More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο12-15 ετώνΧόμπιτ, του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν: νέα σκληρόδετη έκδοση (μετ.: Α. Γαρβιηλίδη-...

    Χόμπιτ, του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν: νέα σκληρόδετη έκδοση (μετ.: Α. Γαρβιηλίδη- Χ. Δεληγιάννη)

    “Μέσα στη γη, σε μια τρύπα, ζούσε κάποτε ένα χόμπιτ. Δεν ήταν καμιά βρόμικη και υγρή τρύπα, γεμάτη σκουλήκια και αποπνικτική μυρωδιά, ούτε ήταν ξερή και γυμνή, γεμάτη άμμο, χωρίς μέρος να καθίσεις ή να φας. Ήταν η τρύπα ενός χόμπιτ, δηλαδή ένα άνετο, βολικό και όμορφο σπίτι.” (σελίδα 1η, παράγραφος 1η).

    Αν μπείτε στα goodreads θα δείτε κάπου 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους να του έχουν δώσει βαθμολογία και πάνω από 44 χιλιάδες απόψεις και reviews, με βαθμολογία που υποψιάζεστε. Το παγκόσμιο αναγνωστικό ενδιαφέρον σίγουρα εκτινάχθηκε με τις ταινίες του Πίτερ Τζακσον, για τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και τον θαυμαστό κόσμο των Χόμπιτ, όσο κι αν ο γιος του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν τις απαξίωσε. Ωστόσο οι φανατικοί αναγνώστες του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν γνώριζαν ήδη από τις δεκαετίες του 60′ και του 70′ όπου είχε αρχίσει να λάμπει ολοένα και περισσότερο το άστρο του Γκάνταλφ, του Άραγκορν και του Φρόντο Μπάγκινς πού είχαν “μπλέξει”.

    Στο Χόμπιτ, γυρίζουμε πίσω από την ιστορία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών κάπου εξήντα χρόνια, στον Μπίλμπο Μπάγκινς, ένα ταπεινό μεσήλικο χόμπιτ που απολαμβάνει τις μικρές χαρές της καθημερινής του ζωής. Την ήρεμη ζωή του θα διακόψει μια για πάντα ο μάγος Γκάνταλφ και μια παρέα νάνων, οι οποίοι κάνουν τα πάντα για να τον παρασύρουν σε μια περιπέτεια με ανυπολόγιστες συνέπειες για όλους. Ποια είναι αυτή; Να αρπάξουν το θησαυρό που φυλάει ο Δράκος Σμάουγκ (Νοσφιστής), με τον οποίο ο Θόριν Δρύασπις, μέλος της παρέας των νάνων και κληρονόμος του Βασιλείου των Νάνων, έχει ανοιχτούς λογαριασμούς από το παρελθόν.
    Ο Μπίλμπο Μπάγκινς δεν θέλει με τίποτα να εγκαταλείψει την όμορφη και ήρεμη ζωή του στο Σάιρ, ωστόσο ένα κομμάτι του εαυτού του διψάει για ρομαντισμό, κουδουνίζει μέσα του ηρωικά κατορθώματα και περιπέτεια. Εκείνη η ηρωική πλευρά του εαυτού του, σιγά σιγά ανασαίνει όλο και πιο δυνατά, έρχεται στην επιφάνεια και η περιπέτεια που καθηλώνει εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο… ξεκινά!

    Εξήντα, λοιπόν, χρόνια μετά το Χόμπιτ, που εκδόθηκε για πρώτη φορά στις 21 Σεπτεμβρίου 1937 (εκδόσεις George Allen & Unwin, Ltd. Λονδίνο) ως ένα εικονογραφημένο βιβλίο με πολλά ασπρόμαυρα σχέδια από τον ίδιο τον Τόλκιν, έρχεται η ανεπανάληπτη τριλογία Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, μια ασύγκριτη ωδή στη συντροφικότητα, τη φιλία, τις ποικίλες υπάρξεις της γης και όχι μια θλιβερή μονοκρατορία των ανθρώπων, την πάλη για κυριαρχία και εξουσία και την αιώνια διαμάχη του καλού και του κακού μέχρις εσχάτων. Το Χόμπιτ, αντιμετωπίζεται πάντα ως προοίμιο του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, ωστόσο παραλείπεται να τονιστεί ότι στέκεται άνετα ως ένα απολαυστικό αυτόνομο μυθιστόρημα, το οποίο μάλιστα βρίσκεται στο κλειστό, ολιγομελές κλαμπ των βιβλίων με περισσότερες από 100 εκατομμύρια πωλήσεις μαζί με τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, το Χάνσελ και Γκρέτελ, τον Χάρι Πότερ, τον Μικρό Πρίγκιπα και την Ιστορία δύο πόλεων του Τσαρλς Ντίκενς.

    Ο ίδιος ο Τόλκιν αναφέρει σε μια επιστολή του προς τον W. H. Auden, ότι προς το τέλος της δεκαετίας του ’20, όταν ήταν καθηγητής Άγγλοσαξονικών σε κολέγιο της Οξφόρδης, ξεκίνησε να γράφει το Χόμπιτ ενώ βαθμολογούσε διαγωνίσματα. Σε ένα μικρό κομμάτι χαρτί και εμπνευσμένος ξαφνικά, έγραψε την εξής, δωρική και υπέροχη φράση “Μέσα στη γη, σε μια τρύπα, ζούσε κάποτε ένα χόμπιτ“. Το Χόμπιτ μελετήθηκε από εκατοντάδες ερευνητές και θεωρείται ως μια λυρική παραβολή του φανταστικού του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, όπου ένας φιλήσυχος ήρωας απομακρύνεται από το ήσυχο χωριό του για έναν πόλεμο κάπου μακριά του, με συνέπειες που κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει.

    Οι ταινίες Χόμπιτ: Ένα Αναπάντεχο Ταξίδι (The Hobbit: An Unexpected Journey, 2012), Χόμπιτ: Η Ερημιά του Νοσφιστή (The Hobbit: The Desolation of Smaug, 2013) και Χόμπιτ: Η Μάχη των Πέντε Στρατών (The Hobbit:The Battle of the Five Armies, 2014) έδωσαν νέα δυναμική στο βιβλίο με την εμπορική τους διεισδυτικότητα, ενώ έχει γίνει κινούμενα σχέδια, έχει διαβαστεί ραδιοφωνικά, έχει γίνει κόμικς και θεατρική παράσταση, βιντεοπαιχνίδι και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί.

    Πρωτοκυκλοφόρησε στα ελληνικά το 1978, από τις Εκδόσεις Κέδρος σε μετάφραση Α. Γραβριηλίδη – Χ. Δεληγιάννη. Επανεκδόθηκε το 2012 με νέα επιμέλεια και νέο εξώφυλλο ενώ κυκλοφορεί και με μαλακό εξώφυλλο.

    Από τις Εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν επίσης τα τρία μέρη της τριλογίας Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η συντροφιά του δαχτυλιδιού, Οι δύο πύργοι, Η επιστροφή του βασιλιά ενώ δεν πρέπει να χάσετε το μοναδικό Μπέρεν και Λούθιεν.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Χόμπιτ
    Τίτλος πρωτοτύπου: The Hobbit, or there and back again
    Συγγραφέας: Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν
    Μετάφραση: Α. Γαρβιηλίδη- Χ. Δεληγιάννη
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Μαρία Σπανάκη
    Εκδόσεις: Κέδρος, 1978, 2012, 2019
    Ηλεκτρ. σελιδοποίηση: Γεωργία Καραγεωργίου
    Σελίδες: 424
    Μέγεθος: 14 Χ 20,6
    ISBN: 978-960-04-4332-5

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular