More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΒιβλία γνώσεωνΥπέροχες γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο, της Κέιτ Πάνκχερστ

    Υπέροχες γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο, της Κέιτ Πάνκχερστ

    Συχνά αναρωτιόμαστε ποια είναι τα πρόσωπα στα οποία η ανθρωπότητα οφείλει ανακαλύψεις, εφευρέσεις, καινοτομίες οι οποίες βελτίωσαν την ποιότητα ζωής. Ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι με τις πρωτοβουλίες και την καινοτόμα σκέψη τους άλλαξαν τον κόσμο, υπάρχουν και πολλές γυναίκες. Άλλες από αυτές είναι πασίγνωστες, άλλες είναι λιγότερο γνωστές. Όλες όμως ήταν πραγματικά σπουδαίες!

    Οι δεκατέσσερις γυναίκες οι οποίες αναφέρονται στο βιβλίο της Κέιτ Πάνκχερστ δεν είχαν ως αυτοσκοπό να τις θεωρήσουν υπέροχες. Απλώς ακολούθησαν την καρδιά, το ταλέντο και τα όνειρά τους και φυσικά αγνόησαν όσους τους έλεγαν ότι οι στόχοι τους ήταν ανέφικτοι ή εξωπραγματικοί.

    Το πρώτο σαλόνι του συγκεκριμένου βιβλίου είναι αφιερωμένο στην Τζέιν Όστεν μία από τις πιο δημοφιλείς και πολυδιαβασμένες μυθιστοριογράφους όχι μόνο της αγγλικής αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας! Μια «εξερεύνηση» στα ράφια της ζωγραφισμένης βιβλιοθήκης που κοσμεί την αριστερή σελίδα του βιβλίου δίνει πληροφορίες για τα βιβλία της, ενώ ο αναγνώστης μπορεί να εντοπίσει και τα πορτρέτα των σημαντικότερων ηρώων της μαζί με λίγες αλλά σημαντικές πληροφορίες για τον χαρακτήρα τους. Ακολουθούν η εκπληκτική νεαρή κολυμβήτρια και ολυμπιονίκης της δεκαετίας του ’20 Γετρούδη Έντερλε αλλά και η διάσημη σχεδιάστρια μόδας Κοκό Σανέλ.

    Μια γυναίκα η οποία έβλεπε τη ζωή εντελώς διαφορετικά και δεν θα μπορούσε να λείπει από το βιβλίο είναι η ζωγράφος Φρίντα Κάλο. Το επόμενο σαλόνι είναι αφιερωμένο στη Μαρία Σαλώμη Σκουοντοφσκα-Κιουρί, την Πολωνή φυσικό και χημικό η οποία μαζί με τον σύζυγό της Πιερ Κιουρί ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε το φαινόμενο της ραδιενέργειας. Η Μαίρη Άνινγκ έμεινε στη ιστορία γιατί βάδιζε στα ίχνη των δεινοσαύρων ενώ η Τζαμαϊκανή Μαίρη Σίκολ γιατί ήταν η θεραπεύτρια που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του Κριμαϊκού Πολέμου σώζοντας με τα γιατροσόφια της πολλούς στρατιώτες.

    Στις επόμενες σελίδες του βιβλίου μπορεί κανείς να γνωρίσει καλύτερα της αεροπόρο Αμέλια Έρχαρτ, την πράκτορα Φίφι, κατά κόσμον Μαρί Κριστίν Τσίλβερ, τη Σακατζουία, την Άννα Φράνκ, τη Ρόζα Παρκς αλλά και την Έμελιν Πανκχερστ η οποία πάλεψε για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών.

    Η Κέιτ Πάνκχερστ, απόγονος της Έμελιν Πάνκχερστ, γράφει και εικονογραφεί ένα διαφορετικό βιβλίο γνώσεων. Το κείμενο είναι πολυτροπικό και καθώς δεν είναι αυστηρά γραμμικό,  επιτρέπει τη διάδραση με τον αναγνώστη ο οποίος μπορεί να επιλέξει σε μεγάλο βαθμό το αναγνωστικό μονοπάτι το οποίο θα ακολουθήσει. Στις εικόνες συμπεριλαμβάνονται χάρτες και διαδρομές, όπως επίσης και εγκιβωτισμένα στιγμιότυπα της ζωής των εν λόγω γυναικών. Τα κομίστικα σκίτσα παραπέμπουν ασφαλώς στις ρεαλιστικές εικόνες των γυναικών προσφέροντας παράλληλα στους αναγνώστες ένα κείμενο φιλικό το οποίο επιδιώκει την οικειότητα αναγνώστη-βιογραφούμενου. Γιατί εν τέλει πρόκειται για ένα ενδιαφέρον εικονογραφημένο βιβλίο με βιογραφίες.

    ΚΕΡΔΙΣΤΕ ένα αντίτυπο (πατήστε εδώ)

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Υπέροχες γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο
    Τίτλος πρωτοτύπου: Fantastically Great Women Who Changed The World
    Συγγραφέας: Κέιτ Πανκχερστ
    Εικονογράφηση: Κέιτ Πανκχερστ
    Μετάφραση: Ειρήνη Παϊδούση
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Αύγουστος 2018
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 25 Χ 25
    ISBN: 978-618-03-1498-4

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular