More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΧΛ-202012-15 ετώνΩδή...σσεια μια έφηβης, της Ευαγγελίας Θεοδωρίδου

    Ωδή…σσεια μια έφηβης, της Ευαγγελίας Θεοδωρίδου

    Η Δάφνη είναι δεκαπέντε χρονών. Έχει ζήσει αρκετές μετακομίσεις λόγω του επαγγέλματος του πατέρα της. Η μετακόμιση στην Αθήνα από την Χίο όταν ήταν 10 χρονών συνέπεσε με την απόφασή του να παραιτηθεί από τον στρατό και να ανοίξει το δικό του ιατρείο. Αυτή ήταν η πιο ευτυχισμένη μέρα στη ζωή της Δάφνης καθώς δε θα χρειαζόταν να μετακομίσει ξανά. Εντωμεταξύ είχε γνωρίσει την κολλητή της την Αλίκη και τον Ορέστη. Οι τρεις τους ήταν αχώριστοι.

    Μα να που μια ξαφνική απόφαση των γονιών της να μετακομίσουν στη Σουηδία γίνεται αιτία να ανατραπεί κάθε ισορροπία στη ζωή της. Το άλλοτε ειρηνικό σπίτι της μετατρέπεται σε πεδίο μάχης ενώ οι σχέσεις της με την κολλητή της και το αγόρι της διαταράσσονται επικίνδυνα. Η Δάφνη νιώθει ότι κανείς δεν είναι σε θέση να καταλάβει τα συναισθήματα και τις ανάγκες της.

    Μέσα από αυτή την επώδυνη διαδικασία όμως, το νεαρό κορίτσι επαναπροσδιορίζει τις σχέσεις της με τη μητέρα και τους φίλους της, ανακαλύπτει στοιχεία της ταυτότητάς της και κυρίως μαθαίνει να διαχειρίζεται τις αλλαγές που επιφυλάσσει η ζωή.

    Η συγγραφέας έχοντας βιώσει και η ίδια μια ανάλογη κατάσταση, κατορθώνει να δημιουργήσει μια ρεαλιστική ιστορία. Ταυτίζεται με την έφηβη ηρωίδα της και υιοθετεί με αρκετή πειστικότητα την εφηβική ταυτότητα γεγονός που φαίνεται τόσο από τις  αντιδράσεις της ηρωίδας της όσο και από τη γλώσσα που χρησιμοποιεί.  Οι συναισθηματικές διακυμάνσεις της Δάφνης, ο θυμός και τα ξεσπάσματα, οι φόβοι και η ανάγκη της να ανήκει κάπου είναι κοινά στοιχεία των εφήβων οι οποίοι ούτως ή άλλως βιώνουν τεράστιες αλλαγές σε αυτή την περίοδο της ζωής  τους. Οι ενήλικες αναγνώστες από την άλλη πλευρά έχουν την ευκαιρία να θυμηθούν πως ήταν κι οι ίδιοι κάποτε έφηβοι και να επιλέξουν να δουν με κατανόηση κι ενσυναίσθηση τα εφηβικά ξεσπάσματα.

    Ορισμένοι από τους τίτλους των είκοσι τεσσάρων κεφαλαίων οι οποίοι ακολουθούν τη ροή του αλφάβητου θα σας κάνουν να χαμογελάσετε, όπως άλλωστε και το ευρηματικό λογοπαίγνιο του τίτλου του βιβλίου. Ένα σύγχρονο κι ενδιαφέρον εφηβικό μυθιστόρημα από την Ευαγγελία Θεοδωρίδου και τις Εκδόσεις Πατάκη.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ωδή…σσεια μια έφηβης
    Συγγραφέας: Ευαγγελία Θεοδωρίδου
    Εκδόσεις: Πατάκη, Νοέμβριος 2019
    Σελίδες: 264
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-8332-4

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular