Ένας αιώνιος γρίφος, μια διπλή κατασκευή και πολλά αβγά για ξύρισμα

0
1205

Ένας αιώνιος γρίφος, μια διπλή κατασκευή και πολλά αβγά για ξύρισμα.

Αλλά μιας και μιλάμε για αβγά, τελικά η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα;

Το αβγό. Τελεία και παύλα.

Όπως επισημαίνει ο γενετιστής Τζ. Π. Σ. Χόλντεϊν (1892-1964), «το ερώτημα που τίθεται συχνότερα είναι “η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα;”. Το γεγονός ότι εξακολουθεί να διατυπώνεται το ερώτημα αποδεικνύει πως πολλοί άνθρωποι δεν διδάχθηκαν ποτέ την θεωρία της εξέλιξης ή απλώς δεν την πιστεύουν». Με βάση αυτό το σχόλιο, η απάντηση είναι προφανής. Τα πουλιά αποτελούν εξέλιξη των ερπετών, άρα το πρώτο πτηνό δεν μπορεί παρά να προήλθε από κάποιο αβγό, που το γέννησε κάποιο ερπετό…. 

Ασπάστηκα κι εγώ την άποψή του, προσωρινά κι έφτιαξα αρχικά ένα αβγό, όχι βραστό, τηγανιτό, η ψητό αλλά χάρτινο.

Το μέγεθος δεν έχει σημασία ή το είδος του χαρτονιού. Μπορεί να είναι κανσόν, οντουλέ ή χαρτόκουτα, αρκεί να είναι λίγο σκληρό για να αντέξει στο… ξύρισμα.

Αφού έκοψα το αβγό μου, το κοίταξα και μου φάνηκε πολύ μονότονο, έπρεπε να το χρωματίσω.

Πώς; Με έναν λίγο διαφορετικό τρόπο. Με τέμπερες και αφρό ξυρίσματος.

Σε κάποιους η τεχνική αυτή θα είναι γνωστή, στα παιδιά όμως φαντάζει αστεία και διασκεδαστική.

Σε ένα σκεύος, μεγαλύτερο από το αβγό μου έβαλα αρκετό αφρό και έριξα σταγόνες διαφόρων χρωμάτων. Με ένα ξυλάκι ανακάτεψα ( όσο λιγότερο τόσο καλύτερα ), ακούμπησα το χάρτινο αβγό και πίεσα ελαφρά ώστε να καλυφθεί όλη του η επιφάνεια. Τοποθέτησα το αβγό σε μια επίπεδη επιφάνεια και το άφησα για τουλάχιστον 20 λεπτά. Μετά με ένα μαχαίρι αφαίρεσα το αφρό και το άφησα να στεγνώσει. Το αποτέλεσμα είναι μαγικό. Το αβγό μου είναι πολύχρωμο.

Μα ποια κότα θα γεννούσε ένα τέτοιο αβγό ;

Να σας δώσω ένα στοιχείο.

Για να βρείτε τι χρώμα αβγά θα γεννήσει μια κότα παρατηρείστε τους λοβούς των αυτιών της. Κότες με λευκούς λοβούς γεννούν λευκά αβγά.  Κότες με κόκκινους λοβούς γεννούν καφετιά αβγά.

Άρα το δικό μου αβγό το γέννησε μια παρδαλή κοτούλα. Κάπου κοντά θα είναι κρυμμένη.

Πράγματι, δίπλωσα το αβγό μου στη μέση και εκείνη ξεπρόβαλε απ την κρυψώνα της. Την χρωμάτισα, της πρόσθεσα το λειρί της και να σου στεκόταν χαρούμενη εκεί μπροστά μου.   

Και σε αυτό το σημείο επανερχόμαστε στο αρχικό ερώτημα.

Η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα ;

Νέα προσέγγιση στο γρίφο αυτό έδωσαν ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Σέφιλντ και του Γουόρικ.
Όπως αναφέρουν, η κότα είναι αυτή που κάνει το αβγό: και τούτο διότι προκειμένου να σχηματιστεί το κέλυφος του αβγού, είναι απαραίτητη μια πρωτεΐνη που εντοπίζεται μόνο στις ωοθήκες της κότας. 

Υ.Γ Θα μπορούσε να γίνει και μια όμορφη κάρτα.

Κατεβάστε την κότα/αβγό