More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕποχικάΠάσχαΗ κυρία Φτούσου και 10+1 ιδέες για τα αβγά του Πάσχα

    Η κυρία Φτούσου και 10+1 ιδέες για τα αβγά του Πάσχα

    Η κυρία Φτούσου σε σπα ομορφιάς μας έδωσε πολλές ιδέες για δραστηριότητες στην τάξη, που μπορείτε να δοκιμάσετε και στο σπίτι.
    Το βάψιμο των αβγών είναι μια διαδικασία που αρέσει πολύ στα παιδιά, ας του δώσουμε λοιπόν την  ευκαιρία να πειραματιστούν, να παίξουν, να διασκεδάσουν. Αφού διαβάσαμε το βιβλίο για τ’ αβγά σε σπα ομορφίας και την φλύαρη κυρία Φτούσου, προέκυψαν ερωτήματα που θελήσαμε να ψάξουμε λιγάκι και να τα μοιραστούμε μαζί σας.

    1. Βρες κάποιο αστείο επίθετο που θα ταίριαζε καλύτερα στην κυρία Φτούσου ώστε να αποκτήσει το δικό της επίθετο και όχι του άντρα της
    Μήπως να την έλεγαν κυρία πολυλογού, κυρία μπλα μπλα, κυρία ανυπόφορη…..ή απλά κυρία αβγουλίδου;

    2. Γνωρίζεις άλλες παροιμίες που να ταιριάζουν στην κυρία Φτούσου;

    «Πριν μιλήσεις, βούτα καλά τη γλώσσα σου στο μυαλό σου»
    «Ο ανόητος σκέφτεται το αύριο, ενώ ο σοφός απολαμβάνει το σήμερα»
    «Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μην πεις»
    «Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει»
    «Τα λόγια σου με χόρτασαν και το ψωμί σου φάτο»
    «Όσα φέρνει η ώρα δε τα φέρνει ο χρόνος»
    «Όλα τα ‘χε η Μαριορή, ο φερετζές της έλειπε»

    3. Ψάξε πληροφορίες για τη διατροφική αξία του αβγού. Το αβγό αποτελεί τροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, Β12, φολικό οξύ και σημαντικές ποσότητες σιδήρου.

    4. Κατασκευή αβγού με την τεχνική του  μπαλονιού με ατλακόλ και εφημερίδα. Αν το ανοίξετε προσεκτικά στη μέση, τότε μπορεί να γίνει ένα αβγόκουτο για μικρές εκπλήξεις και δωράκια.

    mpaloni_ftousou

    5. Διάλεξε τα πιο πρωτότυπα υλικά για να διακοσμήσεις τ’ αβγά του Πάσχα. Φτιάξτε μικρά αξεσουάρ για αβγά όπως καπέλα, ρούχα, λουλούδια, κορδέλες και κάνε τ’ αβγά σου με προσωπικότητα να ξεχωρίζουν!  Μήπως να τους δώσεις και ονόματα;

    avgoulides4 avgoulides1

    6. Παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους: γέμισε μια αβγοθήκη με αβγά χωρίς να σπάσεις ούτε ένα. Δυο παιδιά προσπαθούν να βάλουν με προσοχή τ’ αβγά στην αβγοθήκη. Νικητής είναι αυτός που θα καταφέρει να βάλει όλα τα’ αβγά στη αβγοθήκη χωρίς να σπάσει ούτε ένα.

    avgothiki_ftousou

    7. Αβγοδρομίες: παίξε με τους φίλους σου αβγοδρομίες με ένα καλά βρασμένο αβγό σε ένα κουτάλι και προσπάθησε να τερματίσεις πρώτος και να νικήσεις. Αν χάσεις δε χάλασε κι ο κόσμος “σιγά τ’ αβγά” που λέει και ο λαός.

    avgodromies_ftousou

    8. Παρατήρησε πότε ένα αβγό επιπλέει και πότε βυθίζεται. Δοκίμασε πρώτα με ένα ωμό αβγό κι έπειτα με βρασμένο. Καταγράψτε τις μετρήσεις σας και φάτε και κανένα αβγό.

    9. Φύλαξε τα τσόφλια από τα σπασμένα αβγά, αφού τα καθαρίσεις με νερό και στεγνώσουν, πέρασε τα με ένα βερνίκι και κάνε μια ψηφιδωτή αβγοθήκη με λευκό πηλό σε φυσικό χρώμα ή βαμμένο.

    10. Προσπάθησε να βάψεις πασχαλινά αβγά με φλούδες κρεμμυδιού, με παντζάρι, με σπανάκι, με αποξηραμένα άνθη ιβίσκου (τσάι) σε αποχρώσεις του κεραμιδί και του βαθύ κόκκινου. Καλύτερα να διαλέξετε να βάψετε καφέ αυγά και όχι άσπρα για να έχετε πιο σκούρο χρώμα στο τέλος. Τυλίγετε το αβγό με τις φλούδες των κρεμμυδιών μέσα στο τούλι ή την γάζα και το ρίχνετε στο νερό. Μην ξεχάσετε να προσθέτετε μέσα στο νερό που βράζει κι ένα σφηνάκι ξύδι. Εγώ θυμάμαι τη γιαγιά μου, που έβαφε τα’ αβγά με φλούδες κρεμμυδιών και έβαζε ένα τριφύλλι ή μικρό φυλλαράκι και το έδενε σφιχτά με καλσόν για να βγουν τα’ αβγά με σχέδιο. Καλή επιτυχία!

    avga_kremmydi

    + 1 Βάλε τη φαντασία σου και καλή παρέα γιατί όταν το παιχνίδι ξεκινά δεν έχει σταματημό!

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular