More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΧάλια διακοπές, του Μπερνάρ Φριό

    Χάλια διακοπές, του Μπερνάρ Φριό

    Είτε είστε διακοπές, είτε έχετε μείνει σπίτι, ο Μπερνάρ Φριό με το βιβλίο του «Χάλια διακοπές» είναι μια αναγνωστική επιλογή που θα σας χαρίσει αναγνωστικές στιγμές γεμάτες χιούμορ σηματοδοτώντας παράλληλα την οικογενειακή πραγματικότητα της εποχής μας.
    Στο σπίτι του εντεκάχρονου Μπεν, η ατμόσφαιρα είναι φορτισμένη. Λόγω κακής συνεννόησης οι γονείς του πήραν άδεια διακοπών σε διαφορετικές ημερομηνίες. Ο Μπεν δεν θα μπορέσει λοιπόν να πάει τις καθιερωμένες διακοπές στη γιαγιά του. Θα μείνει σπίτι ενώ όλοι οι φίλοι του θα έχουν φύγει. Οι μέρες θα περάσουν λύνοντας το συνηθισμένο φρικτό βιβλίο διακοπών…

    Μα να που φέτος οι γονείς του Μπεν είναι  τόσο απασχολημένοι με τα δικά τους προβλήματα που ξέχασαν να αγοράσουν βιβλίο διακοπών για τον Μπεν. Η αδερφή του λείπει διακοπές με φιλική οικογένεια και συναντά τον έρωτα της ζωής της. Ο Μπεν, μην έχοντας βιβλίο διακοπών, αλλά κάτι άλλο να κάνει, καταγράφει στο ημερολόγιό του τις μέρες των χάλια διακοπών του.
    Ο Μπεν μαθαίνει την τέχνη του κλόουν από τους νέους του γείτονες, τον Λουκά και τη Ζιστίν και δίνει παραστάσεις με μεγάλη επιτυχία στον οίκο ευγηρίας και το κέντρο προσφύγων. Ανακαλύπτει χαμένους θησαυρούς στον κήπο  του κυρίου Ντεμιρέλ και στη σοφίτα του σπιτιού του. Βοηθά την αδερφή του να βρει πληροφορίες για την κβαντική φυσική και τα γερμανικά συγκροτήματα για να εντυπωσιάσει τον φίλο της.

    Μέσα από όλες αυτές τις δραστηριότητες, ο Μπεν ανακαλύπτει ότι δεν χρειάζεσαι κανένα βιβλίο διακοπών για να εξασκηθείς στα μαθηματικά, την έκθεση, τις τεχνολογίες ή τη φυσική. Ο ελεύθερος χρόνων των διακοπών είναι μια μεγάλη ευκαιρία για ανακαλύψεις και σύνδεση των μαθημάτων του σχολείου με την πραγματική ζωή. Παράλληλα, ο έφηβος Μπεν ανακαλύπτει πτυχές των ανθρώπινων σχέσεων. Οι καβγάδες αλλά και οι τρυφερές στιγμές συμφιλίωσης των γονιών του, καταγράφονται με χιούμορ και την εφηβική ματιά του Μπεν στο ημερολόγιό του.

    Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρεται ότι το βιβλίο συστήνεται ανεπιφύλακτα για αναγνώστες από 11 μέχρι 111 ετών και συμφωνούμε απολύτως.   Ο έμπειρος αναγνώστης θα διακρίνει στοιχεία που νοηματοδοτούν οικείες καθημερινές καταστάσεις, παρά τις διαφορές της κουλτούρας. Οι έξυπνοι υπαινιγμοί και οι συνδηλώσεις προσφέρουν αναγνωστική τέρψη χωρίς να «βαραίνουν» το κείμενο. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση και «εφηβικό» ύφος με την ανεπιτήδευτη αφέλεια προσδίδουν στο κείμενο αμεσότητα.
    Η διακειμενική σύνδεση του κειμένου με τα γνωστικά αντικείμενα του σχολείου, οφείλεται στο γεγονός ότι ο συγγραφέας είναι εκπαιδευτικός στο επάγγελμα. Σε αντίθεση όμως, με πολλούς άλλους συναδέλφους του, ο Φριό έχει απαλλάξει από το κείμενό του στοιχεία διδακτισμού. Με έναν τρόπο ελκυστικό και χιουμοριστικό αποδεικνύει ότι το λογοτεχνικό περιεχόμενο του βιβλίου του δεν είναι ξένο αλλά αφορά την ίδια τη ζωή των αναγνωστών.

    Στην ίδια σειρά «Χειρότερα δε γίνεται» κυκλοφορεί και το βιβλίο «Χάλια ρεκόρ»

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Χειρότερα δε γίνεται: Χάλια διακοπές
    Συγγραφέας: Μπερνάρ Φριό
    Mετάφραση: Κατερίνα Φράγκου 
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2016
    Σελίδες: 152
    Μέγεθος: 21 Χ 14
    ISBN: 978-618-03-0264-6 

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular