More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΓιορτέςΤελικές ΓιορτέςΌνειρο καλοκαιρινής νύχτας

    Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας

    13cf83ceaccf81cf89cf83ceb70016Ο Σαίξπηρ είναι θεατρικός συγγραφέας που με τον ποιητικό του λόγο μαγεύει τα πλήθη και έχει διαχρονική αξία.  Το όνειρο καλοκαιρινής νύχτας έχει γίνει διασκευή για τους μικρούς μας φίλους και έχει αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους. Στο έργο αυτό, ο Σαίξπηρ περιγράφει έναν κόσμο ονείρου με στοιχεία από την πραγματική ζωή ενώ οι χαρακτήρες έχουν όνειρα και επιθυμίες που τους οδηγούν σε κωμικοτραγικές καταστάσεις. Η ποιητική γλώσσα του συγγραφέα συμβάλλει στη γλωσσική καλλιέργεια των παιδιών ενώ τα κωμικά στοιχεία και οι αλλεπάλληλες παρεξηγήσεις αφυπνίζουν την καρδιά και το μυαλό και αποτυπώνονται στην παιδική συνείδηση. Το κορυφαίο αυτό έργο της παγκόσμιας δραματουργίας διασκεύασε για τα παιδιά με μεγάλη επιτυχία ο Γιάννης Καλατζόπουλος (πέρυσι στο θέατρο Σοφούλη, φέτος στο ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας) σε σκηνοθεσία της Παυλίνας Χαρελά και μουσική του Δημήτρη Λέκκα.

    Δυο λόγια για την υπόθεση του έργου: Η Ερμία, κόρη του βασιλιά της Αθήνας, αποφασίζει να κλεφτεί με τον αγαπημένο της Λύσανδρο παρά τις αντίθετες επιθυμίες του πατέρα της. Φεύγει για το μαγικό δάσος μαζί του αλλά ο έτερος ερωτευμένος μαζί της, ο Δημήτρης, την ακολουθεί διεκδικώντας την αγάπη της. Μα με το Δημήτρη είναι ερωτευμένη η Ελένη που τον ακολουθεί με τη σειρά της προσπαθώντας να τον εμποδίζει να πλησιάσει την Ερμία. Τα ξωτικά του δάσους παίζουν έντεχνο ρόλο στην εξέλιξη αυτού του έξοχου έργου.

    Η πρότασή μας είναι να το τολμήσετε και να γίνει θεατρική παράσταση από τα παιδιά. Μπορείτε να διαβάσετε αυτούσια κομμάτια από το όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, να διαβάσετε το παραμύθι, να ακούσετε τη μουσική του και να δραματοποιήσετε τα μουσικά μέρη με τα παιδιά, να μιλήσετε για την αρχαία Αθήνα και τις συνήθειες, την ενδυμασία και τον τρόπο ζωής των Αθηναίων. Μπορεί να γίνει ολόκληρη θεματική προσέγγιση και να παρουσιαστεί από τα παιδιά στη γιορτή τέλους της σχολικής χρονιάς.

    Το παραμύθι “Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας” από τις εκδόσεις Λιβάνη σε διασκευή του Μπρους Κόβιλ, μετάφραση της Μαρίας Παππά και εικονογράφηση του Ντένις Νόλαν κάνει τους σαιξπηρικούς ήρωες και τα ξωτικά να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των παιδιών και περιγράφει με γλαφυρότητα τα παθήματα τους.

    Βάλτε τη μαγική συνταγή και το κέφι των παιδιών και καλή επιτυχία!

    (φωτογραφίες από τη μεταφορά του έργου στο σχολείο που έγινε από τη Μαίρη Μπιρμπίλη και την υπογράφουσα)

    13oneiro4

    13oneiro213oneiro

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular