5 πρωτότυπα πασχαλινά παιχνίδια

0
4744

Γράφει η νηπιαγωγός Βάσω Φραγγέτη

avga-pasxalina-paixnidiaΜια και είμαστε καθοδόν προς το Πάσχα και συζητάμε για τα ήθη και έθιμα του τόπου μας, για τα κόκκινα αυγά και τα αρνάκια ή λαγουδάκια, και μια και οι τάξεις γεμίζουν ευωδιές από κουλούρια και πολύχρωμες πασχαλινές κατασκευές, ας παίξουμε και μερικά παιχνίδια για να πάρουμε μια ανάσα…

1. « Η Πασχαλιά»: Το μόνο που θα χρειαστούμε είναι ένα ξύλινο ή φελιζολένιο αυγουλάκι. Τα παιδιά σε κύκλο με τα μάτια τους κλειστά και τα χεράκια τους εκτεινόμενα προς τα πίσω σαν να σχηματίζουν μια φωλίτσα. Ένα παιδί –μάνα που κρατάει το αυγό γυρίζει γύρω γύρω λέγοντας το τραγουδάκι:

«Πασχαλιά, Πασχαλιά
Με τα κόκκινα αυγά (2 φορές)
Κο, κο, κο και κα, κα, κα
Κο, κο, κο, και κα, κα, κα
Η κότα μας γεννά!»

Το παιδί-μάνα έχει ήδη αφήσει το αυγουλάκι σε μια «φωλίτσα» και τα παιδιά ανοίγουν τα μάτια τους συνεχίζοντας να κρατούν τα χέρια τους πίσω. Η μάνα διαλέγει ένα παιδί για να μαντέψει ποιος έχει το αυγό. Εάν θέλουμε, βοηθούμε το παιδί να μαντέψει δίνοντας του κάποια στοιχεία( χρώμα μαλλιών, φύλο, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό). Ο νικητής γίνεται η μάνα και το παιχνίδι συνεχίζεται.

2. «Το λυπημένο κουνελάκι» Πρόκειται για παιχνίδι συναισθημάτων, ιδιαίτερα χρήσιμο στην οικοδόμηση σχέσεων φιλίας και αγάπης καθώς και αποδοχής. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία τυχαίων ζευγαριών για συνεργασία ή ακόμη και για τη δημιουργία μιας φανταστικής ιστορίας με αφορμή τη λύπη του κουνελιού μας.. Θα χρειαστείτε μια υφασμάτινη μάσκα κουνελάκι ή στέκα μαλλιών με 2 αυτάκια λαγού.

Τα παιδιά σε κύκλο και στη μέση το κουνελάκι με κλειστά μάτια και λυπημένο. Κινούμαστε κυκλικά γύρω του και του λέμε:

«Κουνελάκι-κουνελάκι,
Λυπημένο κουνελάκι,
Γιατί μες στη φωλίτσα
Δεν χοροπηδάς;
Χοροπήδα κουνελάκι (εδώ του χτυπούν παλαμάκια και το κουνελάκι χοροπηδά με κλειστά μάτια) (2 φορές)
Και κάνε μια αγκαλίτσα
Εκείνον που αγαπάς

Τότε το παιδί-κουνελάκι αγκαλιάζει τυχαία κάποιον από τον κύκλο και πρέπει να τον αναγνωρίσει. Στη συνέχεια του δίνει τη μάσκα και γίνεται αυτός κουνελάκι κοκ.

 3. «Η κοτούλα κακαρίζει»: Για το παιχνίδι αυτό θα χρειαστείτε 2 καλαθάκια γεμάτα από φελιζολένια ή χάρτινα πλαστικοποιημένα αυγά σε πολλά χρώματα. Τα παιδιά χωρίζονται σε ζευγάρια( μπορεί να το έχετε ήδη κάνει με το προηγούμενο παιχνίδι). Παίζουν δύο ζευγάρια κάθε φορά, πηγαίνοντας το κάθε ζευγάρι μπροστά σε ένα από τα καλάθια. Ένα παιδί-κότα κάνει πως κλωσάει τα αυγά της και τα παιδιά της τραγουδούν:

«Η κοτούλα κακαρίζει
Αυγουλάκι μου μυρίζει
Άσπρο να ναι ή καφέ;
Μήπως κόκκινο ή μπλε;
Να ναι κίτρινο και λαχανί
Ή μήπως πράσινο, πορτοκαλί;»

Το παιδί-κοτούλα λέει ένα χρώμα και τότε τα ζευγάρια ψάχνουν γρήγορα στο καλάθι τους να το βρουν. Όποιο ζευγάρι το βρει πρώτο είναι ο νικητής που έχει το δικαίωμα να ορίσει την επόμενη κότα. Μπορούμε να δυσκολέψουμε λίγο τη συνεργασία των παιδιών βάζοντας π.χ. μαντήλι σε αυτόν που ψάχνει για να του λέει ο άλλος εάν βρήκε το σωστό χρώμα.(για μεγαλύτερους παίκτες).

4. «Το αρνάκι, νάκι, νάκι»: Για να παίξετε αυτό το παιχνίδι πρέπει πρώτα να έχετε μιλήσει εκτενώς με τα παιδιά για το Πάσχα, για τα ήθη κι έθιμα του κάθε τόπου  και να έχετε μοιραστεί εμπειρίες με τα παιδιά. Ένα παιδί κάνει το αρνί και βρίσκεται στη μέση του κύκλου. Τα υπόλοιπα παιδιά γυρίζουν γύρω του και λένε:

«Το αρνάκι νάκι, νάκι
Ήρθε μες στη γειτονιά
Γουργουρίζει το στομάχι
Ψάχνει μία λιχουδιά
Μη μας φας καλό αρνάκι
Άνοιξ΄τα μάτια σου καλά
Κι αν μας πιάσεις θα σου πούμε
Λέξεις για την Πασχαλιά.»

Τα παιδιά τρέχουν και το αρνάκι τα κυνηγά. Μόλις τα πιάσει πρέπει γρήγορα       να βρουν λέξεις που μας θυμίζουν το Πάσχα. Αυτός που δεν θα προλάβει μεταμορφώνεται σε αρνάκι παίρνοντας τη θέση του προηγούμενου.

Παραλλαγή: Όποιος δεν απαντήσει γρήγορα ή σωστά, γίνεται αρνί χωρίς να παίρνει τη θέση του προηγούμενου. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε περισσότερα αρνάκια. Οπότε ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει…

5. «Το φτερό της κότας» Χρειάζεστε  μόνο ένα φτερό. Νικητές όσοι καταφέρουν να μην γελάσουν καθόλου όταν τους αγγίζετε το πρόσωπο και το λαιμό με το φτερό.

Μην ξεχάσετε να ανταμείψετε όλα τα παιδιά με νόστιμα σοκολατένια αυγουλάκια και με ένα ζεστό χαμόγελο. Καλό Πάσχα!