More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΦρέντερικ, του Λίο Λιόννι

    Φρέντερικ, του Λίο Λιόννι

    Μια παρέα ποντικάκια του αγρού είχαν φτιάξει το σπίτι τους πάνω σε έναν πέτρινο τοίχο. Ο χειμώνας πλησίαζε και τα ποντίκια δούλευαν με εντατικούς ρυθμούς μαζεύοντας σιτάρι, καρύδια και άχυρο. Όλα εκτός από τον Φρέντερικ. “Γιατί δε δουλεύεις, Φρέντερικ;” ρωτούσαν συνεχώς τον… τεμπέλη φίλο τους. Ο Φρέντερικ απαντούσε με αυτοπεποίθηση πάντα. “Δουλεύω. Μαζεύω ακτίνες του ήλιου για τις κρύες και σκοτεινές μέρες του χειμώνα. Κι αργότερα κάπως έτσι απαντούσε. “Μαζεύω χρώματα για το χειμώνα που είναι γκρίζος”. Κι όταν έμοιαζε να μισοκοιμάται, πάλι τα ίδια ο Φρέντερικ: “Μαζεύω λέξεις για τις μέρες του χειμώνα που είναι πολλές και μακριές και μπορεί να μας τελειώσουν οι ιστορίες κι όλα όσα έχουμε να λέμε”. 

    Τι πιστεύετε πως έγινε όταν ήρθε ο χειμώνας και τα ποντίκια έτρεξαν στην κρυψώνα τους μέσα στις πέτρες; Άντεξαν τα τρόφιμα, η ζεστασιά, το φως κι οι λέξεις; Ή ο Φρέντερικ είχε προνοήσει τελικά για κάτι που κανένα ποντίκι δεν είχε προβλέψει;

    Ένα πραγματικό αριστούργημα, ένα χάρμα ιδέσθαι για παιδιά, εκπαιδευτικούς, γονείς και βιβλιόφιλους κάθε ηλικίας, από τον πολυβραβευμένο Λίο Λιόννι που απουσιάζει από τα εγκόσμια εδώ και 18 χρόνια αλλά τα βιβλία του καθηλώνουν ακόμα -και ευτυχώς οι εκδόσεις Πατάκη επαν-ανακάλυψαν από το μακρινό 1992 όταν οι εκδόσεις Ζαχαρόπουλος είχαν φέρει τα πρώτα του βιβλία στα ελληνικά.

    Μια βραχεία ιστορία για την ομοιογένεια των κοινωνιών, την αξία και την σημασία μέσα σε μια κοινωνική ομάδα των ποιητών και των καλλιτεχνών εν γένει με φόντο το σκληρό χειμώνα που δημιουργεί εσωστρέφειες, καταναλώνει αποθέματα και παγώνει τις αντοχές. Η αλληγορία μιας κοινωνίας σε χειμώνα όπου ένας “οκνός” Προμηθέας αντιλαμβάνεται ότι δεν λειτουργούν όλα ορθολογικά, μετρήσιμα και κοντόφθαλμα. Γιατί τι άλλο είναι ο ποιητής -ο καλλιτέχνης- από εκείνο το αλύγιστο περίσσευμα αντοχής όταν όλα σου μοιάζουν δύσκολα, ασήμαντα, τελειωμένα, γκρίζα; Μια λέξη, μια αχτίδα, λίγο χρώμα.

    Εικόνες με κολάζ και γοητευτική απλότητα, λιτό περιβάλλον σα να έχει βγει από τα χέρια ενός παιδιού, παιχνίδι με τους ιριδισμούς των χρωμάτων, με τα βλέμματα και τη στάση των ποντικίσιων σωμάτων, ένα εικαστικό θαύμα που σαγηνεύει και σε καλεί να παίξεις μαζί του, να το φτιάξεις κι εσύ με τα υλικά σου.

    Ο πρωτοπόρος στη χρήση του κολάζ στην εικονογράφηση Λίο Λιόννι δίνει τέτοια παραστατικότητα και κίνηση στις εικόνες του τέτοια που σε αναγκάζει να σύρεις δάχτυλα πάνω τους μην τυχόν και αγγίξεις κάτι ανάγλυφο που έχει ξεχάσει. Ο Έρικ Καρλ είχε πει για το βιβλίο: «Ένα ποντίκι βουτηγμένο από τα αυτάκια ως την ουρά του στην ποίηση αποδεικνύει ότι καμιά φορά μια ζωή που μοιάζει άσκοπη δεν είναι τελικά καθόλου αυτό».

    Το βιβλίο κατέκτησε το τιμητικό βραβείο Caldecott το 1968 (την ίδια χρονιά με το Seashore Story του Taro Yashima και το Ο αυτοκράτορας και ο χαρταετός της Τζέιν Γιόλεν) καθώς και τα βραβεία της Αμερικανικής Ένωσης Βιβλιοθηκών (American Library Association) ως το καλύτερο εικονογραφημένο βιβλίο της χρονιάς και του καλύτερου παιδικού εικονογραφημένου βιβλίου των New York Times.

    Στην τάξη:

    Καταρχάς φτιάξαμε εύκολα και γρήγορα έναν τοίχο σε μέγεθος περίπου Α3 (μπορείτε και μεγαλύτερο) με γκρι χαρτόνι κάνσον στο οποίο κολλήσαμε ακανόνιστα κομμάτια από χαρτοσακούλα μαναβικής. Τη διαφορά την κάναμε ανοίγοντας με κοπίδι 3 ανεπαίσθητες, οριζόντιες σχισμές, κατά μήκος του τοίχου, για να περάσουμε τις τρεις κούκλες μας. Μπορείτε να τις φτιάξετε μόνοι σας, να αφήσετε τα παιδιά να τις φτιάξουν ή να τις εκτυπώσετε έγχρωμες σε σμίκρυνση και να τις κολλήσετε σε καλαμάκι από σουβλάκι. Η κίνηση που κάνουν τα ποντίκια πάνω στον τοίχο κουνώντας το καλαμάκι από πίσω είναι καταπληκτική.

    Να και ο Φρέντερικ! Θα τον βρείτε παρακάτω για να τον φτιάξετε και εσείς.

    Πάνω σε αυτόν τον τοίχο μπορείτε να παίξετε και μερικά ωραία γλωσσικά παιχνίδια. Να ένα: βρείτε τις λέξεις που μάζεψε ο Φρέντερικ για το χειμώνα.

    Από εκεί και πέρα, έχουμε 2 διαφορετικές κατασκευές του Φρέντερικ. Η πρώτη είναι αυτή που είδατε παραπάνω, τον Φρέντερικ με το λουλούδι. Η δεύτερη είναι η μάσκα του Φρέντερικ.

    Κατεβάστε εδώ τον ποντικό για μια δική σας κατασκευή, είτε κατασκευή είτε μάσκα. Δημιουργήστε τα δικά σας κολάζ με τον Φρέντερικ και τους φίλους του. Παίξτε την ιστορία φτιάχοντας μάσκες του Φρέντερικ. Μαζέψτε χρώματα και ηλιαχτίδες, μαζέψτε λέξεις και φτιάξτε τα δικά σας ποιήματα. Ένα βιβλίο που ανήκει στα ομορφότερα με φόντο τον χειμώνα. Και φέτος ο χειμώνας είναι σκληρός και τα αποθέματα τελειώνουν γρήγορα. Και χρειάζονται έναν Φρέντερικ.

    Κι ένα δωράκι: δείτε ένα animation για τον φοβερό Φρέντερικ εδώ.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος:
    Φρέντερικ, Frederick (1967, 1995)
    Συγγραφέας: Leo Lionni
    Εικονογράφηση: Leo Lionni
    Μετάφραση: Μαρία Παπαγιάννη
    Εκδόσεις: Πατάκη, Ιανουάριος 2017
    Επιμέλεια: Θανάσης Κοκολόγος
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 23 Χ 27
    ISBN: 978-960-16-6915-1

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular