More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΦαρφανέλα, των Ελένης Βλάχου και Κωνσταντίνου Δαλαμάγκα (εικ.: Σοφία Γαλή)

    Φαρφανέλα, των Ελένης Βλάχου και Κωνσταντίνου Δαλαμάγκα (εικ.: Σοφία Γαλή)

    Η Φαρφανέλα, μια μικρή ροζ πουτίγκα, ζούσε τη χώρα που Όλο Χορεύουν. Δεν της έλειπε τίποτα, παρά ένα ροζ τσιμπιδάκι. Αυτό, φαίνεται, ήταν αρκετό για να την κάνει δυστυχισμένη, τόσο που άρχισε να κλαίει ασταμάτητα. Και τόσο ασταμάτητα που κάποτε της τελείωσαν και τα δάκρυα. Και τότε της έλειπε και το τσιμπιδάκι και τα δάκρυα. Σκύβοντας από το παράθυρό της να βεβαιωθεί ότι την άκουγαν όλοι, έριξε το ροζ γλαστράκι της. Συμφορά! Τώρα προστέθηκε και το γλαστράκι σε εκείνα που δεν είχε και για τα οποία θα έκλαιγε. Κι ύστερα προστέθηκε σε αυτά κι ο ιδρώτας της κι αργότερα και το μαντίλι της.

    “Ε, τότε να φύγεις”, της ζήτησε αυστηρά ο πατέρας της. “Να πας κι εσύ να γνωρίσεις τον κόσμο. Να είσαι σίγουρη, θα βρεις πολλά ακόμα πράγματα που θα σε κάνουν να κλάψεις”. Και σαν άνοιξε το στόμα της η Φαρφανέλα να του απαντήσει, διαπίστωσε ότι είχε χάσει και τη φωνή της.

    Κι έφυγε η Φαρφανέλα. Δεν πήγε πολύ μακριά χιλιομετρικά. Πήγε όμως μακριά η σκέψη της και η άποψή της για τη ζωή την ίδια.

    Πολύ ιδιαίτερο το θέμα της ιστορίας της Φαρφανέλας. Η γκρίνια. Η αγνωμοσύνη. Η αχαριστία. Η απουσία ιεράρχησης προτεραιοτήτων και αξιών. Αυτό που δε ξέρεις να εκτιμάς τα πολλά μικρά, “αυτονόητα” -για την κρίση σου- πράγματα που συμβαίνουν καθημερινά στη ζωή σου και όταν λείψουν κατανοείς πόσο μεγάλα ήταν.

    Γκρίνια! Να πιάνεται το φερμουάρ του μπουφάν σου στο κλειδί της πόρτας και να ουρλιάζεις “μόνο σε μένα συμβαίνουν αυτά”. Να τα έχεις όλα και να μη σου φτάνουν τα όλα. Να θες πάντα όλα+1 ή εκείνο το ένα που δε συμβαίνει τώρα. Και αναρωτιέσαι εκείνη την ώρα: ε, τώρα τι χειρότερο μπορεί να γίνει από αυτό; Σε διαβεβαιώ: υπάρχουν πολλά χειρότερα που μπορούν να γίνουν. Το κακό έχει πολλά στη φαρέτρα του.

    Με καλό ρυθμό, συμπαθητικό ύφος γραφής και ευχάριστη, η διδακτική ιστορία των πρωτοεμφανιζόμενων Ελένης Βλάχου και Κωνσταντίνου Δαλαμάγκα που πλαισιώνεται από μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα εικονογραφική ματιά σε χρώματα, μορφές, τοποθετήσεις των αντικειμένων στο χώρο και “μακρινές λήψεις” από την Σοφία Γαλή.

    Από τις εκδόσεις Πατάκη.

    Και… για να μην γκρινιάζετε… 

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος:
    Φαρφανέλα
    Συγγραφέας: Ελένη Βλάχου, Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας
    Εικονογράφηση: Σοφία Γαλή
    Σειρά: Βιβλία γνώσεων
    Εκδόσεις: Πατάκη
    Διόρθωση: Αντωνία Κιλεσσοπούλου
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 21 Χ 28
    ISBN: 978-960-16-6645-7

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular