλιοθήκης, βγήκε και στις ειδήσεις ως το αγόρι που διαβάζοντας βιβλία έφτιαξε το ψηλότερο βουνό βιβλίων στον κόσμο.

    Έγινε διάσημος και οι άνθρωποι που έμαθαν την ιστορία του έτρεξαν από την άλλη άκρη της γης για να θαυμάσουν το ψηλότερο βουνό βιβλίων στον κόσμο. Ο Ερρίκος μέσα από τα βιβλία του ταξίδεψε σε κόσμους φανταστικούς, ανακάλυψε έναν φανταστικό κόσμο, που μέχρι εκείνη τη στιγμή δε γνώριζε καν την ύπαρξη του…

    Μια μέρα, εντελώς ξαφνικά κατάλαβε τι εννοούσε η μητέρα μου με εκείνη τη φράση και ένοιωσε ότι είχε λύσει ένα μεγάλο μυστήριο. Μπορεί να μην είχε καταφέρει να πετάξει ο ίδιος στ’ αλήθεια, είχε όμως πετάξει με τη φαντασία του. Κάθε βιβλίο που διάβαζε ήταν κι ένα ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας κι εκείνος πολυμήχανος ταξιδευτής.

    Η εικονογράφηση του βιβλίου από την ίδια τη συγγραφέα, σε ταξιδεύει με μαγικό τρόπο μέσα στις σελίδες του, άλλοτε στο βυθό της θάλασσας μέσα στην κοιλιά μιας φάλαινας άλλοτε στην ζούγκλα με τον Κινγκ Κονγκ κι άλλοτε στον πλανήτη του μικρού πρίγκιπα. Κι ο μικρός Ερρίκος πάντα να διαβάζει και γύρω του τα βιβλία να υψώνονται σαν βουνό.

    Κάθε σελίδα του κι ένα οικείο περιβάλλον στα παιδιά με μικρές λεπτομέρειες για παρατήρηση από τους μικρούς αναγνώστες και μια δεύτερη ανάγνωση της ιστορίας. Ένα απίστευτο ταξίδι στον κόσμο της κλασσικής παιδικής λογοτεχνίας. Μικρά αριστουργήματα που σηματοδοτούν την παιδική μας ηλικία αλλά και θα διαβάσουν με ευχαρίστηση και οι φιλομαθείς αναγνώστες αν θέλουν να φτιάξουν το δικό τους ψηλότερο βουνό βιβλίων

    Πίσω από κάθε εικόνα κρύβεται και μια ιστορία, τόσο αγαπημένη στα παιδιά αλλά και τόσο γνωστή, που αναφωνούν όλα μαζί τον τίτλο της ενώ αποτελεί κίνητρο για εξερεύνηση σε όσα παιδιά δε γνωρίζουν τις κλασσικές ιστορίες από το βιβλίο της ζούγκλας, το Μόμπι Ντικ, ή το Μικρό πρίγκιπα. Ολόκληρο το βιβλίο είναι ένας πολύτιμος θησαυρός με μικρές εκπλήξεις και το βουνό βιβλίων γίνεται ολοένα και ψηλότερο.

    «Το ψηλότερο βουνό βιβλίων στον κόσμο» ανήκει στα βιβλία που προτείνουμε για την προώθηση της φιλαναγνωσίας και θα διαβάσετε μαζί με τα παιδιά ξανά και ξανά. Τα παιδιά στην τάξη του νηπιαγωγείου, θέλησαν να ζωγραφίσουν το δικό τους βουνό βιβλίων και άρχισαν να μετρούν τα βιβλία που έχουν διαβάσει στη δανειστική βιβλιοθήκη. Επίσης έφεραν καθένα το αγαπημένο του βιβλίο από το σπίτι και έφτιαξαν όλα μαζί ένα βουνό με τόσα βιβλία όσα και τα παιδιά και χόρεψαν γύρω του και τραγούδησαν τραγούδια. Στο τέλος ξάπλωσαν στο πάτωμα με μαξιλάρια και αντάλλαξαν βιβλία για να «διαβάσουν». Γιατί το διάβασμα πάνω απ όλα είναι και διασκέδαση!

    Το βιβλίο το συνοδεύει ένας χάρτινος υψομετρητής 140 εκατοστών που θα εντυπωσιάσει τους μικρούς αναγνώστες για να αναμετρηθούν με τους φίλους τους και να περάσουν όμορφες στιγμές διασκέδασης.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το ψηλότερο βουνό βιβλίων στον κόσμο
    Τίτλος πρωτοτύπου: La muntanya de Libres mes alta del mon
    Συγγραφέας: Ροθίο Μπονίγια
    Συγγραφέας: Ροθίο Μπονίγια
    Μετάφραση – Επιμέλεια κειμένων: Κατερίνα Τσιούμα
    Εκδόσεις: Κόκκινη κλωστή δεμένη, Φεβρουάριος 2019
    Τεχνική επιμέλεια: Μιχάλης Σιγάλας
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN: 978-618-5151-73-7

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular